Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοιξε η αγορά ρεύματος για τους ιδιώτες παρόχους στα μη διασυνδεδεμένα νησιά – Βελτίωση μεριδίων σε Κρήτη και Ρόδο

Άνοιξε η αγορά ρεύματος για τους ιδιώτες παρόχους στα μη διασυνδεδεμένα νησιά – Βελτίωση μεριδίων σε Κρήτη και Ρόδο
Οι καταναλωτές σε όλα τα ελληνικά νησιά θα μπορούν πλέον να επιλέγουν από ποιόν πάροχο θα εξασφαλίζουν την ηλεκτροδότηση των κατοικιών και των επιχειρήσεών τους
Απελευθερωμένη σε πανελλαδική κλίμακα είναι πλέον η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2018 άρθηκε σε όλα ανεξαιρέτως τα μη διασυνδεδεμένα νησιά το μονοπώλιο που διατηρούσε η ΔΕΗ.
Έως και τις 31 Δεκεμβρίου, από τις νησιωτικές περιοχές που ηλεκτροδοτούνται μέσω αυτόνομων δικτύων, σε καθεστώς απελευθερωμένης αγοράς βρίσκονταν μόνο η Κρήτη και η Ρόδος.
Η απόφαση της ΡΑΕ για την καθολική άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 19 Δεκεμβρίου.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δημοσίευση, η ΡΑΕ έκρινε πως πλέον συντρέχουν οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα της αγοράς, καθώς οι αναγκαίες υποδομές βρίσκονται σε ώριμο στάδιο.
Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο ώστε κάθε νησιώτης καταναλωτής ή επιχείρηση να αποκτήσει τη δυνατότητα να αλλάξει προμηθευτή ρεύματος, στην περίπτωση που αξιολογήσει πως με αυτό τον τρόπο θα μειώσει το ενεργειακό του κόστος.

Εγγραφή ιδιωτών παρόχων στα κατά τόπους Μητρώα

Για να «ανοίξει» πάντως και στην πράξη η αγορά σε ένα νησί, θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ οι εναλλακτικοί πάροχοι, ώστε να εγγραφούν στο Μητρώο Εκπροσώπων Φορτίου του συστήματος από το οποίο αυτό ηλεκτροδοτείται.
Έτσι, σε κάθε νησιωτική περιοχή, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέξουν έναν προμηθευτή από όσους είναι εγγεγραμμένοι στο αντίστοιχο Μητρώο.
Υπενθυμίζεται πως τα μη διασυνδεδεμένα νησιά βρίσκονται αποκλειστικά στο Αιγαίο και καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες μέσω 30 αυτόνομων συστημάτων, μικρού και μεσαίου μεγέθους.
«Μεγάλα» αυτόνομα συστήματα (με αιχμή ζήτησης άνω των 100 MW) βρίσκονται μόνον στην Κρήτη και τη Ρόδο, κάτι που εξηγεί γιατί ξεκίνησε από αυτά το «άνοιγμα» της αγοράς.

«Επέλαση» σε Κρήτη και Ρόδο

Εν τω μεταξύ, στο «φουλ» φαίνεται πως δουλεύει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε Κρήτη και Ρόδο.
Η τουριστική βιομηχανία στις δύο αυτές περιοχές επιλέγει ολιένα και περισσότερο τους εναλλακτικούς  παρόχους για να μειώσει τα κόστη της.
Έτσι, η ΔΕΗ χάνει μερίδια αγοράς με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ τον Απρίλιο του 2017 η ΔΕΗ είχε μερίδιο αγοράς 88,96% στην Κρήτη και 98,65% στη Ρόδο.
Σε διάστημα επτά μηνών και συγκεκριμένα στα τέλη Νοεμβρίου 2017 το μερίδιο της ΔΕΗ στην Κρήτη υποχώρησε στο 84,45% και στη Ρόδο στο 94,56%.
Η εταιρεία Ήρων σαρώνει στην Κρήτη με μερίδιο 3,3% τον Νοέμβριο από 2,7% τον Απρίλιο, ακολουθούμενη από την εταιρία Protergia με μερίδιο αγοράς 2,6%.
Πάντως την έκπληξη κάνει η κρητική εταιρία ΚΕΝ, η οποία «απογειώθηκε» τους τελευταίους επτά μήνες, με το μερίδιό της να φτάνει το 2,5% το Νοέμβριο από 0,6283% που ήταν τον Απρίλιο.  
Σε ότι αφορά στη Ρόδο, έντονη παρουσία έχει η Watt & Volt με μερίδιο αγοράς 1,75% και ακολουθούν η Ήρων με 1,58% και η Elpedison με 1,18%.
Το «κυνήγι» των πελατών από τους εναλλακτικούς παρόχους σε Κρήτη και Ρόδο φαίνεται να εστιάζεται κυρίως στη Μέση Τάση.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το μερίδιο της ΔΕΗ μειώθηκε στο 15,34% στη Μέση Τάση τον Νοέμβριο έναντι 18,69% τον Απρίλιο του 2017, με την αντίστοιχη υποχώρηση στη χαμηλή τάση και ειδικότερα στα νοικοκυριά να είναι οριακή.
Έτσι, το μερίδιο της ΔΕΗ υποχωρεί στο 69,7% έναντι 69,9% τον περασμένο Απρίλιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης