Ενέργεια

Σταθμός για την ενέργεια το 2018: Οι επενδυτικές προοπτικές και η γεωπολιτική στρατηγική για την αναβάθμιση

Σταθμός για την ενέργεια το 2018: Οι επενδυτικές προοπτικές και η γεωπολιτική στρατηγική για την αναβάθμιση
Ο ενεργειακός κλάδος καθίσταται καταλύτης σημαντικών εξελίξεων
Ο ενεργειακός κλάδος είναι από τους βασικούς καταλύτες της οικονομίας για το 2018.
Οι βασικοί τομείς έχουν να κάνουν με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και την αναδιάρθρωσή της, τις έρευνες στους υδρογονάνθρακες και την πρόοοδο στους αγωγούς αλλά και στις διασυνδέσεις των νησιών.
Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων είναι σύνθετο θέμα, έχει μεγάλη σημασία για την αναδιάρθρωση της ίδιας της ΔΕΗ, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και εναλλακτικά σενάρια.
Από αυτές τις εξελίξεις θα κριθεί και η προοπτική σημαντικής ανόδου της κεφαλαιοποίησης της ίδιας της ΔΕΗ.
Επίσης η πορεία ανάπτυξης των ανανεώσιμων θα είναι ο δυναμικός παράγοντας ανάπτυξης με την επένδυση της Enel στον Καφηρέα να είναι μια από τις βασικές αιχμές.

Oι επενδυτικές επιλογές

Από μετοχικής πλευράς ο Όμιλος Μυτιληναίου συγκεντρώνει προοπτικές ανόδου της τάξης του 40%, ο ΑΔΜΗΕ θα παρουσιάσει σημαντικό ενδιαφέρον λόγω κερδοφορίας μηδενικού δανεισμού και ισχυρών προοπτικών.
Η ΓΕΚ Τέρνα επίσης καθώς η κεφαλαιοποίησή της αρχίζει να αποκαθίσταται μετά την σημαντική άνοδο κερδοφορίας. Ο όμιλος και με την συμμετοχή του στην Τέρνα Ενεργειακή, που αναπτύσσεται διεθνώς και τις συμφωνίες στις παραχωρήσεις εμφανίζεται σαν βασική μετοχική επιλογή.
Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ παρά την υψηλή απόδοση του 2018 σαν μετοχή, διατηρεί υψηλή μερισματική απόδοση και ελκυστική κεφαλαιοποίηση.
Από τις μετοχοποιήσεις δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με το 35% των ΕΛΠΕ για τα οποία κανείς από τους δύο μετόχους δεν έχει την πρόθεση να πουλήσει.
Αυτό είναι κομβικής σημασίας για την πορεία της μετοχής, που αν δεν υπάρξει τελικά πώληση του πακέτου έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Η ελληνική αναβάθμιση

H ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ εφόσον προχωρήσει αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον για την λειτουργία της Ρεβυθούσας και το εγχείρημα μετατροπής της χώρας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο.
Κλειδί το τίμημα.
Στον τομέα του φυσικού αερίου σημαντικότατο ζήτημα αποτελεί η ολοκλήρωση της επένδυσης του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ,όπου αναμένεται η αμερικανική συμμετοχή.
Η επένδυση αυτή αποτελεί κλειδί για να αποτελέσει η Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στο LNG και την ανάπτυξη αμερικανικών συμφερόντων.
Παράλληλα η σημαντική πρόοδος του TAP και η έναρξη κατασκευής του Ελληνοβουλγάρικου Αγωγού (IGB) σηματοδοτούν μια νέα περίοδο για την ανάπτυξη των δικτύων, που επίσης συμβάλλει στην αναβάθμιση της ελληνικής πλευράς.

Η γεωπολιτική στρατηγική

Άκρως σημαντικές οι διαπραγματεύσεις για τον Interconnector και τον East Med που θα διαμορφώσουν το νέο τοπίο τόσο στην διακίνηση του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου, καθοριστικά για το ενεργειακό τοπίο στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Οι έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις του κυπριακού θα είναι επίσης καθοριστικές για το ίδιο θέμα.
Όπως επίσης και η εντατική έναρξη λειτουργίας του κοιτάσματος ΖΟΡ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Οι υδρογονάνθρακες

Στους υδρογονάνθρακες έχουμε την έναρξη των ερευνών με τα σεισμικά στοιχεία δυτικά της Κέρκυρας με την κοινοπραξία TOTAL, Edison και ΕΛΠΕ.
Αναμένεται επίσης η άντληση κεφαλαίων της Energean από διεθνείς αγορές, μετά τις πολύ θετικές ενδείξεις στο Κατάκωλο και τις νέες άδειες στο Ισραήλ.
Επίσης αναμένεται η σημαντικότατη ανάθεση για τις έρευνες στην περιοχή δυτικά της Κρήτης με την συμμετοχή και του κολοσσού Exxon στις έρευνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης