Ενέργεια

Δημιουργία ενεργειακού λιμανιού στο Βασιλικό της Κύπρου - Οι προοπτικές του έργου

Δημιουργία ενεργειακού λιμανιού στο Βασιλικό της Κύπρου - Οι προοπτικές του έργου
Σε σχέση με τους σχεδιασμούς για το νέο λιμάνι, ο Υπουργός απάντησε πως «βρίσκονται στο στάδιο που έχουμε πάρει τις προσφορές για τα κατασκευαστικά σχέδια και την επίβλεψη
Τον Ιανουάριο του 2018 αναμένεται να κατακυρωθεί η προσφορά για παροχή υπηρεσιών συμβούλων μελετητών που θα σχεδιάσουν και ετοιμάσουν τα τεχνικά έγγραφα των προσφορών για την κατασκευή του νέου λιμανιού στο Βασιλικό, που θα είναι ειδικά για θέματα φυσικού αερίου και οχληρού φορτίου. 
Η προοπτική, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, Μάριο Δημητριάδη, είναι προς τέλη του 2018 - αρχές 2019, η κυβέρνηση να βγει σε προσφορές για κατασκευή του έργου, το οποίο θα δοθεί σε ιδιώτες για διαχείριση.
Ο υπουργός Μεταφορών, βρέθηκε χθες στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού όπου βρίσκεται και το κεντρικό λιμάνι του Βασιλικού, ενώ μαζί με τον ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας, επισκέφθηκαν και τον παραπλήσιο –πρώην βρετανικής ιδιοκτησίας– χώρο που θα κατασκευαστεί το νέο λιμάνι.
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Τσιμεντοποιείας, ο Υπουργός ανέφερε ότι «πρώτος στόχος της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση στη Τσιμεντοποιία Βασιλικού για τα σχέδια που έχουμε για νέο λιμάνι, δίπλα από το υφιστάμενο λιμάνι που διαχειρίζεται η Τσιμεντοποιία. Έγινε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, τους ενημερώσαμε για τα μελλοντικά μας σχέδια, είχαν ήδη κάποια ενημέρωση, αλλά έγινε μια πιο επίσημη ενημέρωση», είπε.
Ο Μάριος Δημητριάδης εξέφρασε ευχαριστίες σε όλους τους συνεργάτες του από το υπουργείο Μεταφορών και την Αρχή Λιμένων, την Τσιμεντοποιία Βασιλικού και τον εκτελεστικό της πρόεδρο, Τόνυ Αντωνίου, γιατί, όπως εξήγησε, «κάνουν μια εξαιρετική δουλειά στη διαχείριση του λιμανιού. Βεβαίως και σαν βιομηχανία κάνουν μια εξαιρετική δουλειά, έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί, ίσως να μπορεί και να επεκταθεί». 
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Αρχή Λιμένων προχωρά και σε διαδικασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων του υφιστάμενου λιμανιού, ώστε να γίνουν υποδομές εξυπηρέτησης πλοίων αποθήκευσης και αποϋγροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Πρόσθεσε ότι ο δεύτερος στόχος της επίσκεψης ήταν «η επίσκεψη στο χώρο που σκοπεύουμε να κάνουμε τις υποδομές μαζί με τον ύπατο αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας». Η επίσκεψη είχε συμφωνηθεί με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας εκ των προτέρων. 
Σε σχέση με τους σχεδιασμούς για το νέο λιμάνι, ο Υπουργός απάντησε πως «βρίσκονται στο στάδιο που έχουμε πάρει τις προσφορές για τα κατασκευαστικά σχέδια και την επίβλεψη. Ελπίζω ότι μέσα στον Ιανουάριο θα κατακυρωθεί η προσφορά και αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν αμέσως να γίνονται τα λεπτομερή κατασκευαστικά σχέδια ώστε μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου, αρχές του μεθεπόμενου χρόνου, να μπορούμε να βγούμε σε προσφορές και για την κατασκευή του λιμανιού».
Ταυτόχρονα, συνέχισε «προχωρά και η χρηματοοικονομική μελέτη που ανέθεσε το Υπουργείο σε ιδιωτικό οίκο. Σύμφωνα με τον Υπουργό, το θέμα του ενεργειακού λιμανιού στο Βασιλικό, όπου θα γίνουν και οι υποδομές για οχληρά φορτία -κυρίως για εξαγωγές ασβέστη- βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Όπως τόνισε ο Μάριος Δημητριάδης, πρόκειται για μια πολύ σημαντική υποδομή για τον τόπο μας, συμπληρώνοντας ότι, «για πρώτη φορά μια κυβέρνηση κάνει ολοκληρωμένο σχεδιασμό όσον αφορά τις λιμενικές υποδομές».
Ο υπουργός, εξήγησε ακόμα ότι στόχος είναι το ενεργειακό λιμάνι να δοθεί για διαχείριση από ιδιώτες, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι προβλέπεται να δοθεί σε περισσότερους από ένα. Όπως σημείωσε, «μπορεί να μιλούμε για δύο διαφορετικούς σκοπούς (λειτουργίας του λιμανιού), βιομηχανικούς, διαχείριση οχληρού φορτίου και για ενεργειακούς σκοπούς, αλλά σίγουρα ο στόχος είναι να δοθεί σε ιδιώτες» η διαχείριση του λιμανιού.
Όπως έχει ήδη γράψει ο «Φ», με βάση πληροφορίες μας, έντονο ενδιαφέρον σε σχέση με τη δημιουργία και διαχείριση λιμενικών υποδομών για την εξυπηρέτηση υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, ενδιαφέρονται έντονα τουλάχιστον δύο εξειδικευμένες εταιρείες, η κυπριακή EDT Offshore που εξυπηρέτησε μέχρι τώρα τις γεωτρήσεις της Noble και αυτή της Total και η κυπρο-μαλτέζικη Medserv που εξυπηρέτησε τις γεωτρήσεις της ENI.

Έφτασε μέχρι το Nastaq η χάρη του

Με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η ναυτιλιακή εταιρεία Petrogress Inc. της οποίας μεγάλο μέρος της δραστηριότητας αφορά σε θέματα πετρελαίου και προϊόντων του, ανήγγειλε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ της θυγατρικής της Petrogress Intl LLC, με την EDT Agency Services Ltd, θυγατρική της κυπριακής EDT Offshore, για συνεργασία με στόχο τη συμμετοχή στο νέο ενεργειακό λιμάνι του Βασιλικού.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Petrogress Inc. στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, η θυγατρική της Petrogress Int'l LLC, έχει συνάψει Μνημόνιο Συμφωνίας με την EDT Agency Services Ltd της EDT Offshore, για να συνδυάσει τις δραστη
Το Μνημόνιο καλύπτει τις υπηρεσίες υποστήριξης με χερσαίες λιμενικές υποδομές και υπεράκτια υποστήριξη από το λιμάνι της Λεμεσού καθώς και τις μελλοντικές εξελίξεις στο ενεργειακό λιμάνι του Βασιλικού, για το οποίο η Αρχή Λιμένων Κύπρου έχει ανακοινώσει σχέδια για βιομηχανικό και ενεργειακό λιμάνι με επενδύσεις της τάξης των 300 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Οι κοινές επιχειρήσεις θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της PG Cypyard & Offshore Terminal Services Ltd.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης