Εξοικονομώ

Οικονομική θέρμανση δωματίων με τη χρήση θερμοπομπών και κόστος μόλις δύο ευρώ για ένα βράδυ

Οικονομική θέρμανση δωματίων με τη χρήση θερμοπομπών και κόστος μόλις δύο ευρώ για ένα βράδυ
Με κατανάλωση ρεύματος μόλις 30 λεπτών του ευρώ ανά ώρα, ο θερμοπομπός θεωρείται η ιδανικότερη λύση για τη θέρμανση των υπνοδωματίων κατά τη διάρκεια της νύχτας
Αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία το μεγαλύτερο δίλημμα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νοικοκυριά τις κρύες νύχτες του χειμώνα: Να αφήσουν ανοιχτή τη θέρμανση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και στο τέλος του μήνα να πληρώσουν έναν υπέρογκο λογαριασμό ή να την κλείσουν και να κοιμηθούν σε ένα παγωμένο δωμάτιο;
Σε κάθε περίπτωση, ούτε η πρώτη, αλλά ούτε και η δεύτερη επιλογή είναι η καλύτερη λύση.
Κι όμως υπάρχει τρόπος και το υπνοδωμάτιο να διατηρηθεί ζεστό ολόκληρο το βράδυ και το κόστος της θέρμανσης να μείνει σε χαμηλά επίπεδα.  
Η χρήση θερμοπομπού (convector) κοστίζει μόλις 30 λεπτά του ευρώ ανά ώρα, ενώ το συγκεκριμένο ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα μπορεί να ζεστάνει ικανοποιητικά και με ασφάλεια ένα μεμονωμένο δωμάτιο χωρίς άσκοπη κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση χώρων που ούτως ή άλλως δεν θα χρησιμοποιηθούν το βράδυ.  
Μάλιστα, αν ένα σπίτι διαθέτει νυχτερινό ρεύμα, η δαπάνη για θέρμανση μειώνεται περαιτέρω, με αποτέλεσμα για ένα οκτάωρο λειτουργίας του θερμοπομπού το κόστος να μην ξεπερνά τα δύο ευρώ.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η θέρμανση μέσω θερμοπομπού έχει οικονομικό όφελος όταν χρησιμοποιείται το βράδυ και μόνο σε μεμονωμένα δωμάτια με σχετικά μικρή επιφάνεια (περί τα 10 τ.μ.).
Δηλαδή, αποτελεί ιδανική συμπληρωματική μέθοδος που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το κεντρικό σύστημα θέρμανσης ενός ακινήτου, καθώς η λειτουργία των θερμοπομπών σε μεγάλες επιφάνειες χώρου δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θερμαντικό και οικονομικό.  
Η λειτουργία των θερμοπομπών βασίζεται στη θέρμανση του ψυχρού αέρα που εισέρχεται με φυσικό τρόπο στη συσκευή, μέσω θωρακισμένης αντίστασης αλουμινίου που δεν πυρακτώνεται (ψυχρή αντίσταση).
Η απόδοση του θερμού αέρα στο χώρο επιτυγχάνεται επίσης μέσω της φυσικής ροής του διαμέσου του θερμοπομπού.
Λόγω αυτού του τρόπου λειτουργία τους και σε αντίθεση με τα κοινά αερόθερμα, αποτελούν το κατάλληλο συμπληρωματικό σύστημα θέρμανσης σε χώρους όπου ζουν άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή άσθμα, αφού δεν επιτρέπουν την ανασήκωση της σκόνης στο χώρο.
Παράλληλα θεωρούνται ιδανική επιλογή για το παιδικό δωμάτιο λόγω της μηδενικής εκπομπής καυσαερίων.
Μπορούν δε να τοποθετηθούν είτε στο δάπεδο είτε στον τοίχο, ανάλογα με την αισθητική και πρακτική λειτουργία του χώρου.
Σημειώνεται, επίσης, πως για καλύτερη απόδοση, προτείνεται η τοποθέτηση των θερμοπομπών να γίνεται σε σημεία όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας, όπως είναι τα σημεία δίπλα σε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες.
Επίσης, για ακόμη πιο μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, καλό είναι να επιλέγονται θερμοπομποί που διαθέτουν ψηφιακό θερμοστάτη και χρονοδιακόπτη, καθώς έτσι γίνεται καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας και του χρόνου λειτουργία τους.

Τα υπέρ και τα κατά

Τα πλεονεκτήματα των θερμοπομπών, πέραν της χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
•    Αυτονομία λειτουργίας. Το κάθε ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ανάλογα με τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου, ενώ έχει τη δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας μέσω του θερμοστάτη που διαθέτει. Σε περίπτωση που δεν χρειάζεται να ζεστάνουμε ένα δωμάτιο, απλά το αποσυνδέουμε από το ρεύμα, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα
•    Άμεση απόδοση θέρμανσης. Ο χρόνος που χρειάζεται ένας θερμοπομπός προκειμένου να εξασφαλίσει το επιθυμητό επίπεδο θέρμανσης σε ένα χώρο δεν ξεπερνά τη μισή ώρα. Ο χρόνος αυτός περιορίζεται περαιτέρω όταν το μοντέλο του θερμοπομπού διαθέτει βεντιλατέρ.
•    Ευκολία τοποθέτησης και λειτουργίας. Για τη λειτουργία των θερμοπομπών μικρής ισχύος έως 2.000 Watt, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται σε μια κατοικία, δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη εγκατάσταση παρά μόνο η σύνδεσή τους με τη πρίζα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Πολλά μοντέλα δεν χρειάζονται πρόσθετη στήριξη, καθώς είναι επιδαπέδια. Σε περίπτωση δε που θέλουμε να τα τοποθετήσουμε στο τοίχο, μια απλή εγκατάσταση που μπορεί να διασφαλίσει το βάρος του θερμαντικού σώματος είναι αρκετή.
•    Μηδαμινές απώλειες ενέργειας. Οι θερμοπομποί, χάρη στο σύστημα λειτουργία τους, μπορούν και μετατρέπουν το σύνολο της ενέργειας που καταναλώνουν σε θερμότητα. Έτσι, δεν ξοδεύουν άσκοπα μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται για να λειτουργήσουν.
•    Απουσία ανασήκωσης -  καύσης της σκόνης. Η φυσική ροή του αέρα δεν προκαλεί ανασήκωση της σκόνης του δωματίου, ενώ η ψυχρή αντίσταση αποτρέπει την καύση της σκόνης. Ωστόσο, στις περιπτώσεις μοντέλων με βεντιλατέρ, δεν μπορεί να αποτραπεί η ανασήκωση σκόνης.
•    Αθόρυβη λειτουργία. Η ροή του αέρα μέσω του θερμοπομπού γίνεται με φυσικό τρόπο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο παραμικρός θόρυβος κατά τη λειτουργία της συσκευής. Σε μοντέλα με βεντιλατέρ είναι δυνατόν να υπάρχει ένας ελάχιστος θόρυβος εξαιτίας της λειτουργίας του ανεμιστήρα.
•    Μηδενική εκπομπή καυσαερίων στο χώρο, καθώς το εν λόγω θερμαντικό σώμα δεν χρησιμοποιεί καύσιμο για τη λειτουργία του.   
•    Χαμηλό κόστος αγοράς. Το κόστος για ένα αξιόπιστο μοντέλο μπορεί να ξεκινά από τα 100 ευρώ. Ασφαλώς, στην αγορά υπάρχουν και φθηνότερα προϊόντα, όμως ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γνωρίζει πως οι λύσεις αυτές ενδεχομένως δεν είναι οι καλύτερες δυνατές (χαμηλή απόδοση, προβληματική λειτουργία κ.α.).  
Φυσικά, όπως συμβαίνει σε όλα τα συστήματα θέρμανσης, έτσι και στην περίπτωση των θερμοπομπών δεν υπάρχουν μόνο θετικές πλευρές.  
Στα βασικά μειονεκτήματά τους, περιλαμβάνονται:
•    Ύπαρξη «ψυχρών ζωνών» σε απομακρυσμένα από τους θερμοπομπούς σημεία. Ειδικά εάν ο χώρος που θέλουμε να θερμάνουμε είναι μεγάλος και ταυτόχρονα το σώμα που χρησιμοποιούμε έχει χαμηλή ισχύ, τότε είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν ψυχρές ζώνες στα σημεία εκείνα του δωματίου που βρίσκονται πιο μακριά από το σημείο όπου βρίσκεται ο θερμοπομπός.
•    Ανάγκη δημιουργίας ξεχωριστής γραμμής στον ηλεκτρολογικό πίνακα. Σε περίπτωση μοντέλων υψηλής ισχύος θα πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή γραμμή στον ηλεκτρολογικό πίνακα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην παροχή ρεύματος κατά τη λειτουργία του θερμοπομπού. Μια τέτοια εγκατάσταση είναι επιπλέον κόστος. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ξεχωριστή γραμμή παροχής ρεύματος, κατά τη λειτουργία ενός θερμοπομπού υψηλής ισχύος είναι πολύ πιθανόν να «πέφτει» συνεχώς η ασφάλεια.

Η ιδανική σχέση επιφάνειας χώρου και ισχύος του θερμαντικού σώματος

Η επιλογή θερμοπομπού πρέπει να βασίζεται κατά κύριο λόγο στο μέγεθος της επιφάνειας που θέλει να θερμάνει κάποιος.
Αν η επιφάνεια είναι μικρή, ένα θερμαντικό σώμα με υψηλή ισχύ θα καταναλώνει περισσότερο ρεύμα από εκείνο που πραγματικά χρειάζεται για την ικανοποιητική θέρμανση του δωματίου, με αποτέλεσμα η λειτουργία του θερμοπομπού να είναι οικονομικά ασύμφορη.
Από την άλλη πλευρά, μια θερμαντική συσκευής με χαμηλή ισχύ σε ένα μεγάλης επιφάνειας χώρο αφενός δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσής του, αφετέρου θα πρέπει να βρίσκεται σε λειτουργία για περισσότερη ώρα, με ότι  συνεπάγεται αυτό για την εξοικονόμηση ενέργειας.  
Για το λόγο αυτό συνίσταται η ισχύς του θερμοπομπού να είναι τέτοια που να καλύπτει ιδανικά τις ανάγκες του κάθε χώρου, εξασφαλίζοντας το κατάλληλο επίπεδο θέρμανσης με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, για κάθε τέσσερα τετραγωνικά μέτρα χώρου θα πρέπει να αντιστοιχεί ισχύς 500 Watt.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως για ένα δωμάτιο οκτώ τετραγωνικών μέτρων το ιδανικό είναι να λειτουργεί ένας θερμοπομπός με ισχύ 1.000 Watt, ενώ για χώρο 12 τ.μ. η ισχύς του θερμαντικού σώματος θα πρέπει ιδανικά να είναι 1.500 Watt.    
Ωστόσο, μια σειρά από παράγοντες μπορεί να ενισχύσουν ή αντίθετα να περιορίσουν εν μέρει την απόδοση του θερμοπομπού, ακόμη και αν αυτός έχει την κατάλληλη ισχύ για το συγκεκριμένο χώρο.
Οι παράγοντες αυτοί είναι το επίπεδο μόνωσης της κατοικίας, ο όροφος όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, ο προσανατολισμός του χώρου που θέλουμε να θερμάνουμε, αλλά και η διαρρύθμισή του.
Έτσι, π.χ. σε ένα χαμηλοτάβανο δωμάτιο 12 τ.μ. με καλή μόνωση και με νότιο προσανατολισμό, η λειτουργία ενός θερμοπομπού με ισχύ 1.500 Watt θα εξασφαλίσει τη μέγιστη απόδοση με την υψηλότερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης