Διεθνή

Η Τεχεράνη "διαψεύδει κατηγορηματικά" ότι παρέχει όπλα στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη

Η Τεχεράνη
Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της κατήγγειλε ότι για το χθεσινό πλήγμα ευθύνονται «το Ιράν και οι Χούτι»
Το Ιράν διαψεύδει «κατηγορηματικά» τις αμερικανικές και σαουδαραβικές κατηγορίες ότι παρέχει όπλα στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Isna.
«Δεν έχουμε καμία σχέση με την παροχή όπλων στην Υεμένη. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι το Ιράν παρέχει όπλα σε διάφορες ομάδες (στη Μέση Ανατολή) και τις διαψεύδουμε κατηγορηματικά», δήλωσε ο Μπαχράμ Γασεμί. Η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε χθες πάνω από το Ριάντ, για δεύτερη φορά σε δύο μήνες, έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες και κατηγόρησε το Ιράν ότι τους εξοπλίζει.
Στην ανακοίνωση στην οποία καταδίκαζε την εκτόξευση του πυραύλου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε χθες Τρίτη το βράδυ τους Φρουρούς της Επανάστασης «ότι εξοπλίζουν και καθιστούν εφικτές τις επιθέσεις των Χούτι».
Οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη την Τεχεράνη ότι έδωσε στους σιίτες αντάρτες τον πύραυλο που εκτόξευσαν στις αρχές Νοεμβρίου εναντίον του Ριάντ. «Ανησυχούμε βαθιά για τις βίαιες ενέργειες των Χούτι, που στηρίζονται από την παροχή εξελιγμένων όπλων από το Ιράν και οι οποίοι απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και παρατείνουν τη σύγκρουση στην Υεμένη», τόνισε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας στις κατηγορίες ο Γασεμί δήλωσε ότι ο αποκλεισμός που επέβαλε η Σαουδική Αραβία και οι άραβες σύμμαχοί της που επεμβαίνουν στρατιωτικά στην Υεμένη εναντίον των Χούτι καθιστά αδύνατη την οποιαδήποτε παροχή όπλων σε αυτούς. Αν το Ιράν παρείχε όπλα στους Χούτι, θα είχε «το θάρρος να το ανακοινώσει», τόνισε. «Σήμερα βλέπουμε ότι η Υεμένη αναζητεί εσωτερικές τεχνικές για να αμυνθεί ενάντια στην επιθετικότητα και τις ακατάπαυστες επιθέσεις», εξήγησε ο Γασεμί αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς του αραβικού συνασπισμού.
«Τα όπλα που διαθέτουν αυτή τη στιγμή οι Υεμενίτες είναι αυτά που εγκαταλείφθηκαν στις στρατιωτικές βάσεις της χώρας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», πρόσθεσε. Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της κατήγγειλε ότι για το χθεσινό πλήγμα ευθύνονται «το Ιράν και οι Χούτι». «Ένας βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από την Υεμένη και αναχαιτίστηκε και καταστράφηκε στο νότιο τμήμα του Ριάντ, χωρίς να προκαλέσει θύματα», είχε δηλώσει χθες ο Τούρκι αλ Μάλικι εκπρόσωπος του στρατιωτικού συνασπισμού που επεμβαίνει στην Υεμένη εναντίον των Χούτι. «Είχε στόχο πυκνοκατοικημένες περιοχές του Ριάντ», πρόσθεσε. Ο πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούτι στις 4 Νοεμβρίου είχε στόχο το διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ, ενώ ο χθεσινός το ανάκτορο Γιαμάμα, την επίσημη κατοικία του βασιλιά Σάλμαν, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Masirah που ελέγχεται από τους Χούτι. «Το ανάκτορο του σαουδο-αμερικανικο-σιωνιστικού καθεστώτος και όλες οι στρατιωτικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του βρίσκονται στο βεληνεκές των πυραύλων μας», απείλησαν οι Χούτι, επισημαίνοντας ότι χρησιμοποίησαν έναν πύραυλο Burkan (ηφαίστειο στα αραβικά) H-2.Ο χθεσινός πύραυλος εκτοξεύθηκε με την ευκαιρία της επετείου των «1.000 ημερών» από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης του αραβικού συνασπισμού στην Υεμένη, τον Μάρτιο του 2015, εξήγησαν οι σιίτες αντάρτες. Οι Χούτι βρίσκονται σε πόλεμο με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, που έχει καταφύγει στο νότιο τμήμα της χώρας και από το 2015 υποστηρίζεται από μια αραβική στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους 8.750 άνθρωποι, εκ των οποίων πολλοί άμαχοι, και έχει προκαλέσει «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του πλανήτη», σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Επιπλέον 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει στη χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης