Επιχειρήσεις

Πρωτοβουλίες για διοικητική αναδιάρθρωση και εθελουσία στο ΔΣ του ΑΔΜΗΕ

Πρωτοβουλίες για διοικητική αναδιάρθρωση και εθελουσία στο ΔΣ του ΑΔΜΗΕ
Το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου αφορά σε 120 εργαζομένους της επιχείρησης που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα
UPD - Δυο σημαντικές πρωτοβουλίες ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ στη συνεδρίασή του της 20ης Δεκεμβρίου 2017, προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της εταιρείας, με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.
 Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά στη πρόταση της διοίκησης προς τους εργαζομένους που έχουν θεμελιώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα να αποχωρήσουν εθελουσίως από την εταιρεία, λαμβάνοντας το καθαρό ποσό των 35.000 ευρώ. Η απόφαση αυτή υπαγορεύεται από την ανάγκη ανανέωσης του εργατικού δυναμικού του ΑΔΜΗΕ, με δεδομένο ότι ο σημερινός μέσος όρος ηλικίας είναι τα 52 έτη. Αν διατηρηθεί δε η παρούσα κατάσταση, θα ξεπεράσει τα 55 έτη το 2022. Υπογραμμίζεται ότι η αποδοχή της πρότασης έχει απολύτως εθελοντικό χαρακτήρα. 
Η δεύτερη πρωτοβουλία έγκειται στην αλλαγή του οργανογράμματος της εταιρείας, που αποτελούσε προτεραιότητα της διοίκησης. Κεντρικό ρόλο στη διοικητική αναδιάρθρωση του ΑΔΜΗΕ καταλαμβάνει η δημιουργία της νέας Διεύθυνσης Διαχείρισης Παγίων (με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση των παγίων της εταιρείας), η αναδιοργάνωση της Διεύθυνσης Νέων Εργων Μεταφοράς καθώς και η συγκέντρωση των υπηρεσιών προμηθειών και τηλεπικοινωνιών. Προβλέπεται ταυτόχρονα και η κατάργηση ορισμένων διοικητικών θέσεων, έχει όμως ληφθεί μέριμνα ώστε αυτό να μην συνεπάγεται μείωση μισθού για τα στελέχη που τις κατείχαν. Το νέο οργανόγραμμα θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου 2018. 
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, «Οι δυο πρωτοβουλίες που εγκρίθηκαν προωθούν τον μετασχηματισμό του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε μια εταιρεία που, διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα της, υιοθετεί σύγχρονες τεχνικές οργάνωσης, διοίκησης και διαχείρισης των αλλαγών που έρχονται. Φιλοδοξία του νέου ΑΔΜΗΕ είναι να πρωταγωνιστήσει στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, με την επιτάχυνση των μεγάλων projects διασυνδέσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί και άλλων που πρόκειται να δρομολογηθούν εντός του 2018».

Νωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:

Σε μια συνολική διοικητική αναδιάρθρωση της εταιρίας προχωράει η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ παράλληλα με την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου με στόχο την ανανέωση του προσωπικού, ο μέσος όρος του οποίου πλησιάζει τα 52 έτη.

Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αφορά 120 άτομα που έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα και αναμένεται να εγκριθεί στο σημερινό (20/12) διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας μαζί με το νέο οργανόγραμμα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνολικά 1.500 εργαζόμενοι του ΑΔΜΗΕ προστατεύονται από απολύσεις για τρία χρόνια από τη μεταβίβαση της εταιρίας στο δημόσιο και την κινεζική State Grid μέσω της σχετικής συμφωνίας.  
Θέμα ανανέωσης του προσωπικού του ΑΔΜΗΕ είχε θέσει για πρώτη φορά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Μανούσος Μανουσάκης σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιούλιο, μιλώντας για συνεργασία με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές ώστε να βρεθεί τρόπος να εισρεύσει «νέο αίμα» στον ΑΔΜΗΕ.
«Ένα επιπλέον ζήτημα που μας απασχολεί, όχι μόνο εμάς αλλά και όλους τους εκπροσώπους των εργαζόμενων με τους οποίους έχουμε συζητήσει ως τώρα, είναι η ανάγκη ανανέωσης του προσωπικού. Σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας στον ΑΔΜΗΕ πλησιάζει τα 52 χρόνια» είχε πει ο κ. Μανουσάκης, προσθέτοντας επίσης ότι η  εξασφάλιση της μεταβίβασης της τεχνογνωσίας που έχει αναπτυχθεί σε βάθος δεκαετιών στον ΑΔΜΗΕ σε νέους εργαζόμενους, με τρόπο ώστε να γίνει ο καλύτερος δυνατός συγκερασμός του παλιού με το νέο, αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης.

Νέο οργανόγραμμα και σύσταση Διεύθυνσης διαχείρισης παγίων

Το σημερινό διοικητικό συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ θα εγκρίνει επίσης το νέο οργανόγραμμα της εταιρίας το οποίο προβλέπει σύσταση νέας Διεύθυνσης διαχείρισης παγίων, κάτι που επίσης είχε προαναγγείλει ο κ. Μανουσάκης από τον Ιούλιο κάνοντας λόγο για νέο οργανόγραμμα για το σύνολο των λειτουργιών της εταιρείας ως το τέλος του χρόνου.
«Φιλοδοξούμε η αναδιάρθρωση αυτή να μετατρέψει τον ΑΔΜΗΕ, σε ό,τι αφορά στη διοικητική του οργάνωση και την κουλτούρα του, σε έναν καινοτόμο διαχειριστή μεταφοράς, ο οποίος θα συμβαδίζει με το τεχνολογικό υπόδειγμα της εποχής μας» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ είχε εμμέσως κάνει αναφορά και στη σύσταση νέας Διεύθυνσης.
«Μια βασική πτυχή της επικείμενης αναδιάρθρωσης είναι η αναβάθμιση στις διαδικασίες του ΑΔΜΗΕ του στοιχείου της διαχείρισης και αξιοποίησης παγίων υποδομών. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να προσανατολιστεί κατάλληλα η οργάνωση όλης της εταιρείας, με τρόπους και μεθοδολογίες που εξασφαλίζουν την ποιότητα, αξιοπιστία και ανάπτυξη των παγίων μας, του Συστήματος Μεταφοράς» τόνισε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης