Ενέργεια

Αναμόρφωση των ΥΚΩ με στόχο την εξάλειψη των υπέρογκων χρεώσεων – Τι προβλέπει η σχετική τροπολογία

tags :
Αναμόρφωση των ΥΚΩ με στόχο την εξάλειψη των υπέρογκων χρεώσεων – Τι προβλέπει η σχετική τροπολογία
Οι τέσσερις κλίμακες της οικιακής ημερήσιας κατανάλωσης γίνονται τρεις, ενώ όταν ένα νοικοκυριό υπερβεί το όριο της κάθε κλίμακας θα χρεώνεται αναλογικά μόνο για την υπερβάλλουσα κατανάλωση
Στο ΔΕΔΔΗΕ ανατίθεται από την 1η Ιανουαρίου του 2018 η πλήρης διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) τόσο για την αγορά του Διασυνδεδεμένου Συστήματος όσο και για την αγορά των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.
Παράλληλα υιοθετείται μηχανισμός παρακολούθησης που θα οδηγεί σε αυξομειώσεις των χρεώσεων των ΥΚΩ, αναλόγως του εάν ο ειδικός λογαριασμός θα είναι ελλειμματικός ή πλεονασματικός.
Αυτό προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες (19/12) το βράδυ στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ενέργειας – Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, με την οποία υιοθετούνται παράλληλα οι νέες χρεώσεις των ΥΚΩ για τις τρεις, έναντι των τεσσάρων κλιμάκων που ισχύουν σήμερα.  
Στόχος της τροπολογίας είναι η εξομάλυνση των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες με το υφιστάμενο σύστημα χρεώνονταν για το σύνολο της κατανάλωσης με το ποσό της ανώτερης κλίμακας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κατά τον περσινό χειμώνα, όπου οι καταναλώσεις ήταν αυξημένες λόγω του ψύχους, να εκδοθούν υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος μιας και οι χρεώσεις ΥΚΩ δεν ακολουθούσαν προοδευτική χρέωση.
Έτσι με την τροπολογία αντικαθιστώνται οι τέσσερις κλίμακες της οικιακής ημερήσιας κατανάλωσης με τρείς, ενώ προβλέπεται ότι η κατανάλωση ενός νοικοκυριού όταν υπερβεί το όριο της κλίμακας, δεν θα χρεώνεται το σύνολο της κατανάλωσης με την αυξημένη τιμή του επόμενου κλιμακίου (όπως ισχύει σήμερα), αλλά μόνο η υπερβάλλουσα κατανάλωση.
Επίσης στις νέες χρεώσεις περιλαμβάνεται και μεταβολή της νυχτερινής οικιακής κατανάλωσης, η οποία αντιμετωπίζεται ομοιόμορφα με την κατανάλωση ημέρας με διακριτή όμως χρέωση.

Οι χρεώσεις ανά κλίμακα

Αναλυτικά το νέο τιμολόγιο των ΥΚΩ, το οποίο είναι ίδιο για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και ισχύει τόσο για την ημερήσια όσο και για τη νυχτερινή κατανάλωση έχει ως εξής:
-    Από 0 – 1.600 Kwh τετραμηνιαίας κατανάλωσης, 6,9 ευρώ η MWh.
-    Από 1.601 – 2.000 Kwh, 50 ευρώ ανά MWh.
-    Από 2.001 Kwh και πάνω, 85 ευρώ ανά MWh.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η χρέωση του πρώτου κλιμακίου παραμένει στο επίπεδο που ισχύει σήμερα, όμως στο δεύτερο και το τρίτο κλιμάκιο οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες.
Συγκεκριμένα στο δεύτερο κλιμάκιο η χρέωση που ισχύει σήμερα είναι 15,7 ευρώ ανά MWh και γίνεται 50 ευρώ ανά MWh, ενώ στο τρίτο κλιμάκιο η χρέωση από 39,87 ευρώ ανά MWh γίνεται 85 ευρώ ανά MWh.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και από τη ΡΑΕ που έχει μελετήσει τις νέες κλίμακες τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει αύξηση για τους καταναλωτές.
Aντιθέτως, θα αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος.
Εξάλλου πρέπει να σημειωθεί ότι η τροπολογία προβλέπει την υιοθέτηση μηχανισμού επιτήρησης και αξιολόγησης του οικονομικού αποτελέσματος (εισροές – εκροές)  του ειδικού λογαριασμού των ΥΚΩ, καθώς και τη μεταβίβαση του συνόλου της ευθύνης στο ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να μην τηρούνται όπως συμβαίνει σήμερα δυο ο ειδικοί λογαριασμοί από τον ΑΔΜΗΕ για το διασυνδεδεμένο σύστημα και από τον ΔΕΔΔΗΕ για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
Η διαδικασία παρακολούθησης του ειδικού λογαριασμού θα οδηγεί σε αυξομειώσεις των χρεώσεων των ΥΚΩ αναλόγως του εάν ο ειδικός λογαριασμός θα είναι ελλειμματικός ή πλεονασματικός.
Οι όποιες αλλαγές θα γίνονται με νομοθετική ρύθμιση μετά από γνώμη της ΡΑΕ.
Η παρακολούθηση του ειδικού λογαριασμού των ΥΚΩ θα γίνεται σε μηνιαία και ετήσια βάση.




Διαβάστε ΕΔΩ την τροπολογία

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης