Επιχειρήσεις

Ρεκόρ κερδών το 2017 για τα Ελληνικά Πετρέλαια με EBITDA περί τα 900 εκατ. ευρώ – Τα σχέδια ανάπτυξης για το 2018

Ρεκόρ κερδών το 2017 για τα Ελληνικά Πετρέλαια με EBITDA περί τα 900 εκατ. ευρώ – Τα σχέδια ανάπτυξης για το 2018
Ο όμιλος εμπλουτίζει τα πρατήρια καυσίμων με νέα ενεργειακά προϊόντα, ενώ σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των ιδιόκτητων καταστημάτων ΕΚΟ στα 300 από 200 που είναι σήμερα
Μια εξαιρετικά θετική χρονιά ήταν το 2017 για τα Ελληνικά Πετρέλαια με πολύ καλές επιδόσεις για τα διυλιστήρια Ασπροπύργου και Θεσσαλονίκης, που αντισταθμίζουν την μειωμένη παραγωγή του διυλιστηρίου Ελευσίνας στο οποίο έγινε τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο το μεγάλο πρόγραμμα συντήρησης.
Τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, το χαμηλότερο κόστος στο μείγμα αργών καθώς και οι αυξημένες πωλήσεις στην εσωτερική αγορά είναι τα χαρακτηριστικά της χρονιάς που αναμένεται να κλείσει με EBIDTA της τάξης των 850 - 900 εκατ. ευρώ, από 608 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του έτους.
Τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το 2017 αναμένεται να ανακοινωθούν στις 21 Ιανουαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των αυξημένων εξαγωγών, σε επίπεδο λιανικών πωλήσεων στην εσωτερική αγορά τα ΕΛΠΕ με τα σήματα ΕΚΟ και ΒP, προχωρούν στην εφαρμογή νέων σύγχρονών μεθόδων πωλήσεων πραγματοποιώντας παράλληλα ισχυρή στροφή στα ιδιόκτητα πρατήρια.
Παράλληλα εμπλουτίζουν το δίκτυο των πρατηρίων με νέα ενεργειακά προϊόντα όπως η δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων (Κηφισιά και Γλυφάδα) και η πώληση CNG (Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκίνητων κοντά στην Πάτρα).
Υπογραμμίζεται πως τα ιδιόκτητα πρατήρια με το σήμα ΕΚΟ πλέον ανέρχονται σε 200 έναντι 30 πριν από πέντε χρόνια, ενώ ο στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι να αυξηθούν στα 300.
Ιδιαίτερα σημαντικό σε ότι αφορά στην πορεία του ομίλου για το 2018 είναι το γεγονός πως αυτός έχει ήδη κλείσει συμφωνίες για τις εξαγωγές προϊόντων που θα πραγματοποιήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, γεγονός που εκτός των άλλων δίνει την ευχέρεια μεγαλύτερης ενασχόλησης με την εσωτερική αγορά.

Το 2019 η γεώτρηση στον Πατραϊκό

Στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων και συγκεκριμένα στην παραχώρηση του Πατραϊκού Κόλπου έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρτικές ερευνητικές εργασίες με εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα και προγραμματίζεται η γεώτρηση να γίνει τον Απρίλιο του 2019.
Στο μεσοδιάστημα πρέπει να καταρτιστούν και να εγκριθούν μετά από διαβούλευση δυο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως επίσης να γίνουν οι παραγγελίες των σωληνώσεων και άλλων υλικών για την γεώτρηση.
Σε ότι αφορά τις έρευνες στο οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας για το οποίο στις 31 Οκτωβρίου υπεγράφη η Σύμβαση Μίσθωσης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της κοινοπραξίας TOTAL – EDISON – ΕΛΠΕ, αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή της σύμβασης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις ερευνητικές εργασίες.
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι πρόκειται για μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει σημαντικά εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου προκαλώντας δυσφορία στους ξένους επενδυτές.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης