Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στις 16 Φεβρουαρίου 2018 η υποβολή των οικονομικών προσφορών για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ

Στις 16 Φεβρουαρίου 2018 η υποβολή των οικονομικών προσφορών για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ
Μετά το άνοιγμα των προσφορών θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τους δύο διεκδικητές με σκοπό τη βελτίωση των οικονομικών τους προτάσεων, οι οποίες εκτιμάται πως θα κινηθούν πάνω από το ελάχιστο όριο των 400 εκατ. ευρώ
Ειλημμένη είναι η απόφαση για παράταση έως τις 16 Φεβρουαρίου 2018 της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ, όπως αναφέρουν πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, χρονική παράταση είχαν ζητήσει και οι δύο «μνηστήρες», υποστηρίζοντας πως είναι εξαιρετικά ασφυκτικό το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο προέβλεπε την κατάθεση των προσφορών έως τις 22 Δεκεμβρίου.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί μία μικρή καθυστέρηση σε σχέση με το χρονικό πλάνο εξέλιξης του διαγωνισμού, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, σύμφωνα με το οποίο η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή για το 66% των μετοχών της εταιρείας θα έπρεπε να γίνει μέσα στον Φεβρουάριο του 2018.
Κι αυτό γιατί, μετά το άνοιγμα των προσφορών, θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ με τους δύο διεκδικητές, με σκοπό τη βελτίωση των οικονομικών προτάσεων.
Σύμφωνα πάντως με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, έως τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετόχων (Sales Purschase Agreement).
Επίσης, έως τον Ιούνιο θα πρέπει να γίνει η μεταβίβαση του ποσού αγοραπωλησίας από τον επενδυτή στους δύο μετόχους του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ.

Αισιοδοξία για υψηλό τίμημα

Όσον αφορά το ύψος του τιμήματος, αρκετοί παράγοντες δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για την εξασφάλιση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, το ελάχιστο όριο που έχουν θέσει τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Πρωταρχικός παράγοντας είναι η φετινή κερδοφορία του ΔΕΣΦΑ, με τα κέρδη του έπειτα από φόρους να αναμένονται στα 94 εκατ. ευρώ το 2017, έναντι 34,3 εκατ. το 2016.
Παράλληλα, η φετινή αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου, που βρίσκεται πίσω από την εκτίναξη της κερδοφορίας, εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και το 2018, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τα οικονομικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ.
Ευοίωνη εξέλιξη θεωρείται επίσης και η απόφαση της ΡΑΕ για άμεση ανάκτηση 100 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 320 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ σε ορίζοντα 14ετίας, όπως και η ανάληψη της λειτουργίας και συντήρησης του ελληνικού τμήματος του ΤΑΡ από τον ΔΕΣΦΑ, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει μία πρόσθετη πηγή εσόδων για την εταιρεία.
Παρά πάντως την παράταση της προθεσμίας, όπως έγραφε την περασμένη εβδομάδα το World Energy News, η κοινοπραξία των Snam – Fluxys – Εnagas - Gasunie και η ισπανική Reganosa έχουν ήδη αρχίσει να καταρτίζουν τις προσφορές τους, συναρτώντας το τίμημα με σχόλια επί της σύμβασης μετόχων, της σύμβασης αγοράς - πώλησης καθώς και άλλες προϋποθέσεις.
Οι προσφορές, δηλαδή, θα αναφέρονται σε διαφορετικό τίμημα υπό προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα είναι η διασφάλιση σταθερού θεσμικού πλαισίου, στοιχεία που θα αποτελέσουν και το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσει με το ΤΑΙΠΕΔ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης