Διεθνή

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το έργο του Nord Stream ΙΙ - Πότε θα τεθεί σε λειτουργία

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το έργο του Nord Stream ΙΙ - Πότε θα τεθεί σε λειτουργία
Αρκετές ανησυχίες για το έργο
Η απόφαση της Δανίας να θεσπίσει νέο νόμο για να σταματήσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream ΙΙ και τη διέλευση από τα χωρικά του ύδατα είναι αντίθετη με την προηγούμενη σύστασή του που πρότεινε να το πράξει, σύμφωνα με τον Alex Barnes, σύμβουλο κυβερνητικών σχέσεων του Nord Stream II AG, θυγατρική της Gazprom που είναι υπεύθυνη για το έργο.
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο anadolu, o Barnes είπε ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν το σχέδιο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, ενώ μόνο μερικές χώρες αντιτίθενται.
«Ελπίζουμε να λάβουμε τις άδειες τους επόμενους μήνες, ακολουθώντας όλους τους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών κανόνων. Η ολοκλήρωση αναμένεται το 2019 με τη θέση σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2019", δήλωσε ο Barnes.
Το έργο συνεχίζεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και περίπου το 60% των σωλήνων του έργου έχουν κατασκευαστεί, σύμφωνα με τον Barnes.
Ωστόσο, το έργο αντιμετώπισε πρόσφατο εμπόδιο όταν η Δανία ανακοίνωσε νέο νόμο, ο οποίος έδωσε στη χώρα την εξουσία να σταματήσει τη διέλευση του αγωγού μέσω των χωρικών της υδάτων.
Ο Barnes πρότεινε ότι θα μπορούσε να βρεθεί εναλλακτική διαδρομή, παρόλο που ήταν πολύ νωρίς για να γίνει κάτι τέτοιο έως ότου ληφθεί τελική απόφαση.

Ανησυχίες για το έργο
Ο Barnes παραδέχθηκε ότι ορισμένες χώρες εξέφρασαν ανησυχία για το σχέδιο με βάση ανησυχίες ότι η Ρωσία θα δημιουργούσε μονοπώλιο στην Ευρώπη μέσω του έργου. Ο Barnes ισχυρίστηκε ωστόσο ότι το Nord Stream II θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα στην αγορά φυσικού αερίου.
«Οι κανόνες της ΕΕ για την ασφάλεια εφοδιασμού εξασφαλίζουν άφθονες διασυνδέσεις μεταξύ των αγορών για να επιτρέψουν τη ροή του φυσικού αερίου όπου απαιτείται» και συνέχισε λέγοντας ότι: «Έως το 2020 τα οφέλη του σχεδίου θα ανέρχονταν μεταξύ 7,9 δισ. ευρώ και 24,4 δισ. ευρώ ετησίως για τις χώρες της Ευρώπης και αυτό δεν θα ήταν μόνο για μία ή δύο χώρες αλλά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν για κάθε χώρα κατά 4% και 32% ετησίως έως το 2020 και κατά 5% έως 31% ετησίως μέχρι το 2025».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης