Ενέργεια

Στο σημερινό Eurogroup η μάχη για την επανεκκίνηση του διαγωνισμού του ΔΕΣΦΑ – Η στάση των ΕΛΠΕ

Στο σημερινό  Eurogroup η μάχη για την επανεκκίνηση του διαγωνισμού του ΔΕΣΦΑ – Η στάση των ΕΛΠΕ
Η κυβέρνηση θα αντιπροτείνει την επανεκκίνηση του υφιστάμενου διαγωνισμού με τη διάθεση του 66% σε στρατηγικό επενδυτή και με διαδικασίες fast track
Με  βασικό επιχείρημα ότι το αίτημα των επενδυτών της Socar και της Snam για τμηματική καταβολή του τιμήματος των 400 εκατομμυρίων ευρώ για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ προσκρούει στους κανόνες του θεσμικού ευρωπαϊκού πλαισίου και άρα ο διαγωνισμός θα καθίστατο άκυρος, προσέρχεται η κυβέρνηση στο σημερινό Εurogroup.
Στις συζητήσεις με τους θεσμούς για την επίλυση της εκκρεμότητας που προκύπτει σε σχέση με το προαπαιτούμενο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τη Socar, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση θα βολιδοσκοπήσει της προθέσεις των δανειστών για την δυνατότητα ενός σχεδίου αντίστοιχου με αυτό του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή την διατήρηση ποσοστού 51% του ΔΕΣΦΑ στο δημόσιο και διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή του 49%, αξιοποιώντας τα περιθώρια που αφήνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο για πλειοψηφικό έλεγχο των Διαχειριστών δικτύου ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου από το δημόσιο.
Εναλλακτικά, θα αντιπροτείνει την επανεκκίνηση του υφιστάμενου διαγωνισμού με τη διάθεση του 66% σε στρατηγικό επενδυτή και με διαδικασίες fast track προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν.
Σε αυτή την περίπτωση το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ που θα διαθέσουν το 35% του ποσοστού που κατέχουν στο ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσουν σε νέα αποτίμηση της εταιρίας για τον καθορισμό εύλογου τιμήματος και θα απευθύνουν προσκλήσεις συμμετοχής σε εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ανεπίσημο ενδιαφέρον αποφεύγοντας τη διαδικασία μιας νέας προκήρυξης.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα βέβαιο θεωρείται το ενδιαφέρον της βελγικής Fluxys και  της ρουμανικής Transgaz, ενώ δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν τόσο η Socar όσο και η ιταλική Snam.
Πληροφορίες φέρουν τον ΔΕΣΦΑ στο νέο εγχείρημα αποκρατικοποίησής του να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιριών, αλλά και εταιριών από το Κατάρ.
Ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και τα περιθώρια ελιγμών που θα αφήσουν στην ελληνική πλευρά, τη στάση τους θα επανεξετάσουν και τα ΕΛΠΕ.
Η διοίκηση του Ομίλου φαίνεται να εισηγείται την παραμονή της στο ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο επαναπροσδιορισμού του σε σχέση με την αγορά του φυσικού αερίου.
Οι ραγδαίες αναπροσαρμογές στην εγχώρια αγορά του φυσικού αερίου απαξιώνουν σημαντικά το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ με αποτέλεσμα η διοίκηση των ΕΛΠΕ να αναζητά τρόπους απεμπλοκής επιλέγοντας την παραμονή στην εν λόγω αγορά μέσω του χαρτοφυλακίου του ΔΕΣΦΑ που διασφαλίζει εγγυημένο ρυθμιζόμενο έσοδο και ρόλο στα  γεωστρατηγικά σχέδια ευρύτερης περιοχής.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες στη γραμμή βέβαια που θα χαράξει το σημερινό Εurogroup, τόσο για το ΔΕΣΦΑ όσο και για τη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης