Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Διεθνής Τύπος για Erdogan: Από τις προκλήσεις στην μείωση της έντασης με την Αθήνα

Διεθνής Τύπος για Erdogan: Από τις προκλήσεις στην μείωση της έντασης με την Αθήνα
Την επίσκεψη Erdogan στην Αθήνα και την κόντρα που ξέσπασε για τη Συνθήκη της Λωζάνης σχολιάζει ο διεθνής Τύπος
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα σε έξι δεκαετίες ξεκίνησε με τεταμένο κλίμα την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, με τον Recep Tayyip Erdogan να επαναλαμβάνει τα σχόλια που έχουν θορυβήσει τους Έλληνες οικοδεσπότες του, για την ανάγκη «επικαιροποίησης» της συνθήκης Λωζάνης του 1923 που ορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας, σχολιάζει η Washington Post.
Η πρώτη συνάντηση του Erdogan ήταν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών ήταν εμφανώς αμήχανη.
Οι πρόεδροι συζήτησαν για τη συνθήκη και τη μουσουλμανική μειονότητα στη βορειοανατολική Ελλάδα.
Η διήμερη επίσκεψη του Erdogan περιλαμβάνει ταξίδι την Παρασκευή για να συναντηθεί με μέλη της κοινότητας, τα οποία η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο ως θρησκευτική μειονότητα.
Το καθεστώς των Μουσουλμάνων της Ελλάδας, το οποίο η Τουρκία θεωρεί μία τουρκική μειονότητα, καθορίστηκε επίσης από τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Ο Erdogan θορύβησε τους Έλληνες αξιωματούχους, λέγοντας σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης, ότι η συνθήκη του 1923 θα πρέπει να «επικαιροποιηθεί».
"Στην πραγματικότητα, όλες οι συμφωνίες στον κόσμο θα πρέπει να ενημερώνονται με το πέρασμα του χρόνου", δήλωσε ο Erdogan.
"Αυτή η ενημέρωση θα ήταν επωφελής όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για την Ελλάδα".
Το σχόλιό του "εγείρει σοβαρές ανησυχίες και ερωτήσεις", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
"Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θέλουν η επίσκεψή του να είναι ένας λόγος για τη γεφύρωση των χασμάτων, όχι για την αύξηση των εμποδίων".
Ο σεβασμός της συνθήκης είναι "το αποκλειστικό και μη διαπραγματεύσιμο θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να κατασκευαστεί η ειλικρινής συνεργασία των δύο χωρών", δήλωσε ο Τζανακόπουλος.
Ωστόσο, ο Erdogan επανέλαβε τις απόψεις του για τη συνθήκη κατά τη διάρκεια της συνάντησής του την Πέμπτη με τον Παυλόπουλο.
"Αυτό συνέβη στη Λωζάνη.
Το καταλαβαίνω, αλλά ας κάνουμε τώρα αυτό που είναι απαραίτητο", είπε στον πρόεδρο της χώρας.
"Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει σε 94 χρόνια.
Εάν τα εξετάσουμε, πιστεύω ότι όλες οι πλευρές θα συμφωνήσουν ότι πρέπει να αλλάξουν τόσα πολλά πράγματα".
Ο Παύλοπουλος είπε στον Erdogan ότι "η συνθήκη δεν χρειάζεται αναθεώρηση ή ενημέρωση. Ισχύει ως έχει".
Πρόσθεσε ότι η συνθήκη δεν έχει περιθώριο για εδαφικές διαμάχες και έθεσε ξεκάθαρα το καθεστώς για τη μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας.
"Είναι σαφές ότι για να επιτύχουμε τους στόχους μας και να κάνουμε πραγματικότητα την ιστορική αυτή επίσκεψη, αυτό απαιτεί τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου", ανέφερε ο Παυλόπουλος.
Η τηλεοπτική συνομιλία του Erdogan με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά ήταν πιο ήρεμη.
"Πρέπει να οικοδομήσουμε τις διαπραγματεύσεις μας ", δήλωσε ο Erdogan στον Τσίπρα.
"Δεν έχουμε σχέδια για τα εδάφη των γειτονικών χωρών.
Αλλά στο παρελθόν ήμασταν έθνη που ζούσαν το ένα μέσα στο άλλο ".
Σημείωσε ότι τα "λάθη" είχαν οδηγήσει στη συρρίκνωση της ελληνικής κοινότητας της Τουρκίας, τα οποία κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά από δεκαετίες διώξεων, αφήνοντας ακόμα μια μικρή μειοψηφία στην Κωνσταντινούπολη.
"Γίνονται τέτοια λάθη στην ιστορία.
Πρέπει να οικοδομήσουμε το μέλλον σε ισχυρότερο έδαφος,
Εάν καταφέρουμε να διαμορφώσουμε μια κοινή φιλοσοφία μπορούμε να επιλύσουμε τα ζητήματα", δήλωσε.
Ο Τσίπρας, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν από καιρό διαφορές.
"Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πέρα από αυτές τις διαφορές, αναζητούμε κοινό έδαφος και ότι οι διαφορές αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικό τρόπο, σε σχέση με τη γνώμη του άλλου και χωρίς προκλήσεις και υπερβολές", είπε.
Η κρίση των προσφύγων θα είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη, καθώς τα ελληνικά νησιά αποτελούν την πύλη στην Ευρώπη, για τους μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία.
Οι περιφερειακές σχέσεις, οι ενεργειακοί και επιχειρηματικοί δεσμοί, η απόπειρα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και οι μακροχρόνιες διαφορές, όπως οι εδαφικές διαμάχες στο Αιγαίο,είναι επίσης πιθανό να συζητηθούν.
Ένα ακανθώδες ζήτημα που μπορεί να τεθεί, θα είναι η περίπτωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που σημειώθηκε την περασμένη χρονιά στην Τουρκία.
Η Άγκυρα ζήτησε την έκδοση τους, αίτημα που απορρίφθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια για το λόγο ότι δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί δίκαιη δίκη στην Τουρκία.
Η κίνηση εξόργισε τον Erdogan, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη ότι το δικαστικό σύστημα της χώρας του είναι "το καλύτερο στην Ευρώπη", προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες θα έπρεπε να είχαν παραδοθεί ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.
Η επίσκεψη του Erdogan πραγματοποιείται, καθώς η χώρα του όλο και περισσότερο απομονώνεται από τη διεθνή σκηνή.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά την καταστολή των πραξικοπημάτων του Erdogan.
Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους και δεκάδες χιλιάδες περισσότεροι έχουν φυλακιστεί για κατηγορίες ότι συνδέονται, με τον Fethullah Gulen, τον Ισλαμιστή κληρικό που εδρεύει στις ΗΠΑ, που ο Erdogan κατηγορεί ότι οργάνωσε το πραξικόπημα.
Ο Gulen αμφισβητεί τον ισχυρισμό.

O γερμανικός Τύπος

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Die Zeit δημοσιεύεται άρθρο που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο τούρκος Πρόεδρος αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Μπροστά στις κάμερες μάλωσε με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο».
Το άρθρο δημοσιεύει αποσπάσματα του διαλόγου που είχαν οι δύο πολιτικοί και επισημαίνει ότι «η ελληνική πλευρά αντέδρασε με αμηχανία στις δηλώσεις Ερντογάν» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «οι δύο Πρόεδροι είχαν ευθεία αντιπαράθεση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες».
Στη συνέχεια ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «η συνάντηση που ακολούθησε μετά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν πιο ήρεμη.
Στη συζήτηση που μεταδόθηκε από την ελληνική τηλεόραση ο Erdogan προχώρησε σε μια κίνηση που κανένας άλλος τούρκος πολιτικός δεν τόλμησε μέχρι τώρα.
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι εύχεται να μην είχαν συμβεί ποτέ τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποχώρηση των Ελλήνων από τη χώρα του».
Στην επίσκεψη του Recep Tayyip Erdogan στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, στο οποίο καταγράφονται οι «κόντρες» που υπήρξαν.
Το δημοσίευμα ξεκινά υποστηρίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες δεν υπήρξαν παραβιάσεις είτε του ελληνικού, είτε του τουρκικού εναέριου χώρου, καθώς ο Erdogan προετοιμάζονταν να καταφθάσει στην Αθήνα.
Ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια.
Η πρώτη επαφή του Erdogan, με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου δεν ήταν και πολύ ευχάριστη, με δεδομένες και τις δηλώσεις Erdogan πριν καν προσγειωθεί στην Αθήνα, αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Στη συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να ρίξουν ελαφρώς τους τόνους, τονίζει το Spiegel, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει ότι «πρέπει να κτίζουμε γέφυρες όχι τείχη».
Το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι η Τουρκία έχει σταδιακά απομακρυνθεί από τη Δύση.
Έχει ξεκινήσει μία διαμάχη με τις ΗΠΑ εξαιτίας και του Τούρκο-Ιρανού trader χρυσού Reza Zarrab.
Οι σχέσεις της με την Ευρώπη αρχίζουν, αλλά με αργό ρυθμό, να ομαλοποιούνται, με την Ελλάδα να είναι σύμμαχος της Τουρκίας στην πορεία της προς την ΕΕ.
Μάλιστα Έλληνες διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας έχει διαβεβαιώσει τον Erdogan ότι θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Όμως οι διαφορές παραμένουν μεταξύ των δύο χωρών, τονίζει το γερμανικό περιοδικό, αν και οι δύο χώρες προσπαθούν να αναπτύξουν περαιτέρω την οικονομική τους συνεργασία αλλά και τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Καταλήγοντας το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Erdogan θα επισκεφθεί και τη Θράκη, όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας.
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι αφενός ο πρόεδρος Erdogan προκάλεσε με τις δηλώσεις του σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης, αφετέρου όμως ζήτησε σχεδόν συγνώμη για τον διωγμό των Ελλήνων.
«Ο Ερντογάν προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες.
Από τη μια πλευρά πρέπει να επιδείξει ισχύ για να ικανοποιήσει τους εθνικιστές στην πατρίδα του ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται συναινετικός απέναντι στον έλληνα πρωθυπουργό σε ένα πολύ λεπτό ζήτημα.
Τελευταία η Άγκυρα διαπληκτίζεται με αρκετούς παραδοσιακούς της συμμάχους, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Γερμανία και το Ισραήλ.
 Σε αυτή την περίπτωση δεν βλάπτει μια αποκλιμάκωση με τους γείτονες και κατά συνέπεια η διατήρηση μιας διπλωματικής διόδου προς την ΕΕ».
«Στην αρχή προκάλεσε και μετά αναθεώρησε», επισημαίνει το Spiegel που σημειώνει ότι αφού προσέβαλε καταρχήν τους οικοδεσπότες του στο προοίμιο της επίσκεψης, στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Erdogan αναθεώρησε τις δηλώσεις της προηγούμενης ημέρας, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις.
Το γερμανικό περιοδικό συμπεραίνει ότι «η επίσκεψη του Recep Tayip Erdogan στον Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί μια πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου οι δυο κατέβαλαν προσπάθειες ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση.
Και μίλησαν για την ανάγκη να χτιστούν γέφυρες (σσ. μεταξύ των δυο πλευρών). Διότι παρά τις διαφορές τους οι δυο χώρες έχουν ανάγκη η μια την άλλη».
Το σχόλιο της αυστριακής Der Standard: «Αν η πολιτική εξουσία μετριόταν σε εκατοστά, τότε η εξουσία του Tayip Erdogan θα έπιανε πολύ χώρο ακόμη και στη γειτονική Ελλάδα.
Ο τούρκος Πρόεδρος καταλαμβάνει από μόνος του το μεγαλύτερο μέρος του λευκού καναπέ στην έδρα του Έλληνα οικοδεσπότη.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος κάθεται στη δεξιά γωνία του καναπέ.
Ωστόσο η γλώσσα του σώματος απατά.
Ο 67χρονος Έλληνας με τα άσπρα μαλλιά λογομαχεί απροσδόκητα έντονα με τον καλεσμένο από την Τουρκία.
Η επίσκεψη Erdogan στην Αθήνα που θεωρείται ιστορική ξεκινά την Πέμπτη το πρωί σε τεταμένο κλίμα».
Η εφημερίδα Lübecker Nachrichten γράφει: «O Erdogan σε ιστορική αποστολή: την Πέμπτη επισκέφθηκε ως πρώτος τούρκος Πρόεδρος μετά από 65 χρόνια την ελληνική πρωτεύουσα.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες βλέπουν στην επίσκεψη την προσπάθεια του Erdogan  να χτίσει νέες γέφυρες προς την Ευρώπη.
Ωστόσο η επίσκεψη αποκάλυψε πρωτίστως τις διαφορές μεταξύ των δυο χωρών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης