Αναλύσεις

Έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τις δηλώσεις Ερντογάν - Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τις δηλώσεις Ερντογάν - Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Μαξίμου: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λωζάνης
Την ενόχληση της κυβέρνησης και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος και ενόψει της σημερινής άφιξης του στην Αθήνα, επανέλαβε την πάγια θέση του το τελευταίο διάστημα περί της ανάγκης αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.
«Η συνέντευξη του κ.Erdogan εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ.Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες, όχι να υψωθούν τείχη».
«Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως «οι αναφορές περί αναθεώρησής της δεν συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».
Νωρίτερα ελληνικές διπλωματικές πηγές είχαν αναφέρει σχετικά με τις δηλώσεις Erdogan ότι «για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στερεά θεμέλια, απαραίτητος είναι ο σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Λωζάνης».
Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν την επίσκεψη Erdogan εξαιρετικά σημαντική επειδή, όπως ανέφεραν, γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη χώρα μας ύστερα από έξι και πλέον δεκαετίες και γίνεται σε μια χρονική περίοδο που η κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ καθιστά σημαντική την αναβάθμιση του διμερούς διαύλου επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.
«Μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, η επίσκεψη Erdogan στην Ελλάδα – η πρώτη Προέδρου της γείτονος εδώ και δεκαετίες- καθίσταται εξαιρετικά σημαντική.
Ειδικότερα δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.
Για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στερεά θεμέλια απαραίτητος είναι ο σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Λωζάνης.
Σε αυτή την κατεύθυνση, θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και η ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα.
Παράλληλα, θα επιδιωχθεί ένα θετικό μήνυμα για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με εγκαιρη προετοιμασία μεταξύ όλων των πλευρών.
Παράλληλα, η ατζέντα περιλαμβάνει τη συνεργασία των δύο χωρών για τη αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής, αλλά και την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων (ενέργεια, τουρισμός, επενδύσεις, εμπόριο) και των μεταφορών (ακτοπλοϊκή και σιδηροδρομική διασύνδεση).
Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θα εκφράσει και τη στήριξη της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας την αξία που έχει για την περιοχή αλλά και τη δημοκρατία στη γείτονα» ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές.

Κουμουτσάκος: Οι αναφορές του Erdogan στη Συνθήκη της Λωζάνης προκαλούν προβληματισμό

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan σχετικά με την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.
«Oι αναφορές του Erdogan στη Συνθήκη της Λωζάνης προκαλούν προβληματισμό.
Ελπίζουμε να μην αποδειχθεί αρνητικό πρόκριμα για τη σημερινή επίσκεψή του στη χώρα μας» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.
«Η επιμονή στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο Αιγαίο και σε ολόκληρη την περιοχή της Αν. Μεσογείου, καθώς και οι υποδείξεις προς την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, διαβρώνουν τις προσπάθειες βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων.
Η συνέντευξη Erdogan δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και αμφιβολίες για το πως έχει προετοιμαστεί η επίσκεψη αυτή από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο των Εξωτερικών» επισημαίνει ο κ.Κουμουτσάκος.

Γεννηματά: Αρνητικό πρόκριμα για την επίσκεψη Erdogan οι δηλώσεις του για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Οξεία ήταν και η αντίδραση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.
«Οι απόψεις που ανέπτυξε ο Τούρκος Πρόεδρος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποτελούν δυστυχώς ένα έντονα αρνητικό προμήνυμα για το πλαίσιο εντός του οποίου προτίθεται να κινηθεί στις εδώ συνομιλίες του και για την έκβαση των συνομιλιών αυτών.
Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου φανερώνουν αναλλοίωτη και αμετακίνητη επιμονή, στις πλέον σκληρές τοποθετήσεις της τουρκικής πολιτικής, σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών θέσεων και επιβεβαιώνουν την απόφασή του να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για την επισημοποίηση στο ανώτατο επίπεδο των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας περί αναθεώρησης της συνθήκης της Λοζάνης, περί επαναχάραξης συνόρων και περί αλλαγών στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.
Επιπλέον ο Τούρκος Πρόεδρος επαναλαμβάνει απερίφραστα και τον ισχυρισμό περί του τουρκικού χαρακτήρα της μειονότητας της Θράκης, την οποία αποφεύγει επιμελώς να αποκαλέσει θρησκευτική» τόνισε η κα.Γεννηματά, η οποία άφησε αιχμές για τις ενέργειες της κυβέρνησης για την προετοιμασία της επίσκεψης, υπογραμμίζοντας πως είναι προκλητική η έλλειψη διπλωματικής προετοιμασίας από πλευράς κυβέρνησης για την επίσκεψη Erdogan.
«Κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τα ελάχιστα και αυτονόητα - το σεβασμό των συνόρων και ακεραιότητας της χώρας μας.
Είναι φανερό ότι ο σκοπός του κ. Erdogan είναι να μετακινήσει τη βάση των σχέσεων των δύο χωρών, από το επίπεδο της διεθνούς νομιμότητας στο επίπεδο της διμερούς και άνευ δεσμεύσεων συνεννόησης, όπου θα επικρατεί η αρχή της ισχύος και της εκβιαστικής επιβολής.
Καλούμε την κυβέρνηση και κάθε άλλο παράγοντα να αρνηθεί να μπει σε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση» υποστήριξε η κα.Γεννηματά.

Μαυρωτάς: Ο Erdogan προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιες γκρίζες ζώνες

Την θέση ότι την «παραμονή της επίσκεψής του στη χώρα μας, ο Erdogan προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιες γκρίζες ζώνες, ώστε να έχει κάτι να παζαρέψει» διατύπωσε ο γραμματέας κοινοβουλευτικού έργου του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.
 «Ο κ. Erdogan επανέλαβε κάποιες θέσεις που κατά καιρούς έχει προβάλει, όπως η επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης αλλά και το θέμα των 8 αξιωματικών, ένα θέμα της ελληνικής δικαιοσύνης που είναι ανεξάρτητη από την πολιτική εξουσία και κρίνει με βάση νομικά και όχι πολιτικά δεδομένα, όπως πρέπει να γίνεται στα ευνομούμενα κράτη» παρατήρησε ο κ. Μαυρωτάς, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να ακολουθήσει «με κανένα τρόπο» την τακτική αυτή του Τούρκου προέδρου.
«Εξάλλου πρέπει και ο ίδιος να γνωρίζει ότι επισκέψεις τέτοιου τύπου είναι εποικοδομητικές για όλους, όταν κινούνται στο πεδίο των συνεργασιών και όχι των αμφισβητήσεων» τόνισε ο κ.Μαυρωτάς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης