Ενέργεια

Το PPF πίσω από τον κολοσσό EPH με 50 εταιρίες σε λιγνίτες και φυσικό αέριο που στοχεύει στις μονάδες της ΔΕΗ

Το PPF πίσω από τον κολοσσό EPH με 50 εταιρίες σε λιγνίτες και φυσικό αέριο που στοχεύει στις μονάδες της ΔΕΗ
O Oμιλος δημιουργήθηκε το 2009 και δραστηριοποιείται στην Ανατολική Ευρώπη και την Ευρωζώνη
Στο περισκόπιο ενός ταχύτατα ισχυροποιούμενου ομίλου της Κεντρικής Ευρώπης, του EPH, βρίσκονται οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Ο εν λόγω όμιλος διαθέτει μεταξύ άλλων συμμετοχή σε λιγνιτικές μονάδες, ενώ προχωρά σταδιακά σε αντίστοιχες εξαγορές, όπως συνέβη με τα λιγνιτωρυχεία της σουηδικής εταιρίας Vattenfall το 2016.
Εάν ο όμιλος αυτός που έχει έδρα την Τσεχία και δραστηριοποίηση σε Σλοβακία, Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία και Ηνωμένο Βασίλειο εισέλθει στο market test και μπει στην διαδικασία εξαγοράς του ενός από τα δύο πακέτα που θα πωληθούν, τότε δύσκολα η Κομισιόν θα μπορεί να απορρίψει την προσφορά.
Τα αρχικά του σημαίνουν Energeticky a Prumyslovy Holiding και δημιουργήθηκε το 2009 από την J&T Group και από το FFP Investments με στόχο την εξαγορά εταιριών στον ενεργειακό χώρο και δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου.
Απασχολεί σήμερα 25.000 εργαζομένους και είναι μεταξύ άλλων ο δεύτερος ισχυρότερος λιγνιτοπαραγωγός όμιλος στην Γερμανία.
Δραστηριοποιείται επίσης στην διανομή και διακίνηση ρώσικου φυσικού αερίου στην Ευρωπη και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Σλοβακίας.
Ο κύκλος εργασιών είναι 4,9 δισ ευρώ, το EBITDA 1,7 δισ ευρώ και τα assets στα 12 δισ.
Ο όμιλος μετά το 2016  έχει δομηθεί σε 2 πυλώνες το EP Infrastructure και το EP Power Europe.
O δεύτερος πυλώνας καλύπτει μεταξύ άλλων τους τομείς λιγνιτικής παραγωγής και ορυχείων και άρα έχει ζωτικό ενδιαφέρον για τις πωλούμενες μονάδες της ΔΕΗ.
Οι βασικές του δραστηριότητες είναι στην Ιταλία (θερμικά),στην Γερμανία με λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία,στο Ηνωμένο Βασίλειο με την μονάδα άνθρακα Eggborough και την επένδυση βιομάζας στο Lynemouth και στην Σλοβακία.
Η EP Infrastacture δραστηριοποιείται στην διανομή και αποθήκευση φυσικού αερίου.
Το fund PPF, που αποτελεί μέτοχο του ομίλου EPH  αποτελεί Private Equity συνολικών assets 35 δισ ευρώ, που δραστηριοποιείται στην Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα, Βιεντνάμ και Τσεχία.
Eίναι γνωστό στην Ελλάδα ότι υπήρξε μέτοχος του ΟΠΑΠ.
Από κοινούν EHP και PPF προχώρησαν τον Απρίλιο του 2016 στην εξαγορά 4 λιγνιτικών μονάδων συνολικής δυναμικότητας 8000 ΜW στην Γερμανία και 5 ορυχείων.
Το deal ήταν σύνθετο, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πολλές λεπτομέρειες και όπως αναφέρουν πληροφορίες είχε έμμεσα ωφελήματα για τον πωλητή.
Η πιο πρόσφαστη εξαγορά του είναι του 1/11/2017 του Mehrum Power Plant 750MW στην Γερμανία.
Τούτων δοθέντων το market test αναμένεται να εξελιχθεί με σημαντικό ενδιαφέρον και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αδιευκρίνιστες πλευρές, όπως για το ποιούς θα εγκρίνει από τους ενδιαφερομένους η Κομισισόν, όπως επίσης και οι όροι του διαγωνισμού, είναι πιθανό να δούμε μεγάλο ενδιαφέρον από ομίλους που αναλαμβάνουν το ρίσκο της "παλιάς ενεργειακής οικονομίας".
Τα βλέμματα της αγοράς στρέφονται τώρα στις προδιαγραφές του market test που ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί καθώς αποτελουν το επόμενο βήμα.
Θυμίζουμε ότι ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης έχει εκφράσει την βεβαιότητά του για την καλή πορεία του market test.

www.worldenergynews.gr





α

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης