Επιχειρήσεις

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Σαν έτοιμος από καιρό για την προεδρία του ΣΕΒ

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Σαν έτοιμος από καιρό για την προεδρία του ΣΕΒ
Η υποψηφιότητα του Ευάγγελου Μυτιληναίου για την προεδρία του ΣΕΒ, που αποτελεί την μοναδική επιλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής, είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό αλλά ο πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου είχε σαν προτεραιότητα να ολοκληρώσει τον εταιρικό μετασχηματισμό που με τόση επιτυχία υλοποιήθηκε το 2017.
Αν και ο ίδιος είχε δεχθεί την πρόταση να αναλάβει την προεδρία σε προηγούμενες περιόδους επιφυλάχθηκε μέχρι να ωριμάσει η συγκρότηση του ομίλου του.
Στην παρούσα φάση και καθώς ο Θεόδωρος Φέσσας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να ξαναείναι υποψήφιος η ανάγκη για μιας δυναμικής και εμπνευσμένης προσωπικότητας στην προεδρία που θα αποτελέσει και τον καταλύτη για αναπτυξιακές πολιτικές κατέστη προφανής.
Η πλευρά μάλιστα των βιομηχάνων με παρεμβάσεις του Μιχάλη Στασινόπουλου που εκπροσωπεί τη Βιοχάλκο ζητούσε τον τελευταίο χρόνο μεγαλύτερο δυναμισμό από το ΣΕΒ στην υποστήριξη των κατ' εξοχήν παραγωγικών μονάδων.
Έτσι οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας ζήτησαν από τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, στον οποίο ωρίμαζε πλέον η ιδέα να αναλάβει την προεδρία, να πάρει την μεγάλη απόφαση.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε το DNA της βιομηχανικής κουλτούρας από το επιχειρηματικό του ξεκίνημα  και δεν έχασε την ευκαιρία όταν αυτή του δόθηκε να υλοποιήσει το μεγάλο του όραμα εξαγοράζοντας το Αλουμίνιο της Ελλάδος.
Από εκεί και πέρα ο ΣΕΒ μπήκε στην προτεραιότητα του σαν ένα θεσμικό όργανο που θα μπορούσε να εμπλουτίσει την έκφραση και θεσμοθέτηση της βιομηχανικής πολιτικής και της στρατηγικής για την παραγωγική ανάπτυξη της οικονομίας.
Εξάλλου ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μπορεί να είναι ισχυρή προσωπικότητα αλλά λειτουργεί συλλογικά τόσο σε επίπεδο μάνατζμεντ ομίλου όσο και σε γενικότερη στρατηγική μεγάλων αναπτυξιακών κινήσεων.
Χαρακτηριστικές είναι οι συμμαχίες που έχει κάνει με μεγάλους ομίλους για την ανάληψη έργων αυτοχρηματοδότησης στο εξωτερικό.
Το όραμα του για την ανάπτυξη της βιομηχανίας δεν περιορίζεται μόνο στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την επιτυχημένη πορεία της Αλουμίνιον της Ελλάδος αλλά απαιτεί μια γενικότερη στρατηγική τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μάλιστα όπως ο ίδιος κατά καιρούς αναφέρει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις,  θα απαιτηθεί μια συναίνεση των βασικών πολιτικών κομμάτων σε 5 άξονες που θα καθορίσουν τις προϋποθέσεις της επιτυχημένης αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας.
Οι απόψεις του κ. Μυτιληναίου για την οικονομία προέρχονται από ένα άνθρωπο που έχει πτυχίο οικονομολόγου στο LSE και πρόσφατα αναφέρθηκε στην σταδιακή αναδιάρθρωση του χρέους ανάλογα με την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέπτυξε ισχυρές σχέσεις με τον επίτροπο Όλι Ρεν κατά το ξέσπασμα της κρίσης από το 2010 και μετά με στόχο να προάγει και να διασώσει την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα πρωτοστάτησε στο να ξεκινήσουν οι πρώτες ουσιαστικές χρηματοοικονομικές επενδύσεις κεφαλαίων μετά την αρχή των μνημονίων στην Ελλάδα, όπως αυτές του Καναδού Prem Watsa  που μετά τον όμιλο Μυτιληναίου τοποθετήθηκε στην Eurobank και σε έξι ακόμα μεγάλους ελληνικούς ομίλους.
Με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο στη θέση του προέδρου ο ΣΕΒ αναμένεται να αποκτήσει ένα ισχυρότατο πρόσωπο τόσο στο εγχώριο όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κ. Μυτιληναίος έχει επεξεργασθεί συγκεκριμένες στρατηγικές για την ανάπτυξη και ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας, την απασχόληση και την χρηματοδότηση.
Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη λάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας από την πλευρά του ενεργειακού κόστους.
Η παρουσία του δημιουργεί ισχυρές προσδοκίες  ότι θα καλυφθούν τα ελλείμματα που υφίστανται στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Η μακροχρόνια αλματώδης πορεία του και εδραίωσή του δια μέσου των μηχανισμών της αγοράς είναι ο καλύτερος μάρτυρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης