Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Μέσω μετατρέψιμου ομολόγου η πώληση του 17% της ΔΕΗ – Προβλέπονται έσοδα 100 εκατ. ευρώ στον προυπολογισμό!

Μέσω μετατρέψιμου ομολόγου η πώληση του 17% της ΔΕΗ – Προβλέπονται έσοδα 100 εκατ. ευρώ στον προυπολογισμό!
Η διαδικασία προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018, εφόσον πρώτα ολοκληρωθεί η απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων που θα εκποιηθούν
Με την έκδοση ενός μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές από το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του 17% της ΔΕΗ.
Τα 100 εκατ. ευρώ έσοδα που προβλέπονται να προκύψουν από την εν λόγω μεταβίβαση είναι όμως ένα ποσό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί  να δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση για την πώληση της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος και διεθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκης το ομόλογο θα μπορεί να να αποληρωθεί σε τριετή βάση, διότι η αξία της ΔΕΗ είναι πολύ χαμηλή.
Προφανώς το συγκεκριμένο ποσό έχει προσδιοριστεί για να παρουσιάσει υπέρβαση προβλέψεων, όποιος και αν ποτέ προχωρήσει στην υλοποίηση της πώλησης.
Αυτό προβλέπει η νέα συμφωνία με τους πιστωτές και η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018.
Κυβέρνηση και θεσμοί κατέληξαν στην επιλογή του μοντέλου αποκρατικοποίησης μέσω έκδοσης μετατρέψιμου ομολόγου, αξιολογώντας τον παράγοντα χαμηλή χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ που δεν ευνοεί την διάθεση του προβλεπόμενου πακέτου μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου.  
Μέχρι τον επόμενο Ιούνιο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απόσχισης των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, οπότε και θα υπάρχει για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές μια καθαρή εικόνα περί του εναπομείναντος χαρτοφυλακίου της επιχείρησης.
Από την πώληση του 17% το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2018, προσβλέπει σε έσοδα 100 εκατ. ευρώ και συνολικά για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ) έσοδα ύψους 850 εκατ. ευρώ.
Στα 500 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα από την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ και στα 250 εκατ. από την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης