Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σ. Αραβία: Πρόσκληση σε αμερικανικές επιχειρήσεις για έργα πυρηνικής ενέργειας δισεκατομμυρίων δολαρίων

Σ. Αραβία: Πρόσκληση σε αμερικανικές επιχειρήσεις για έργα πυρηνικής ενέργειας δισεκατομμυρίων δολαρίων
Ο  υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih δήλωσε  ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες περιορίζονται σε πολιτικές χρήσεις
Η Σαουδική Αραβία κάλεσε τις αμερικανικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη του μη στρατιωτικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih, τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν ενδιαφέρεται να στραφεί στην πυρηνική τεχνολογία για στρατιωτική χρήση.
Το Reuters ανέφερε ότι η Westinghouse βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλες αμερικανικές προκειμένου να σχηματίσει κοινοπραξία για έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορά την κατασκευή δύο αντιδραστήρων και ότι οι επιχειρήσεις αυτές πιέζουν την Ουάσινγκτον να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με το Ριάντ για το σύμφωνο πολιτικής πυρηνικής συνεργασίας.
Ο Falih δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να περιορίσει την πυρηνική τεχνολογία στην πολιτική χρήση.
"Όχι μόνο δεν μας ενδιαφέρει κανένας τρόπος να στραφούμε στην πυρηνική τεχνολογία για στρατιωτική χρήση,  αλλά είμαστε  και πολύ δραστήριοι στη μη διάδοση από άλλους", δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Rick Perry.
Η KACARE, του βασιλιά Abdullah, για την ατομική και ανανεώσιμη ενέργεια, είναι η κρατική υπηρεσία της Σαουδικής Αραβίας που είναι επιφορτισμένη με τα πυρηνικά σχέδια ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα στην ιστοσελίδα της ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Westinghouse  της Toshiba  και την γαλλική EDF της Γαλλίας.
«Ελπίζουμε ότι οι δύο διαδρομές θα συγκλίνουν - οι εμπορικές, τεχνικές συζητήσεις μεταξύ της KACARE και των αμερικανικών εταιρειών, ενώ θα συνεργαστούμε με τους ομολόγους μας στην αμερικανική πλευρά για την αντιμετώπιση των ρυθμιστικών και πολιτικών ζητημάτων», δήλωσε ο Falih.
Ο Perry, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία και θα συνεχίσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι ήταν "λίγο πρόωρο" να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις.
"Είμαστε στα αρχικά στάδια, αλλά νομίζω ότι και οι δύο δουλεύουμε από τη θέση να προχωρήσουμε στο ναι", είπε.
Η Ουάσιγκτον συνήθως απαιτεί από μια χώρα να υπογράψει ένα ειρηνικό σύμφωνο πυρηνικής συνεργασίας - γνωστό ως συμφωνία 123 - το οποίο εμποδίζει την παραγωγή καυσίμων με πιθανές χρήσεις βόμβας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης