Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Σταθάκης: Προτεραιότητα μας ο αγωγός EastMed – Θα υπογράψουμε μνημόνιο συναντίληψης στη Λευκωσία

Σταθάκης: Προτεραιότητα μας ο αγωγός EastMed – Θα υπογράψουμε μνημόνιο συναντίληψης στη Λευκωσία
Συνέρχεται αύριο Τρίτη 5/12 στη Λευκωσία η σύνοδος των υπουργών Ελλάδας – Κύπρου – Ιταλίας – Ισραήλ
Την θέση ότι η υλοποίηση του αγωγού EastMed αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι στην αυριανή σύνοδο των Υπουργών Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας και Ισραήλ, που θα συνέλθει αύριο στη Λευκωσία θα υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης για το εν λόγω project.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κύπρου» ο κ.Σταθάκης υποστηρίζει ότι τα κοιτάσματα της περιοχής μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ε.Ε και ότι το μνημόνιο συναντίληψης συνιστά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ωρίμανσης του EastMed.
«Τα τέσσερα κράτη με την κίνηση αυτή, επί της ουσίας, αναγνωρίζουν ότι υπάρχει εν δυνάμει project και ταυτόχρονα δεσμεύονται να συνεργαστούν για την προώθηση και υλοποίηση του.
Το Μνημόνιο, που θα υπογραφεί αποκτά επιπρόσθετο ειδικό βάρος, δεδομένου ότι ο αγωγός υποστηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Βρισκόμαστε στη φάση της απαραίτητης προεργασίας.
Έχουν ολοκληρωθεί, ήδη, από το 2016 οι προκαταρκτικές μελέτες που συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε. στο πλαίσιο των Pre-Feed Studies, οι οποίες έχουν δείξει ότι ο αγωγός είναι τεχνικά εφικτός, οικονομικά βιώσιμος και εμπορικά ανταγωνιστικός.
Καταλήγουν στη διαπίστωση ότι είναι η πιο ανταγωνιστική επιλογή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες μελέτες, η σχεδιαζόμενη δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα να ανέλθει στα 16 δισ. κ.μ.
Τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή, αλλά και οι μελλοντικές έρευνες για νέα συνηγορούν στο να αναδειχθεί ο EastMed ως προτεραιότητα» υποστήριξε ο κ.Σταθάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη με δεδομένη, τη μετάβαση στο νέο ενεργειακό μοντέλο, οι ανάγκες κατανάλωσης φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής οικονομίας υπολογίζονται σε 350 δισ. κ.μ.
«Από αυτά, αναφέρει, οι χώρες της Ε.Ε. θα παράγουν μόνο τα 75 δισ. κ.μ.
Άρα θα χρειαστούν εισαγωγές από τρίτες χώρες τη τάξης των 275 δισ. κ.μ.
Η ποσότητα αυτή μπορεί να υπερκαλυφθεί από τις εξαγωγές φυσικού αερίου που έχει ήδη ανακαλυφθεί στην ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένο ότι το Ισραήλ προτίθεται να εξάγει από τα δικά του κοιτάσματα περί τα 350 δισ. κ.μ. και η Κύπρος προς περί τα 17-20 δισ. κ.μ. το 2022 και περί τα 25-30 δισ. κ.μ. το 2025» υπογράμμισε ο κ.Σταθάκης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης