Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σ. Αραβία: Δύο ενεργειακές στη λίστα των προς πώληση επιχειρήσεων

Σ. Αραβία: Δύο ενεργειακές στη λίστα των προς πώληση επιχειρήσεων
Η Σ. Αραβία θέλει να συγκεντρώσει  200 δισ. δολαρίων μέσω αποκρατικοποιήσεων σε 16 κλάδους και παράλληλα επιδιώκει να αντλήσει επιπλέον 100 δισ. δολάρια, μέσω της πώλησης ποσοστού 5% της Saudi Aramco.
Με στόχο να συγκεντρώσει 300 δισ. δολ. η Σαουδική Αραβία προχωρεί στην πώληση μερικών από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας μεταξύ αυτών και δύο ενεργειακές, την κορυφαία Saudi Aramco που μέσω της IPO θα διατεθεί το 5% και της Saudi Electricity Co. η οποία θα διασπασθεί σε δύο εταιρείες και μέσω IPOs θα διατεθούν μετοχές και σε ξένους επενδυτές.
Η Σ. Αραβία θέλει να συγκεντρώσει  200 δισ. δολαρίων μέσω αποκρατικοποιήσεων σε 16 κλάδους και παράλληλα επιδιώκει να αντλήσει επιπλέον 100 δισ. δολάρια, μέσω της πώλησης ποσοστού 5% της Saudi Aramco.
Σύμφωνα με το Reuters οι βασικότερες αποκρατικοποιήσεις που  έχουν ανακοινωθεί είναι:

Saudi Aramco: Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σχέδια για πώληση του 5% της εταιρείας, μέσω αρχικής δημόσιας εγγραφής (IPO), εντός του 2018.
Αρχικά οι μετοχές θα εισάγονταν στο Χρηματιστήριο του Ριάντ και σε μία ξένη αγορά, αλλά το τελευταίο διάστημα μοιάζει να αποκλείεται η ένταξη σε κάποιο χρηματιστήριο εκτός Σ. Αραβίας.
Οι Σαουδάραβες υποστηρίζουν ότι η αποτίμηση του ομίλου μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει τα δύο τρισ. δολάρια, αν και οι αναλυτές εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι.

Saudi Electricity Co.: Το Ριάντ στοχεύει να διασπάσει σε δύο εταιρείες τον εν λόγο όμιλο και να προσφέρει μετοχές του σε Σαουδάραβες πολίτες μέσω IPOs, αλλά και σε διεθνείς εταιρικούς εταίρους.
Στην εταιρεία ανήκουν τέσσερις μονάδες παραγωγής ενέργειας, η πρώτη εκ των οποίων υπήρξαν κάποια σχέδια να πουληθεί έως τα τέλη του 2017.

Saudi Postal Corp.: Τον Φεβρουάριο 2017 το Ριάντ κάλεσε επενδυτικές τράπεζες ως συμβούλους για την πώληση των κρατικών ταχυδρομείων, όπως τουλάχιστον αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.
Από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει, ενώ ο Abdullah Alswaha, υπουργός Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφορικής, μιλώντας στο Reuters υποστήριξε ότι η εταιρεία θα ενταχθεί σε μία πενταετή φάση «αλλαγής εταιρικής διακυβέρνησης» πριν πουληθεί σε ιδιώτες.

Saudi Grains Organization: Πρόκειται για κρατικό οργανισμό που διαχειρίζεται τις εισαγωγές δημητριακών.
Αναμένεται ότι θα πουλήσει τις δραστηριότητες επεξεργασίας δημητριακών.
Η πώληση έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών  Archer Daniels Midland Co και Bunge.

Αθλητικός Τομέας:  Σύμφωνα με πηγές του Reuters δόθηκε η εντολή στη σαουδαραβική επενδυτική τράπεζα Jadwa Investment να ξεκινήσει διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των πέντε ποδοσφαιρικών συλλόγων που υπάρχουν στο Saudi Professional League.

Αεροδρόμια: Ο Faisal Hamad al-Sugair, πρόεδρος της Saudi Civil Aviation Holding Company, υποστήριξε ότι θα υπάρξει μετατροπή σε ιδιωτικές εταιρείες των 27 αεροδρομίων που υπάρχουν έως τα μέσα του 2018.
Ανάδοχος στην πώληση μειοψηφικού ποσοστού στο King Khalid International Airport, ορίστηκε η  Goldman Sachs.
Τον Απρίλιο του 2017 η Changi Airport Group από τη Σιγκαπούρη κέρδισε συμβόλαιο 20 ετών για τη λειτουργία του King Abdulaziz International Airport.

Saudi Arabian Airlines: Σύμφωνα με πηγές η εταιρεία ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης μονάδων υγείας που διαθέτει έναντι του ποσού των 500 εκατ. δολαρίων.
Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο αποτέλεσμα.
Είτε η πώληση «πάγωσε», είτε δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον.

Υγεία: Στόχος η αποκρατικοποίηση ορισμένων μεγάλων νοσοκομείων, όπως το King Faisal Specialist Hospital and Research Centre στο Ριάντ. Παράλληλα το υπουργείο Υγείας έχει προσλάβει χρηματοοικονομικούς συμβούλους για την πώληση 55 κέντρων υγείας.

Εκπαίδευση: Έχει προσληφθεί η HSBC, προκειμένου να βρεθούν εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή αλλά και τη διαχείριση σχολικών κτηρίων, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της κρατικής Tatweer Buildings.

Saline Water Conversion Corp: Στόχος η μετατροπή σε joint-stock εταιρεία συμμετοχών, στην οποία θα συμμετέχουν ντόπιοι αλλά και διεθνείς επενδυτές.
Ήδη έχουν αρχίσει να κατατίθενται προσφορές για τη θυγατρική Ras Al Khair, η αξία της οποίας αποτιμάται στα 7,2 δισ. δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης