Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Να αποφύγει αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος στοχεύει το ΥΠΕΝ - «Σύμμαχος» ο ισοσκελισμένος λογαριασμός ΑΠΕ το 2018

Να αποφύγει αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος στοχεύει το ΥΠΕΝ - «Σύμμαχος» ο ισοσκελισμένος λογαριασμός ΑΠΕ το 2018
Αν τελικά δεν υποχωρήσουν οι θεσμοί και αποφασιστεί αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, η επιβάρυνση για τους καταναλωτές δεν θα είναι μεγαλύτερη από ένα ευρώ το μήνα
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λόγω των ισχυρών πιέσεων που ασκούνται από τους δανειστές για άμεση κατάργηση της χρέωσης των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας που επεβλήθη για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί επιτακτικά και κατά τη σημερινή (1/12) συνάντηση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των Θεσμών, οι οποίοι απαιτούν κατάργηση της χρέωσης και κάλυψη όποιου κενού υπάρξει στον ΕΛΑΠΕ με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή της ρυθμιζόμενης χρέωσης που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών τους όλοι οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ.
Ο κ. Σταθάκης θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να αποφύγει την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που θα σημάνει αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, ακόμη και αν αυτή είναι μικρή.
Στην επιδίωξη αυτή, ευνοούν τον υπουργό σε κάποιο βαθμό και τα πρόσφατα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ σχετικά με την πορεία του ΕΛΑΠΕ τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο του 2017.

Πλεόνασμα 17,1 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ο Ειδικός Λογαριασμός αναμένεται στο τέλος του έτους να έχει πλεόνασμα 17,18 εκατ. ευρώ έναντι των 5,4 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο δελτίο του ΛΑΓΗΕ.
Προβλέπεται δε, ότι οι συνολικές εκροές για το 2018 θα ανέλθουν σε 1.925 εκατ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη κατά σχεδόν 25 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα οι προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ βασίζονται σε αριθμητικά δεδομένα στοιχεία που δεν αντικατοπτρίζουν τις εξελίξεις της αγοράς. Για παράδειγμα ο ΛΑΓΗΕ κάνει τους λογαριασμούς του με μέση Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) για τα έτη 2017 και 2018 τα 49,9 ευρώ /MWh.
Όμως η μέση ΟΤΣ για το Νοέμβριο του 2017 (μέχρι σήμερα) είναι περίπου 68 ευρώ/MWh, ενώ ο μέσος όρος για το 2017 (μέχρι σήμερα) είναι 54 ευρώ/MWh.
Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν την ανοδική τάση της ΟΤΣ, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018.

Κανένα έλλειμα στον ΕΛΑΠΕ το 2018  

Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, εφόσον γίνει αναπροσαρμογή των παραδοχών του ΛΑΓΗΕ, ο λογαριασμός ΑΠΕ είναι πλήρως εξισορροπημένος καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 χωρίς αύξηση του ETMEAΡ.
Ίσως λοιπόν οι συγκεκριμένες εξελίξεις να ευνοήσουν την επιχειρηματολογία του κ. Σταθάκη και να αποφευχθεί η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, η οποία πάντως ακόμη και εάν αποφασιστεί, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 15%, δηλαδή περίπου 1 ευρώ ανά μήνα για κάθε καταναλωτή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης