Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Γιατί οι Αιγύπτιοι προσβλέπουν στον Trump

Γιατί οι Αιγύπτιοι προσβλέπουν στον Trump
"Αναβίωση" της πολυετούς συμμαχίας και "στενές σχέσεις" με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ  επιδιώκει το Κάϊρο
Περισσότερο από τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές, το αμερικανικό κοινό παραμένει διχασμένο πάνω στη νίκη-έκπληξη του Donald Trump. Έξι χιλιάδες μίλια μακριά,ωστόσο, ένας σύμμαχος των ΗΠΑ έχει μια πολύ πιο ενωμένη απάντηση.
Οι Αιγύπτιοι, ιδίως εκείνοι της φιλοκυβερνητικής πλευράς, είναι μεταξύ των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων του κόσμου για τη νίκη του Trump.
Σύμφωνα με το Foreing Affairs αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο για μια μουσουλμανική χώρα, δεδομένου ότι ο Trump είχε εξαγγείλει  απαγόρευση της μετανάστευσης  μουσουλμάνων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη δημιουργία  μητρώου για τους μουσουλμάνους που είναι ήδη στη χώρα.
Για να κατανοήσουμε όμως την στάση των Αιγυπτίων απέναντι στον Trump  είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη κάποια, ζωτικής σημασίας ζητήματα.
Η Hillary Clinton είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής στην Αίγυπτο – καθώς έχει διατελέσει υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ της κυβέρνησης Ομπάμα κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής επανάστασης του 2011, η οποία ανέτρεψε την πολύχρονη  θητεία του Hosni Moubarak.  
Δέκα ημέρες μετά την επανάσταση, ο Ομπάμα ζήτησε από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τρεις δεκαετίες σύμμαχο των ΗΠΑ, να λάβει σοβαρά υπόψη τα αιτήματα των διαδηλωτών και να παραιτηθεί.
Για τους Αιγυπτίους οι οποίοι έβλεπαν θετικά το στρατιωτικό καθεστώς-ακόμα και για του μη πολιτικοποιημένους κεντρώους που ήθελαν τη σταθερότητα- η κίνηση αυτή  ήταν μια προδοσία.
Άνοιξε τον δρόμο για την εκλογή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ένα χρόνο αργότερα και μετέπειτα, την αιματηρή απομάκρυνσή της από το στρατό τον Ιούλιο του 2013.
Η  Clinton με το βοηθό της Huma Abedin-του οποίου η οικογένεια σύμφωνα με ορισμένους επικριτές ήταν φιλικά διακείμενη στην Αδελφότητα – δεν βοήθησε να αξιολογήθει  σωστά ηκατάσταση στην Αίγυπτο.
Το πραγματικό ρεκόρ της Clinton στην Αίγυπτο είναι μάλλον διαφορετικό από τη φήμη της.
Όπως αναφέρει στα απομνημονεύματά της Hard Choices  προειδοποίησε τον Ομπάμα για την προοπτική εγκατάλειψης των επί δεκαετιών σύμμαχο.
Επιπλέον, του είπε, ότι η χώρα είχε μόνο δύο θεσμικά όργανα, την Αδελφότητα και τον στρατό, με μεγάλες βάσεις και υποστήριξη.
Σε αντίθεση με τον πρόεδρο, που δεν υποστήριζε μια «άμεση» μετάβαση, αλλά μια "ομαλή" μετάβαση  αλλά, εκ των υστέρων, που να  αντανακλά πιο «έξυπνη πολιτική».
Φυσικά, σε μια χώρα όπως η Αίγυπτος, αυτά τα γεγονότα ενοχλούν, και κύρια προσφυγή του Trump είναι ότι δεν είναι Κλίντον.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μια ματιά λογαριασμό του Trump στο Twitter αποκαλύπτει έναν άλλο λόγο για τον οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει τόσους πολλούς θαυμαστές στο Κάιρο.
Από το 2011,ο Trump έχει τουιτάρει τουλάχιστον δέκα φορές ότι επικρίνει την εγκατάλειψη του Μουμπάρακ από τον Ομπάμα, και σε περισσότερες από δύο δωδεκάδες περιπτώσεις ο ίδιος κατήγγειλε εικαζόμενη «θαλπωρή» του προκατόχου του με την Αδελφότητα.
Από την εκλογή του πρώην αρχηγού του στρατού Abdel Fattah al-Sisi, την άνοιξη του 2014, ο Trump έγραψε μόνο μια φορά για την Αίγυπτο: για να τιμωρήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την εμμονή της σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ το Κάϊρο μάχεται τους τζιχαντιστές στο Σινά ,συμμάχησε με τον ισλαμικό μέλος (ή ISIS).
Περισσότεροι  από 140 ξένοι ηγέτες βρέθηκαν  στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Trump είχε χρόνο για ένα αρχηγό κράτους και μόνο: τον Sisi. (Η Clinton συναντήθηκε μαζί του επίσης, αλλά μετριάζεται από το γεγονός των επικρίσεων για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο ενώ συναντήθηκε και με άλλους δύο ηγέτες.)
Στη συνέχεια, o Trump χαιρέτισε τον Sisi, ως "φανταστικό τύπο" που "πήρε τον έλεγχο της Αιγύπτου από τους τρομοκράτες».
Από την πλευρά του, ο Sisi, είχε μια μέρα νωρίτερα διαβεβαίωσει σε δηλώσεις του στο  CNN ότι η προτεινόμενη μουσουλμανική απαγόρευση του Trump ήταν απλή ρητορική, και ότι δεν είχε «καμία αμφιβολία» ότι ο επιχειρηματίας θα γίνει ένας τρομερός πρόεδρος.
Μετά τη νίκη του Trump  ο Sisi ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που εξέφρασε τα συγχαρητήριά του, πριν από τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναφερόμενος στον Trump δήλωσε ότι υπάρχει  "βαθιά και μεγάλη κατανόηση για το τι συμβαίνει στην περιοχή και την Αίγυπτο, ιδίως," και αναμένεται  "ενίσχυση των διμερών σχέσεων».
Η επίσκεψη στην Αίγυπτο λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αντιμετώπισε παρόμοια συμπάθεια και από τον δημοκρατικό υποψήφιο, και όχι μόνο από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης.
Οι Αιγύπτιοι αμφισβήτησαν τη σοφία της παρέμβασης της κυβέρνησης Ομπάμα στη γειτονική Λιβύη, για την οποία η Clinton φέρεται να πίεσε σκληρά και για την οποία ο  Trump  (και πάλι στο Twitter) έχει καταφερθεί εναντίον.
Εκατομμύρια Αιγύπτιοι είχαν κερδίσει τα προς το ζην στην προπολεμική Λιβύη, και πολλοί προτιμούν πλέον τη σχετικά σταθερή, αν και αυτααρχική ηγεσία  του Cantafi στην τρέχουσα κατάσταση  της χώρας μεταξύ ISIS, των κυβερνητικών δυνάμεων.
Στη Συρία, η Clinton παρείχε μεγαλύτερη στήριξη στους αντάρτες-τους ίδιους αντάρτες των οποίων ο Trump έχει θέσει επανειλημμένα αμφιβολίες για την αξιοπιστία τους, επιμένοντας ότι θα επικεντρωθεί σε στόχευση ISIS.
Για το Κάϊρο, η Clinton θα φέρει μια συνέχιση ή ακόμη και επιδείνωση της-Ομπάμα-εποχής. Αλλά οι θέσεις του Trump, όταν συγκρίνονται μαζί της, τον κάνουν ένα σχεδόν ιδανικό υποψήφιο.
Η χάραξη πολιτικής των ΗΠΑ που να επιδιώκει  ομαλότερες διπλωματικές σχέσεις, ασφάλεια, και στρατηγικούς δεσμούς με την Αίγυπτο μπορεί να πάρει σάρκα και οστά. Για εκείνους που ελπίζουν ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει να πιέζει τη σύμμαχή της επί των ατομικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, μπορεί κάλλιστα να είναι για απογοήτευση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης