Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Γόρδιος δεσμός» η κάλυψη του ΕΛΑΠΕ – Τι ζητούν οι θεσμοί, τι προτείνει το ΥΠΕΝ

«Γόρδιος δεσμός» η κάλυψη του ΕΛΑΠΕ – Τι ζητούν οι θεσμοί, τι προτείνει το ΥΠΕΝ
Η χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ μέσω του ΕΤΜΕΑΡ θα οδηγούσε σε αύξηση των λογαριασμών ρεύματος, κάτι που θέλει να αποφύγει πάση θυσία η κυβέρνηση
Ως κεραυνός εν αιθρία ξέσπασε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η απαίτηση των δανειστών να καταργηθεί άμεσα η χρέωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).
Οι θεσμοί το Φθινόπωρο του 2016 αποδέχθηκαν την επιβολή της συγκεκριμένης χρέωσης προκειμένου να καλυφθεί το δυσθεώρητο τότε έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ.
Σήμερα όμως απαιτούν την άμεση κατάργησή της, αφού το έλλειμμα έχει εκμηδενιστεί και η διατήρηση της χρέωσης μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει στην πορεία ανοίγματος της λιανικής αγοράς ρεύματος.
Άλλωστε, για τις αρνητικές αυτές επιπτώσεις υπήρχαν προειδοποιήσεις από τις εταιρίες προμήθειας, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν.
Η δυναμική που είχε αναπτύξει η αγορά λιανικής το Φθινόπωρο του 2016 ανακόπηκε μετά την επιβολή της χρέωσης και το μερίδιο της ΔΕΗ σήμερα κινείται στο 83% έναντι του 75% που είναι ο μνημονιακός στόχος για το τέλος του 2017, ενώ για να αντισταθμιστεί η καθυστέρηση, αυξήθηκαν και οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που διέθεσε η ΔΕΗ μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Το θέμα έχει αναδείξει η ίδια η ΔΕΗ, με δηλώσεις του προέδρου της Μανόλη Παναγιωτάκη, ο οποίος τόσο κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας όσο και στην ομιλία του σε πρόσφατο συνέδριο σχολίασε ότι η χρέωση προμηθευτών πιέζει την κερδοφορία της επιχείρησης (το κόστος για τη ΔΕΗ υπολογίζεται μέχρι σήμερα σε περίπου 370 εκατ. ευρώ) και έχει αρνητική επίδραση στο άνοιγμα της αγοράς.

«Καινοφανή» η μεθοδολογία

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι ο ΕΣΑΗ είχε μιλήσει το Σεπτέμβριο του 2016 και το Φεβρουάριο του 2017, για δομικές αδυναμίες της μεθοδολογίας, την οποία μάλιστα είχε χαρακτηρίσει ως «καινοφανή», αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα στις αναπτυγμένες και ώριμες διεθνείς αγορές ηλεκτρισμού.
Είχε χαρακτηρίσει, επίσης, ως αμφισβητήσιμη την επιστημονική βάση της, αφού η χρέωση στηρίζεται στην «πρωτοφανή σύλληψη» της δημιουργίας μιας νέας εικονικής ΟΤΣ μέσω ρυθμιστικής παρέμβασης, η οποία χρησιμοποιείται ως βάση για την ανάκτηση της δαπάνης των ΑΠΕ μέσω επιμερισμού της στους προμηθευτές.
Έτσι σήμερα ο κ. Σταθάκης καλείται να λύσει έναν ακόμη «γόρδιο δεσμό», ενώ η αγορά των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη απ’ όλους τη ΔΕΗ αναμένει την κατάργηση της «καταστροφικής χρέωσης» για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς, όπως την χαρακτηρίζουν κάποιοι.
Οι δανειστές απέρριψαν κατηγορηματικά το κατ’ αρχήν σχέδιο του υπουργείου για διατήρηση της χρέωσης έως το τέλος του 2018 (έχουν προϋπολογιστεί έσοδα 375 εκατ. ευρώ), ενώ η λύση που αντιπρότεινε ο κ. Σταθάκης για εξασφάλιση εσόδων στον Ειδικού Λογαριασμό ΑΠΕ μέσω της λειτουργίας περιβαλλοντικής αγοράς στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και ενεργοποίησης των λεγόμενων «πράσινων πιστοποιητικών» δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.
Και αυτό, καθώς πρόκειται για λύση εξαιρετικά μακροπρόθεσμη, αφού το Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από το τέλος του 2018.   

Κάλυψη μέσω αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ

Η πίεση των θεσμών είναι ισχυρή, καθώς απαιτούν να καταργηθεί η «χρέωση προμηθευτή» μέχρι το Μάρτιο, και ζητούν να υποκατασταθούν τα έσοδα από την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), την οποία θεωρούν ως την πλέον υγιή λύση για να διατηρηθεί ισοσκελισμένος (δηλ. χωρίς έλλειμμα ή πλεόνασμα) ο Λογαριασμός ΑΠΕ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις για να διατηρηθεί ισοσκελισμένος ο ΕΛΑΠΕ θα απαιτηθεί το 2018 ένα επιπλέον έσοδο της τάξης των 158 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμεί με συνολική αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ σε ετήσια βάση, περίπου 17%.
Με δεδομένο ότι η σημερινή μοναδιαία χρέωση ΕΤΜΕΑΡ για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος ανέρχεται σε περίπου 0,025 ευρώ/kWh, θα αυξηθεί σε 0,029 ευρώ/KWh.
Δηλαδή η μέση ετήσια πρόσθετη επιβάρυνση ανά νοικοκυριό υπολογίζεται σε 16 ευρώ ή 1,3 ευρώ μηνιαίως.
Σε οικιακούς καταναλωτές με πολύ μεγάλες καταναλώσεις μπορεί η ετήσια επιβάρυνση να φτάσει τα 40 ευρώ, δηλαδή περίπου 3,5 ευρώ  μηνιαίως.
Πάντως ο κ. Σταθάκης θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, καθώς έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.
Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση επέλεξε να διαθέσει από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού στη ΔΕΗ τα 360 εκατ. ευρώ για την κάλυψη οφειλών παλαιών ΥΚΩ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης