Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων, τελευταίο εμπόδιο για την συμφωνία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων

Ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων, τελευταίο εμπόδιο για την συμφωνία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο μετατάξεων ενώ θα προσπαθήσει να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς των λιγνιτικών μονάδων
Τις αντιδράσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ σε ότι έχει να κάνει με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όσων απασχολούνται σήμερα στις τρεις λιγνιτικές μονάδες που θα πωληθούν ( Μεγαλόπολη 3 και 4, Μελίτη 1) προσπαθεί να αποσοβήσει το ΥΠΕΝ.
Και αυτό γιατί, γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το ζήτημα αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην υλοποίηση της συμφωνίας με την DG Comp και στην εξέλιξη του market test.
Επισημαίνεται ότι στους ΑΗΣ Μεγαλόπολης και Μελίτης απασχολούνται σήμερα περί τους 1250 εργαζομένους, αριθμός που εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που χρειάζεται για την λειτουργία των τριών σταθμών και τους οποίους θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα δεχθούν να αναλάβουν οι νέοι ιδιοκτήτες.
Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί όρους στην συμφωνία που θα μπορούν να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Επιπλέον, θέμα ανακύπτει σε σχέση με ότι έχει να κάνει με τις απολαβές του προσωπικού.
Έτσι, το ΥΠΕΝ θα πρέπει το αμέσως προσεχές διάστημα να δώσει λύσεις στα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα προκειμένου να περιορίσει αν όχι να εξαλείψει, τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο μετατάξεων,ενώ θα προσπαθήσει να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς των λιγνιτικών μονάδων.
Σε κάθε περίπτωση ο γρίφος των εργασιακών ζητημάτων προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις.
Χθες (28/11) το πρώτο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έξω από το ΥΠΕΝ, ενώ για την προσεχή βδομάδα έχει προγραμματιστεί ανάλογη κινητοποίηση στη Φλώρινα. Θεωρείται δεδομένο, ότι έντονες θα είναι οι διαμαρτυρίες και στην περιοχή της Μεγαλόπολης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Μεγαλόπολη όπου απασχολούνται 1100 εργαζόμενοι. Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν οι υπεράριθμοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στις δύο λιγνιτικές μονάδες που θα πωληθούν ή θα να μεταφερθούν σε άλλες επιχειρησιακές μονάδες της ΔΕΗ.
Σ’ αυτή την περίπτωση η ΔΕΗ όχι μόνο θα χάσει παραγωγικό δυναμικό αλλά θα επιβαρυνθεί και με επιπλέον κόστος αφού θα αναγκαστεί να απασχολεί εργαζόμενους που δεν θα έχει πλέον ανάγκη. Κρίσιμος παράγοντας στην όλη διαδικασία είναι και η εν εξελίξει διαπραγμάτευση μεταξύ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και της διοίκησης της επιχείρησης και για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.
Πάντως στη συνάντηση που είχαν χθες (28/11) ο Υπουργός Π.ΕΝ., Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και των τοπικών φορέων της Μεγαλόπολης διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν ισχυρές εγγυήσεις για τις θέσεις απασχόλησης στις λιγνιτικές μονάδες που θα πωληθούν.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός μετά τη συγκεκριμένη συνάντηση ανέφερε:
«Ενημέρωσα τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και της ΓΕΝΟΠ/Δ.Ε.Η. για την πορεία των συζητήσεων και το σχέδιο στο οποίο θα καταλήξουμε έως το τέλος της εβδομάδας για την παραχώρηση μονάδων.
Ταυτόχρονα τους ενημέρωσα και για τις διαδικασίες με τις οποίες επιδιώκουμε η παραχώρηση αυτή να μην οδηγήσει στη διάλυση της τοπικής κοινωνίας και της απασχόλησης, όπως υπάρχουν εύλογα ανησυχίες.
Το αντίθετο, θα υπάρξουν ισχυρές εγγυήσεις και για τις θέσεις απασχόλησης, καθώς και επιπρόσθετα οφέλη που μπορούμε να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, μετά τα Χριστούγεννα, προτίθεμαι να επισκεφτώ τη Μεγαλόπολη για να πραγματοποιήσω μία ευρεία συνάντηση με την Περιφέρεια, την τοπική κοινωνία και με τους εκπροσώπους της Δ.Ε.Η., ώστε να θέσουμε όλα τα ζητήματα σε ανοιχτό διάλογο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης