Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Σταθάκης: Την Παρασκευή 1/12 η συμφωνία με την DG Comp για τις λιγνιτικές - Αμέσως μετά η έναρξη διαδικασίας για το market test

Γ. Σταθάκης: Την Παρασκευή 1/12 η συμφωνία με την DG Comp για τις λιγνιτικές - Αμέσως μετά η έναρξη διαδικασίας για το market test
Την Παρασκευή συζητείται και το σχέδιο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΠΑ στη λιανική φυσικού αερίου
Συμφωνία με την DG Comp μέχρι την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ και αμέσως μετά έναρξη της διαδικασίας του market test με ευθύνη της ίδιας της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ ανακοίνωσε ο υπουργός Γ. Σταθάκης εξερχόμενος πριν από λίγο από τη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών για τα ενεργειακά.
Στη συνάντηση ήταν παρών και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που συνδέονται με τον διαγωνισμό για την πώληση των μονάδων με βασικότερο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
«Υπήρξε πρόοδος» σημείωσε ο υπουργός αλλά «τα θέματα θα κλείσουν στην επόμενη συνάντηση την Παρασκευή».
Σχετικά με την πραγματοποίηση του market test, αυτό θα πραγματοπoιηθεί τελικά εντός του Ιανουαρίου, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του worldenergynews.gr
Σε ότι αφορά τα «αντισταθμιστικά» που πρότεινε η κυβέρνηση, η παράταση ζωής του Αμυνταίου και το θέμα των ΝΟΜΕ παραμένουν ανοιχτά.
Για τον ρόλο της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ, ο υπουργός επιβεβαίωσε το σημερινό ρεπορτάζ του worldenergynews.gr, περί πρότασης εξαγοράς του μεριδίου της SHELL στην ΕΠΑ Αττικής και πλήρη απόσυρση από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας.
Η πρόταση τέθηκε στην συζήτηση και είναι ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή.
Τέλος, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι οι θεσμοί έθεσαν θέμα κατάργησης του τέλους προμηθευτή.

Συνάντηση Σταθάκη με ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Εν τω μεταξύ περίπου στις 3 το μεσημέρι ο υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, προκειμένου να το ενημερώσει για την επικείμενη συμφωνία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.


Νωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:

Για τις 12 σήμερα (28/11) το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ η ΓΕΝΟΠ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΝ για τη 1 το μεσημέρι.  
Ο ίδιος ο υπουργός σε ραδιοφωνική συνέντευξη του χθες δήλωσε ότι θα υπάρξει συμφωνία επί της αρχής εντός της εβδομάδας, η οποία θα αφορά:  
•    Πρώτον, στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Φλώρινα, ενώ παράλληλα συζητείται η αναβάθμιση της μονάδας του Αμύνταιου, ώστε να παραμείνουν ενεργές για περισσότερα χρόνια. Σύμφωνα με τον υπουργό μέρος της συμφωνίας θα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας (1.300 θέσεις εργασίας στις τρεις λειτουργούσες μονάδες), η διασφάλιση της τηλεθέρμανσης και αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε να μην υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στις τοπικές κοινωνίες.
•    Δεύτερον, στην απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου με αναδιάταξη των εταιρειών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού, η ΔΕΠΑ θα διατηρήσει μερίδιο στη μια από τις δυο ΕΠΑ (Αττικής ή Θεσσαλονίκης), αλλά όχι και στις δυο όπως είναι σήμερα.  
Έτσι πλέον η προσοχή στρέφεται στις αντιδράσεις που δημιουργεί η πώληση των μονάδων και ειδικά αυτών της Μεγαλόπολης.
Η ΓΕΝΟΠ έχει προαναγγείλει κινητοποιήσεις με πρώτη τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΝ, ενώ έχει προγραμματιστεί και συλλαλητήριο στις 4 Δεκεμβρίου στη Φλώρινα.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ο κ. Σταθάκης αναμένεται να πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά όσους εκλέγονται στους νομούς όπου βρίσκονται οι προς πώληση μονάδες, δηλαδή σε Φλώρινα και Αρκαδία.

Προετοιμασίες ενόψει των πωλήσεων  

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το πότε θα προκηρυχθεί το market test από την DGComp, ωστόσο η ΔΕΗ θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες προετοιμασίας της απόσχισης των περιουσιακών στοιχείων της που θα δοθούν προς πώληση.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, αλλά και τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων στις οποίες πέραν του ελληνικού δημοσίου σημαντικό ρόλο παίζουν και τα funds που κατέχουν σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.
Επίσης θα πρέπει να προσληφθεί σύμβουλος που θα αποτιμήσει τις προς πώληση μονάδες και θα διαμορφώσει τους όρους του διαγωνισμού.
Πλέον το τίμημα πώλησης των μονάδων αναδεικνύεται ως το τελευταίο οχυρό της διοίκησης της ΔΕΗ, καθώς η θέση του κ. Παναγιωτάκη όπως αυτή προκύπτει από δημόσιες τοποθετήσεις του συνοψίζεται στη φράση «πουλάμε με το πιστόλι στον κρόταφο, αλλά όχι και τζάμπα».
Όπως είπε πρόσφατα σε συνέδριο, θα πρέπει η ΔΕΗ να επωφεληθεί από τις πωλήσεις των μονάδων για να στραφεί σε άλλες επενδύσεις όπως είναι η δημιουργία πάρκου φωτοβολταϊκών ισχύος 250 MW.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης