Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Bloomberg: Στόχος του ΟΠΕΚ η αύξηση της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 60 δολάρια

Bloomberg: Στόχος του ΟΠΕΚ η αύξηση της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 60 δολάρια
Σύμφωνα με τον ΙΕΑ «η συμφωνία θα φέρει την παγκόσμια ζήτηση και προσφορά πετρελαίου σε ισορροπία στις αρχές του 2017, ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως».
Η πρώτη μείωση της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ μέσα σε 8 χρόνια στοχεύει να συρρικνωθούν τα «φουσκωμένα» παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των τιμών πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.
Όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo σε συνέντευξή του στο Bloomberg «η αποθήκευση μεγαλύτερων ποσοτήτων πετρελαίου σημαίνει χαμηλότερες τιμές, αλλά η συμφωνία "ορόσημο" του Οργανισμού για να μειωθεί η παραγωγή, θα επιταχύνει την πτώση των παγκόσμιων αποθεμάτων».
Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Eulogio del Pino δήλωσε, ότι «εντός 9 μηνών η συμφωνία του ΟΠΕΚ θα πρέπει να φέρει τα αποθέματα πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα και ενδεχομένως να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι».
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) «η συμφωνία θα φέρει την παγκόσμια ζήτηση και προσφορά πετρελαίου σε ισορροπία στις αρχές του 2017, ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως».
Τον περασμένο μήνα ο ΙΕΑ προειδοποίησε, ότι τα αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται ήδη σε επίπεδο ρεκόρ και θα συνεχίσει να επεκτείνεται για 3η συνεχή χρονιά το 2017, εάν ο ΟΠΕΚ δεν μείωνε την παραγωγή.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Fatih Birol, δήλωσε ότι «πριν από την απόφαση του ΟΠΕΚ, περιμέναμε να εξισορροπηθούν οι αγορές πετρελαίου προς το τέλος του 2017».
Πρόσθεσε δε, ότι μετά τη συμφωνία «θα μπορούσε κανείς να δει την εξισορρόπηση των αγορών νωρίτερα, στις αρχές του 2017».
Ο ΟΠΕΚ εκτιμά, ότι το τρέχον πλεόνασμα αποθεμάτων ανέρχεται σε περίπου 300 εκατομμύρια βαρέλια, αρκετά για να γεμίσουν 150 σούπερ τάνκερς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης