Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έως και 53,9% μειώθηκαν οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου στην Ελλάδα κατά το διάστημα 2013 - 2016

Έως και 53,9% μειώθηκαν οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου στην Ελλάδα κατά το διάστημα 2013 - 2016
Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την πλήρη απελευθέρωση των αγορών λιανικής πώλησης φυσικού αερίου
Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των κρατών μελών που είχαν αύξηση της συγκέντρωσης της χονδρικής αγοράς για τον εφοδιασμό φυσικού αερίου (24,5%) σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ για την Eνεργειακή Ένωση, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να οφείλεται στην αυξανόμενη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Μεταξύ 2013 και 2016, η Ελλάδα ήταν μεταξύ των κρατών μελών που σημείωσαν τις σημαντικότερες μειώσεις τιμών (-53,9%), τοποθετώντας τη κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ το 2016.
Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την πλήρη απελευθέρωση των αγορών λιανικής πώλησης φυσικού αερίου.
Όλοι οι καταναλωτές είναι πλέον δικαίωμα επιλογής προμηθευτή, εκτός από τα νοικοκυριά που θα  μπορούν να επιλέξουν προμηθευτή από το 2018.



Οι υφιστάμενες μονοπωλιακές εταιρίες παροχής φυσικού αερίου έχουν καταργηθεί και η διανομή είναι αποδεσμευμένη.
Στην πλήρη εφαρμογή του, αυτό θα επιτρέψει στους Έλληνες τελικούς καταναλωτές να επωφεληθούν από τον αυξημένο ανταγωνισμό  στις τιμές του φυσικού αερίου που προέρχεται από διαφορετικές πηγές όπως για παράδειγμα το LNG και το αέριο που θα μεταφέρεται μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP ).
Ο TAP θα μεταφέρει αέριο από το κοίτασμα  Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο TAP ξεκίνησε επίσημα να κατασκευάζεται  τον Μάιο του 2016 και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.
Η  αντίστροφη ροή στην διασύνδεση με τη Βουλγαρία στο Σιδηρόκαστρο είναι δυνατή από τα μέσα του 2016, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλά project για την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων εφοδιασμού και των συνδέσεων με τους άμεσους γείτονές.
Αυτό αφορά:
 1) Την αναβάθμιση του υφιστάμενου τερματικού σταθμού LNG στην Ρεβυθούσα, που αναμένεται να είναι διαθέσιμη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018  και την ανάπτυξη νέου  τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη
 2) Την αγωγό IGB μεταξύ της Κομοτηνής με τη Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία και ενδεχομένως
 3) Τον IGI Poseidon από την Τουρκία με την αναβάθμιση του σταθμού συμπιεστών στου Κήπους του Έβρου ή και την διασύνδεση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Med) 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης