Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Νέες εκλογές θέλει η Merkel και η πλειοψηφία των Γερμανών - Εμπλοκή στο ελληνικό χρέος

Νέες εκλογές θέλει η Merkel και η πλειοψηφία των Γερμανών - Εμπλοκή στο ελληνικό χρέος
Η Merkel θέλει νέες εκλογές στην Γερμανία αλλά τάσσεται κατά ο πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier
Στον αέρα βρίσκεται η προσπάθεια της καγκελάριου της Γερμανίας, Angela Merkel, να σχηματίσει κυβέρνηση ύστερα από την απόφαση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) να αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού, επικαλούμενοι τεράστιες διαφορές. 
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί εντελώς νέα πολιτικά δεδομένα για τη Γερμανία, καθώς και δεδομένης της άρνησης των Σοσιαλδημοκρατών να συμμετάσχουν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα, η Merkel αυτή τη στιγμή έχει μόνο δύο επιλογές, είτε να προχωρήσει σε κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Πρασίνους είτε να προκηρύξει νέες εκλογές.
Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως προτιμά νέες εκλογές από μια κυβέρνηση μειοψηφίας.
«Η άποψή μου είναι ότι οι νέες εκλογές είναι το καλύτερο μονοπάτι», δήλωσε η Merkel σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο «ARD».
Η ίδια υπογράμμισε ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει ως καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτή σε έναν ακόμη μεγάλο συνασπισμό.
To SPD απέρριψε και επίσημα τη συμμετοχή του στον «μεγάλο συνασπισμό» το SPD, το οποίο ζητά νέα προσφυγή στις κάλπες.
O Martin Schulz δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογήσουν την κατάσταση, ότι δεν πρέπει να φοβούνται νέες εκλογές και ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα είναι υποψήφιος για την καγκελαρία, κάτι που πάντως αποσαφήνισε η Merkel, η οποία δήλωσε παρούσα σε περίπτωση που η Γερμανία οδηγηθεί και πάλι στις κάλπες.

Επαφές Steinmeier με πολιτικούς αρχηγούς για την άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου

Μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε χθες με την καγκελάριο Angela Merkel, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Frank Walter Steinmeier θα έχει σήμερα επαφές με πολιτικούς αρχηγούς στην προσπάθεια του – και βάσει όσων προβλέπει το Σύνταγμα – να αρθεί το αδιέξοδο για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, ο Steinmeier θα συναντηθεί με τους ηγέτες των Πρασίνων, των Φιλελεύθερων αλλά με τον Martin Schulz των Σοσιαλδημοκρατών, του κόμματος από το οποίο προέρχεται και ο Γερμανός Πρόεδρος.
Το ενδιαφέρον εστιάζει στους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ιδιαίτερα μετά το ιστορικό χαμηλό ποσοστό που έλαβαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ότι θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση για να ανασυντάξουν δυνάμεις.
Μάλιστα, οι Σοσιαλδημοκράτες, κατόπιν της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης, έσπευσαν να διαμηνύσουν πως η στάση τους δεν έχει αλλάξει και ότι δεν σκοπεύουν να ενταχθούν σε ένα νέο Μεγάλο Συνασπισμό.
Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί που θα καταλήξουν οι πιέσεις του Προέδρου Steinmeier στον Martin Schulz, μια και απώτερος στόχος του Γερμανού Προέδρου είναι να αποφευχθεί μια νέα προσφυγή στις κάλπες, εξέλιξη που θα πυροδοτήσει μια περαιτέρω περίοδο πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας όχι μόνο τη Γερμανία αλλά και την ΕΕ στο σύνολο της.
Άλλωστε τη διαφωνία του με την προκήρυξη νέων εκλογών ο Steinmeier την εξέφρασε κατόπιν της συνάντησης του με την Angela Merkel.
«Τα κόμματα στη Γερμανία πρέπει να δείξουν προθυμία και να σχηματίσουν κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά λίγα λεπτά αφού ο επικεφαλής του SPD, Martin Schulz, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Συντηρητικούς της Angela Merkel.
Σημειωτέον ότι χθες (19/11/2017) κατέρρευσαν οι συνομιλίες μεταξύ της Merkel, του FDP και των Πράσινων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο Steinmeier τόνισε ότι τα κόμματα πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να αποφύγουν τις νέες εκλογές.
«Η Γερμανία αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση» στην ιστορία της, επεσήμανε επίσης ο πρόεδρος της Γερμανίας.

Δημοσκόπηση: Υπέρ νέων εκλογών τάσσεται η πλειοψηφία των Γερμανών - Υυπεύθυνο το FDP για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων 

Νέες εκλογές προκρίνει η πλειοψηφία των Γερμανών μετά την αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών για κυβέρνηση «Τζαμάικα», σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σήμερα από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
Στη ίδια δημοσκόπηση η κοινή γνώμη φαίνεται ότι επιρρίπτει την ευθύνη στους Φιλελεύθερους (FDP).
Στην ίδια δημοσκόπηση, λυπηρή βρίσκει την διάλυση των διαπραγματεύσεων το 57%, ενώ την χαιρετίζει το 31%. Η δε ευθύνη για την αποτυχία βαρύνει το FDP για το 32%, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) για το 18%, τους Πράσινους για το 15% και τους Χριστιανοδημοκράτες για το 9%.
Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνηση μειοψηφίας τοποθετείται το 29%, ενώ νέες εκλογές προτιμά το 63% των πολιτών.
Σε ό,τι αφορά την στάση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), το 50% προτιμά να μείνουν εκτός κυβέρνησης, ενώ το 44% ζητά να συμμετάσχουν σε μεγάλο συνασπισμό με την Χριστιανική Ένωση.

Ποια η επίδραση στην Ελλάδα

Η αποχώρηση του FDP από την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης στην Γερμανία θεωρητικά μπορεί να φαίνεται θετική εξέλιξη υπό την έννοια ότι το κόμμα των Φιλελευθέρων έχει κρατήσει άκρως αρνητική θέση για την Ελλάδα και το χρέος.
Ωστόσο πρακτικά οι εξελίξεις ίσως αποδειχθούν χειρότερες για την Ελλάδα εάν σχηματιστεί κυβέρνηση με το FDP να υποστηρίζει κυβέρνησης μειοψηφίας της Merkel.
Η πάγια θέση των Γερμανών είναι ότι οι παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος πρέπει να είναι μικρής κλίμακας καθώς η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις.
Ειδικά το FDP έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να υπάρξει γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Να σημειωθεί ότι μόνο 2 από τις 4 βασικές παρεμβάσεις εξετάζονται
1)Να καταβληθούν τμηματικά τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες
2)Να αποπληρωθεί το ΔΝΤ, έχει χορηγήσει δάνειο 11,4 δισεκ. ευρώ.
Στα μέτρα που έχουν διατυπωθεί σοβαρές αντιρρήσεις είναι
Α)Να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής 5 ή 8 ή 10 χρόνια που έχουν εξεταστεί
Β)Να μειωθούν τα επιτόκια στα δάνεια του EFSF από 2,5% στο 1,5% ή σε κάποια παραπλήσια επίπεδα.

To FDP εναλλακτικά θα στηρίξει κυβέρνησης μειοψηφίας της Merkel

Εν τω μεταξύ, το FDP δηλώνει διατεθειμένο να υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Angela Merkel.
Μετά τη χθεσινοβραδινή αποτυχία, ο Marco Buschman, γενικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων, δήλωσε σήμερα στη Bild ότι το FDP θα ήταν διατεθειμένο να υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Angela Merkel.
«Eάν υπάρχουν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες, δεν θέλουμε να κάνουμε φονταμενταλιστική αντιπολίτευση , αλλά εποικοδομητική», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το βαρύ κλίμα επιβεβαίωσε και η ίδια η Merkel, η οποία μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων υποστήριξε ότι είναι ώρα βαθιάς περισυλλογής για το πώς θα προχωρήσει η Γερμανία, όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr.
Η προσπάθεια της Γερμανίδας καγκελαρίου A. Merkel για τη διαμόρφωση κυβέρνησης συνασπισμού με 3 πολιτικές δυνάμεις, η οποία θα εξασφάλιζε την τέταρτη θητεία της, κατέληξε άδοξα μετά την αποχώρηση των Φιλελευθέρων.
Οι ελεύθεροι δημοκράτες (FDP), απροσδόκητα αποχώρησαν από τις συνομιλίες με την Merkel και τους Πράσινους, λέγοντας ότι τα τρία κόμματα δεν μπόρεσαν να βρουν συμβιβασμούς σε βασικά θέματα όπως η μετανάστευση και το περιβάλλον.
«Σήμερα δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος αλλά μάλλον υπήρξαν οπισθοδρομήσεις.
Είναι καλύτερο να μην κυβερνάς παρά να κυβερνάς εσφαλμένα.
Αντίο σας!», δήλωσε ο επικεφαλής του FDP Christian Lindner.
Η Merkel αποδυναμώθηκε μετά από εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς οι ψηφοφόροι δεν επιδοκίμασαν την απόφαση της το 2015 να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο.
Δεν υπάρχει πρόθεση και διάθεση για δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ειδικά επειδή τα κυριότερα κόμματα φοβούνται ότι η το εθνικιστικό AfD θα κερδίσει περισσότερο από το σχεδόν 13% των ψήφων που εξασφάλισε τον Σεπτέμβριο του 2017.
Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να έχει συνέπειες από τις μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης,  στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Ρωσία και την Τουρκία.
Η Merkel χρησιμοποίησε την εξουσία της για να πετύχει συμβιβασμούς στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ενιαίου νομίσματος και για τη διατήρηση των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας.

Τι σημαίνει για την ΕΕ το πολιτικό αδιέξοδο  στη Γερμανία - Ο Macron και το Brexit

«Μουδιασμένη» παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις εξελίξεις στη Γερμανία, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Οι σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την επόμενη μέρα σε Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν στον πάγο, όσο δεν σχηματίζεται κυβέρνηση και δεν ορίζεται ο νέος υπουργός Οικονομικών που θα διαδεχθεί τον Wolfgang Schaeuble.
Δύο από τα βασικά ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, είναι η προώθηση της ατζέντας του Γάλλου προέδρου Emanuel Macron για τις μεταρρυθμίσεις στην Eυρωπαϊκή Ένωση και οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι το πάγωμα της διαδικασίας δεν είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας.
Η καγκελάριος Merkel έχει επενδύσει πολιτικά στην ενίσχυση του ρόλου της Γαλλίας, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στον γαλλογερμανικό άξονα, άρα και στην ΕΕ, ωστόσο το σχέδιό της σκοντάφτει στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και όλα θα εξαρτηθούν από τη συμφωνία με τους νέους κυβερνητικούς της εταίρους.
Ένα από τα βασικά ζητήματα διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες,  Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, ήταν και το σχέδιο Macron για τις αλλαγές στη λειτουργία της Ένωσης.
Ο χρόνος πιέζει την Ευρώπη για αλλαγές, ωστόσο είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, προτού ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Γερμανία.
Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου αναμένονταν εξαγγελίες για τις αλλαγές στην ΕΕ με φόντο το Brexit.
Όσον αφορά ειδικότερα τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σαφές ότι μόνο το Βερολίνο έχει τη δυνατότητα να δώσει ώθηση στις συνομιλίες, οι οποίες βρίσκονται σε αδιέξοδο, με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την προθεσμία του Μαρτίου 2019.

Seehofer (CSU): Οι Φιλελεύθεροι τα παράτησαν – Κρίμα, ήμασταν κοντά σε συμφωνία

Την απογοήτευση του για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελεύθερων και Πρασίνων εξέφρασε ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Horst Seehofer.
Λίγο μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να παραμένει αβέβαιο τι θα συμβεί στη γερμανική πολιτική σκηνή, ο Seehofer απέδωσε την πλήρη ευθύνη στους Φιλελεύθερους, αναφέροντας πως όλες οι πλευρές ήταν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.
«Το FDP απόψε τα παράτησε, είναι κρίμα.
Αυτό την ίδια στιγμή συνεπάγεται μια επιβάρυνση για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Σε όλα τα θέματα τα οποία τέθηκαν, είχαμε ήδη (σ.σ. καταλήξει σε) συνεννόηση - όπως και στην γεωργία.
Επρόκειτο για αξιοσημείωτο αποτέλεσμα.
Και σε πολλά άλλα θέματα βρισκόμασταν κοντά σε αποτέλεσμα.
Το τονίζω, ακόμη και στο θέμα της μετανάστευσης.
Κι εκεί θα ήταν εφικτή μια συμφωνία.
Είναι κρίμα ότι δεν κατέστη δυνατόν να φτάσουμε ως το τέλος σε κάτι που βρισκόταν πολύ κοντά», επέμεινε ο Seehofer, ο οποίος ευχαρίστησε την Καγκελάριο για τον τρόπο που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις και την μεγάλη προσφορά της σε αυτές.

Ozdemir (Πράσινοι): Το FDP κατέστρεψε και απέρριψε το συνασπισμό της «Τζαμάικα»

Την απογοήτευση του για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού «Τζαμάικα» εξέφρασε ο συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων, Cem Ozdemir.
“Η «Τζαμάικα» καταστράφηκε και απορρίφθηκε από τους Φιλελεύθερους.
Πρέπει σήμερα να διαπιστώσουμε ότι ο μοναδικός συνασπισμός που ήταν εφικτός μετά τις εκλογές δεν ήταν επιθυμητός από το ένα κόμμα το οποίο διαπραγματευόταν μαζί μας.
Η κουλτούρα του συμβιβασμού είναι στοιχειώδης για μια λειτουργούσα δημοκρατία» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Ozdemir.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η έτερη συμπρόεδρος των Πρασίνων, Katrin Goring – Eckardt, η οποία εκτίμησε πως η συμφωνία ήταν εφικτή.
«Δεν χρειαζόμασταν πολύ χρόνο ακόμη.
Ήταν σαφές ότι δεν επρόκειτο να ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά οι Πράσινοι ήθελαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου αυτός ο συνασπισμός να λειτουργήσει. Αποτελεί πολιτική ευθύνη να είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε.
Είμαι πεπεισμένη ότι η συμμαχία ήταν εφικτή.
Απείχαμε μόνο σε κάποια σημεία ο ένας από τον άλλον.
Και σε πολλά σημεία ήμασταν πιο κοντά από ό,τι θα πίστευε κανείς.
Στην μετανάστευση, στο κλίμα, στην γεωργία» τόνισε η Eckardt.

Όλα τα σενάρια από τον γερμανικό Τύπο

Το ερώτημα ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της Γερμανίας μετά την κατάρρευση των συνομιλιών ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), Φιλελεύθερους και Πράσινους και ποια τα πιθανά σενάρια εξετάζει σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle.
Βάσει του δημοσιεύματος, το μόνο πιθανό σενάριο για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας είναι η επανάληψη του «Μεγάλου Συνασπισμού», δηλαδή της συνεργασίας CDU/CSU με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που κυβέρνησε τη Γερμανία την περίοδο 2013 -2017.
Ωστόσο, οι Σοσιαλδημοκράτες αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και το ιστορικό χαμηλό εκλογικό ποσοστό τους, διεμήνυσαν πως δεν μετέχουν σε κυβέρνηση και πως θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση.
Χθες μάλιστα ο εκπρόσωπος του SPD, Ralf Stegner υποστήριξε ότι η στάση του κόμματος δεν έχει αλλάξει παρά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Άρα και εφόσον το SPD επιμείνει στη θέση του, κυβέρνηση πλειοψηφίας δεν μπορεί να υπάρξει.
Και η μόνη επιλογή είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, κάτι που αφενός δεν είθισται στη Γερμανία και που αφετέρου δύσκολα θα αποδειχθεί λειτουργική.
Μια και θεωρείται δύσκολο ότι η Merkel θα καταφέρνει να εξασφαλίζει τη στήριξη της αντιπολίτευσης σε δύσκολα νομοσχέδια.
Σε αυτήν την περίπτωση τα σενάρια είναι δύο.
Είτε συνεργασία των CDU/CSU με τους Φιλελεύθερους, κάτι που θα σήμαινε ότι θα απείχε 29 έδρες από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία είτε συνεργασία των CDU/CSU με τους Πράσινους, κάτι που συνεπαγόταν μια απόσταση 42 εδρών από την πλειοψηφία στη Βουλή.
Πάντως, το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας δεν έχει εφαρμοστεί έως σήμερα σε ομοσπονδιακό επίπεδο στη Γερμανία.
Συνεπώς, εφόσον οι δύο αυτές εναλλακτικές δεν ευδοκιμήσουν, τότε το τρίτο σενάριο προβλέπει την προσφυγή στις κάλπες.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το άρθρο 63 του γερμανικού Συντάγματος προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει προσωρινά ένα νέο καγκελάριο, ο οποίος πρέπει να πάρει την πλειοψηφία των ψήφων στη Βουλή.
Εάν η πρόταση του Προέδρου δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ακολουθεί δεύτερη φάση, κατά την οποία το γερμανικό κοινοβούλιο καλείται σε διάστημα δύο εβδομάδων να καταλήξει σε συμφωνία με απόλυτη πλειοψηφία για τον καγκελάριο.
Εάν ούτε αυτή η ψηφοφορία δεν πετύχει, τότε ακολουθεί η τρίτη φάση, κατά την οποία απαιτείται σχετική πλειοψηφία, δηλαδή ο υποψήφιος που θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους θα γίνει καγκελάριος.
Τότε είναι παρεμβαίνει εκ νέου ο Πρόεδρος.
Εάν κάποιος εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία, τότε ο Πρόεδρος είτε τον ορίζει καγκελάριο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας είτε να διαλύσει το Κοινοβούλιο.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει σε διάστημα 60 ημερών να γίνουν νέες εκλογές.

FAZ: Έρχονται νέες εκλογές;

Μετά την αποτυχία των διερευνητικών συζητήσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, τρία σενάρια είναι πιθανά, σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Zeitung:
Πρώτο σενάριο: To Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) αποφασίζει να συμμετάσχει τελικά στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση νέου μεγάλου συνασπισμού με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU).
Eν τούτοις, ο Ralf Stagner, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, επανέλαβε τη νύχτα «ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην θέση του SPD.
Δεν έχουμε την εντολή από τους ψηφοφόρους για ένα νέο μεγάλο συνασπισμό».
Εξάλλου, δεν βλέπει ότι η κ. Merkel έχει πολιτικό μέλλον:
«Έχει αποτύχει οριστικά» όπως υποστήριξε.
Ούτε όμως με άλλο ή άλλη καγκελάριο προτίθεται το κόμμα του να συμμετάσχει σε νέο συνασπισμό.
Δεύτερο πιθανό σενάριο είναι η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την κ. Merkel λ.χ. με τους Φιλελεύθερους ή τους Πράσινους.
Η Μerkel θα χρειαζόταν στην περίπτωση αυτή συχνά στις ψηφοφορίες της Βουλής / Bundestag δεκάδες ψήφους άλλων κομμάτων (σ.σ. 29-42 αντίστοιχα).
To τρίτο σενάριο είναι η προκήρυξη νέων εκλογών: To γερμανικό Σύνταγμα, ο Θεμελιώδης Νόμος, προβλέπει μια σύνθετη διαδικασία, προκειμένου να προκηρυχτούν νέες εκλογές, δεδομένου ότι απαιτείται να προηγηθεί η ψηφοφορία για εκλογή καγκελαρίου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει προηγουμένως να προτείνει κάποιον ή κάποιαν για καγκελάριο.
Εάν είναι η κ. Merkel θα εκλεγόταν με σχετική πλειοψηφία και όχι με τη συνήθη, τη λεγόμενη -μεγάλη- «πλειοψηφία καγκελαρίου» και θα ηγηθεί μια κυβέρνησης μειοψηφίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως έχει επίσης τη δυνατότητα να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές, εντός 60 ημερών.
Σήμερα, η Merkel αναμένεται να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, αφού στις 12 το μεσημέρι θα έχει συνομιλήσει με το προεδρείο του κόμματός της για το τι μέλλει γενέσθαι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης