Ενέργεια

Τριετή παράταση "ζωής" σε Αμύνταιο και Καρδιά ως αντιστάθμισμα στην ένταξη των μονάδων της Μεγαλόπολης στο market test

Τριετή παράταση
Στις Βρυξέλλες αύριο (22/11) εκπρόσωποι του ΥΠΕΝ και της ΔΕΗ για να προωθήσουν το ελληνικό αίτημα
Την παράταση της λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς ως μέρος της συμφωνίας για την αποεπένδυση του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, θα  διαπραγματευθεί με την DGcomp κλιμάκιο του υπουργείου Ενέργειας και της κρατικής επιχείρησης που μεταβαίνει αύριο Τετάρτη (22/11) στις Βρυξέλλες.
Οι συναντήσεις ξεκινούν σήμερα το απόγευμα (Τρίτη - 21/11).

Το αίτημα έχει υποβληθεί από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ως αντάλλαγμα στην υποχώρηση ως προς την πώληση των δύο μονάδων της Μεγαλόπολης και η αποδοχή του θα του επιτρέψει ένα καλύτερο λανσάρισμα της συμφωνίας για την πώληση σημαντικών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Βασική αποστολή του κλιμακίου που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, με επικεφαλής κατά πάσα πιθανότητα τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο, θα είναι να πείσει για την αναγκαιότητα παράτασης της λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου και της Καρδιάς μέχρι το 2022.
Βασικό επιχείρημα του κλιμακίου για να πετύχει τον στόχο του είναι τόσο τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην τηλεθέρμανση του Αμυνταίου και της Πτολεμαϊδας από την προγραμματισμένη απόσυρση των μονάδων το 2019 αφού η νέα μονάδα της Πτολεμαϊδας (5) δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν το 2020, όσο και η ασφάλεια της τροφοδοσίας της χώρας σε περιόδους κρίσης.

Επενδυτικό ενδιαφέρον για το Αμύνταιο

Πρόσθετο επιχείρημα για τη στήριξη του αιτήματος είναι το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί για το Αμύνταιο από την κινεζική Shenhua Group σε συνεργασία με τον Όμιλο Κοπελούζου αλλά και από άλλους εγχώριους επενδυτές.
Η παράταση της διάρκειας λειτουργίας των δύο σταθμών ενισχύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού μέχρι το 2022 δεν θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις.
Η Κομισιόν πάντως δεν συζητάει την ένταξη του ΑΗΣ Αμυνταίου στη λίστα με τις μονάδες που θα πουληθούν.
Το θέμα της λίστας έχει ξεκαθαρίσει και θα περιλαμβάνει τις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης ισχύος 255 MW και 256 MW αντίστοιχα με χρόνο ζωής το έτος 2025, την Μελίτη 1 ισχύος 330 MW και χρόνο ζωής το 2040 και την άδεια για τη Μελίτη ΙΙ ισχύος 450 MW.
Αυτό που ουσιαστικά αναμένεται είναι η επισημοποίηση της συμφωνίας που δεν αποκλείεται να γίνει και προς τα τέλη της εβδομάδας από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, καθώς πιέζουν ασφυκτικά οι χρόνοι για την διεξαγωγή του market test που θα κρίνει και την επιτυχία του εγχειρήματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης