Ενέργεια

Συνεργασία Ελλάδας – Πολωνίας στην εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου από ΗΠΑ – Ο ρόλος του FSRU Αλεξανδρούπολης

Συνεργασία Ελλάδας – Πολωνίας στην εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου από ΗΠΑ – Ο ρόλος του FSRU Αλεξανδρούπολης
Η παραγωγή shale gas στις χώρες της ΕΕ υπόκειται σε αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που την καθιστούν επί της ουσίας οικονομικά ασύμφορη
Οι προοπτικές ανάπτυξης δικτύων ενέργειας που θα συνδέουν τις αγορές της Ελλάδας και της Πολωνίας συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρζέι Ντούντα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου και στις προοπτικές που υπάρχουν στις δύο χώρες για εισαγωγή αμερικάνικου σχιστολιθικού αερίου (shale gas).  
Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα προωθείται η κατασκευή πλωτού σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος προβλέπεται να τροφοδοτείται από αμερικάνικο αέριο που θα μεταφέρεται μέσω τος αγωγού IGB στη Βουλγαρία και από εκεί μέσω του «κάθετου διαδρόμου» προς τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τελικά την Πολωνία.
Αντιστρόφως οι Πολωνοί που έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ σχεδιάζουν την εισαγωγή αμερικάνικου σχιστολιθικού αερίου από τη Βαλτική.

Ευρωπαϊκό μπλόκο στα σχέδια παραγωγής shale gas

Υπενθυμίζεται πως στο πρόσφατο παρελθόν, η Πολωνία είχε επιδιώξει να αναπτύξει κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου στο έδαφός της, σε συνεργασία με αμερικανικές και καναδικές εταιρίες, ωστόσο τα σχέδια δεν προχώρησαν εξαιτίας των εξαιρετικά αυστηρών περιβαλλοντικών όρων που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη χώρα μας το ΙΓΜΕ έχει εντοπίσει σχιστολιθικά κοιτάσματα στη Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, τα οποία ωστόσο είναι άγνωστο αν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα, καθώς για την περαιτέρω διερεύνησή τους αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα η ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει απορρίψει την τεχνολογία του fracking.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης