Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

ΟΛΠ: Να αποσυρθούν οι διατάξεις για την διαχείριση αποβλήτων, αντίκειται στην σύμβαση παραχώρησης με το Δημόσιο

ΟΛΠ: Να αποσυρθούν οι διατάξεις για την διαχείριση αποβλήτων, αντίκειται στην σύμβαση παραχώρησης με το Δημόσιο
Αποζημιωτικό δικαίωμα είτε εξαίρεση ζήτησε στην Βουλή η νομική σύμβουλος ΟΠΛ και Ένωσης Λιμένων Ελλάδος
Κατά της διάταξης για την επιβολή διαχείρισης των αποβλήτων στα λιμάνια τάχθηκε στην Βουλή τόσο ο ΟΛΠ όσο και η Ένωση Λιμένων Ελλάδος, δια της εκπροσώπου των κυρίας Ιφιγένειας Βουρδούμη.
Όπως αποσαφήνισε η κυρία Βουρδούμη η διάταξη πρέπει να αποσυρθεί γιατί το θέμα διαχέιρισης των αποβλήτων για τον ΟΛΠ έχει ρυθμιστεί με βάση την σύμβαση παραχώρησης, η οποία κυρώθηκε με το ν.4404.
Αν μάλιστα δεν αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη ο ΟΛΠ θα πρέπει να εξαιρεθεί ή να έχει αποζημιωτικό δικαίωμα.
Προκύπτει σαφέστατα ότι με το νομικό αυτό πλαίσιο πλήττεται καταφανέστατα η αξιοπιστία της κυβέρνησης απέναντι στους Κινέζους επενδυτές μετά την ιδιωτικοποίηση και δημιουργεί δυσαρέκεια και αντίδραση, που δεν έχει λάβει υπόψη του ο αρμόδιος υπουργός.

Αναλυτικά η εισήγηση της νομικής εκπροσώπου ΟΛΠ και ΕΛΙΜΕ

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΟΥΡΔΟΥΜΗ (Νομική Σύμβουλος ΟΛΠ, «Ένωση Λιμένων Ελλάδος» (ΕΛΙΜΕ)):
Επειδή ο Ο.Λ.Π. είναι ιδιαίτερη περίπτωση για δύο λόγους:
Πρώτον, επειδή λόγω του γεγονότος ότι πλέον ο οργανισμός λιμένων Πειραιώς είναι μια ιδιωτική εταιρεία και δεύτερον, είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, θα ήθελα πολύ γρήγορα να πω ό,τι κατά την άποψή της εταιρίας μας, υπάρχει καταρχήν μια ουσιώδης με την νομοθέτηση του συγκεκριμένου άρθρου 106 για την διαχείριση των αποβλήτων, υπάρχει μια ουσιώδης παραβίαση όρων της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Ο.Λ.Π. και του Ελληνικού Δημοσίου.
Το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων και το δικαίωμα του ΟΛΠ να διαχειρίζεται είτε ο ίδιος τα απόβλητα είτε να τα υποπαραχωρεί περαιτέρω, έχει ρυθμιστεί ήδη με τη σύμβαση παραχώρησης, η οποία κυρώθηκε με τον ν.4404. Μάλιστα, για το λόγο αυτό, για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο με την σύμβαση παραχώρησης, το 22.1 που μιλάει για μη επιτρεπτή μεταβολή των όρων της σύμβασης μέσω νομοθέτησης, σύμφωνα με το οποίο η άποψή μας είναι ότι ο ΟΛΠ - αν δεν αποσυρθεί η διάταξη - θα πρέπει είτε να εξαιρεθεί είτε θα έχει αποζημιωτικό δικαίωμα με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη.
Πέραν αυτού όμως, επειδή ακούστηκαν πολλά για το διαγωνισμό που έχει προκηρύξει ο ΟΛΠ, ο ΟΛΠ έγινε ιδιωτικός, άλλαξε το management πριν από ένα χρόνο ακριβώς, από τις πρώτες κιόλας μέρες είχε ξεκινήσει η διαδικασία της μελέτης του πως θα ανατεθεί αυτή η υπηρεσία και με βάση την διακήρυξη που έχει δημοσιευτεί, σήμερα μπορεί να πάρει μέρος στο διαγωνισμό οποιοσδήποτε ξένος Ευρωπαίος, κοινοτικός ή μη πάροχος για να παρέχει τις υπηρεσίες στον οργανισμό.
Με την προτεινόμενη διάταξη, η αναγκαστική υποχρεωτική εγγραφή στο μητρώο αποβλήτων, δεν δίνει σε κανένα ξένο πάροχο το δικαίωμα να πάρει μέρος.
Θέματα ανταγωνισμού υπάρχουν και πάρα πολύ σοβαρά. Θα πω κάτι τελευταίο για τον πολύ σημαντικό για τον κανονισμό.
Επειδή ακούστηκε για το θέμα της ενσωμάτωσης του κανονισμού, φαντάζομαι ότι ο κ. διοικητής ξέρει ότι οι κανονισμοί δεν ενσωματώνονται και μάλιστα απαγορεύεται ενσωματώνονται στην εθνική έννομη τάξη.
Ο συγκεκριμένος κανονισμός δίνει το δικαίωμα στους φορείς διοίκησης να επιλέγουν το μοντέλο παροχής υπηρεσίας και εδώ πέρα υπάρχει ευθεία σύγκρουση και πολύ σοβαρό πρόβλημα και με τον ίδιο τον κανονισμό.
Άρα, ο ΟΛΠ ζητάει να εξαιρεθεί κυρίως για το θέμα της σύμβασης παραχώρησης.
Θεωρεί ότι έχει ρυθμιστεί από τη σύμβαση του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης