Αναλύσεις

ΥΠΕΞ: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο

ΥΠΕΞ: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο
Το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και καθορίζεται από διεθνείς συμφωνίες αναφέρει το ΥΠΕΞ
(Upd) «Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο» απαντά με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο το υπουργείο Εξωτερικών στις νέες προκλητικές δηλώσεις που εκτόξευσε αυτή την φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu, ο οποίος υποστήριξε πως τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος.
«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο.
Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα.
Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει» αναφέρει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι σε άρθρο του στην τουρκική Milliyet, o Cavusoglu αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και του Παρισιού, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί de facto καταστάσεις
«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων.
Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος.
Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο» υποστηρίζει ο Cavusoglu, τοποθέτηση που έρχεται να προστεθεί στην ολοένα κλιμακούμενη «πολεμική» ρητορική που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα καθώς πέρα από τον πρόεδρο Erdogan, ο οποίος αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, στην εθνικιστική έξαρση συμμετέχει και η αντιπολίτευση, η οποία ζητά να πάρει πίσω η Τουρκία 18 νησιά του Αιγαίου που έχει καταλάβει η Ελλάδα!.
Το θέμα της κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, με την οποία είχε τηλεφωνική επικοινωνία νωρίτερα σήμερα.

Αρχική δημοσίευση: 01/12/2016 14:19

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης