Τελευταία Νέα
Ενέργεια

EURACTIV: Η Κομισιόν θα αξιολογήσει την τροπολογία για τα υβριδικά

EURACTIV: Η Κομισιόν θα αξιολογήσει την τροπολογία για τα υβριδικά
Τι αναφέρει δημοσίευμα του EurActiv για το ζήτημα
Τη δυσαρέσκεια της ενεργειακής αγοράς στον τομέα των ιδιωτών έχουν προκαλέσει αποφάσεις Ελλήνων πολιτικών, οι οποίοι όπως λένε προχωρούν σε τροποποιήσεις της "τελευταίας στιγμής" σε νομοσχέδια που αλλάζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο και στρεβλώνουν την αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέρει το ΕurActiv.
Σύμφωνα με τις πηγές του μέσου η τροπολογία αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί από την Κομισιόν.

Η ελληνική κυβέρνηση περιέλαβε πρόσφατα μια τροποποίηση σε νομοσχέδιο για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος σχετικά με υβριδικές μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας σε νησιά που δεν συνδέονται με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού.
Η τροπολογία αντιμετωπίζει το ζήτημα της αποκέντρωσης της ενεργειακής τροφοδοσίας των νησιών και της ανάπτυξης πιλοτικών ενεργειακών προγραμμάτων.
Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η τροπολογία μπορεί να μην είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Η ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας, καθώς και η τιμολόγηση της ενέργειας που παρέχουν, ρυθμίζεται από νόμο του 2016, ο οποίος αντικατέστησε έναν προηγούμενο νόμο του 2006.
Ο νόμος του 2016 προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρξει προσφορά για όλα τα νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με βάση τη χαμηλότερη τιμή και στη συνέχεια να υπογραφεί μια σύμβαση με το πιο οικονομικό έργο. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στη μείωση του κόστους της παραγόμενης ενέργειας.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια τροπολογία, προβλέπεται μια διαφορετική διαδικασία για δύο πιλοτικά υβριδικά έργα στα νησιά Τήλος και Ικαρία.
Όπως αναφέρει το EurActiv, τα έργα αυτά θα εμπίπτουν στο προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή αυτό του 2006 και θα απολαμβάνουν τις παλαιές ενισχύσεις και επιδοτήςεις καθώς και απευθειας συμβάσεις εικοσαετούς διαρκείας.
Εκτός από τα έργα αυτά, η παρέκκλιση καλύπτει επίσης λιγότερο ώριμα έργα (χωρίς περιβαλλοντική άδεια), τα οποία έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την ΕΕ, είτε στο σύνολό της είτε εν μέρει.
Με αυτό τον τρόπο, οι προμηθευτές ενέργειας ισχυρίζονται ότι συγκεκριμένες εταιρείες, όπως η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), η οποία έχει μονοπωλήσει την ελληνική αγορά εδώ και δεκαετίες, απολαμβάνουν προνομιακής μεταχείρισης.
Πηγές της ενεργειακής βιομηχανίας ανέφεραν ότι αυτές οι νυχτερινές τροποποιήσεις που αλλάζουν το κανονιστικό πλαίσιο στρεβλώνουν την αγορά.
"Οι νομοθέτες από όλα τα κόμματα τις υιοθετούν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς ψηφίζουν", ανέφεραν οι πηγές.
Πληροφορίες του euractiv αναφέρουν ότι μια σχετική απόφαση που πάρθηκε το 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ρητά ότι η κατασκευή εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας δεν θα έχουν οριστικοποιηθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του 2017.
«Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι πιθανή μια παρέκκλιση από αυτή την αρχή, αλλά θα πρέπει να αιτιολογηθεί από την Ελλάδα και να αξιολογηθεί από την Επιτροπή» συμπληρώνουν οι πηγές, αναφέρει το δημοσίευμα.
Τέλος, το EurActiv, κατανοεί ότι η Επιτροπή δεν έχει προχωρήσει στην αξιολόγηση των δύο αυτών ελληνικών έργων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης