Ενέργεια

Έτοιμοι να αναπτύξουν υποδομές χρήσης CNG οι Δήμοι που δεν έχουν σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου

Έτοιμοι να αναπτύξουν υποδομές χρήσης CNG οι Δήμοι που δεν έχουν σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου
Ως απαραίτητη προϋπόθεση για να προωθήσουν τα σχέδιά τους είναι η εξασφάλιση σταθερής τροφοδοσίας και τιμών ανάλογων με εκείνες που ισχύουν για το ενεργό δίκτυο
Σταθερή τροφοδοσία και τιμές φυσικού αερίου στα ίδια επίπεδα με αυτά που πληρώνουν οι καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο ζητούν για τους πολίτες τους οι Δήμοι απομακρυσμένων από το δίκτυο περιοχών που θα προχωρήσουν στην δημιουργία υποδομών για τη χρήση CNG.
Όπως προκύπτει από τη συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση που διενήργησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την πρώτη αναθεώρηση του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου, το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της τεχνολογίας του συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) είναι ιδιαίτερα έντονο κυρίως από Δήμους που βρίσκονται κοντά στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Ελλάδα.
Έτσι στη δημόσια διαβούλευση που διενήργησε η ΡΑΕ συμμετείχαν οι Δήμοι Τυρνάβου, Λαγκαδά, Δέλτα και Χαλκηδόνας, οι οποίοι στις επιστολές τους θέτουν δυο βασικές αρχές που πρέπει να διασφαλιστούν από τον Κώδικα.
Αυτές είναι:
•    Πρώτον, ότι το απομακρυσμένο δίκτυο δεν θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο
•    Δεύτερον, ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν θα είναι υψηλότερες για τους κατοίκους των περιοχών αυτών.
Όπως τονίζεται στις επιστολές προς τη ΡΑΕ η έλευση του φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες από το δίκτυο περιοχές, αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα που πλέον είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί με την τεχνολογία του συμπιεσμένου φυσικού αερίου.

Εξασφάλιση χώρων για εγκαταστάσεις αποσυμπίεσης του αερίου

Στο πλαίσιο αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτει στην εταιρία διανομής τους χώρους για την αποσυμπίεση του φυσικού αερίου, ενώ πλήθος κατοίκων και επιχειρήσεων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνδεθούν με το δίκτυο που θα κατασκευαστεί.
Για τους λόγους αυτούς οι τέσσερις Δήμοι ζητούν να προβλεφθεί στον Κώδικα, ότι τη συμπίεση και μεταφορά φυσικού αερίου στις περιοχές τους θα γίνεται από τη δραστηριότητα διανομής, και όχι από τους προμηθευτές φυσικού αερίου.
Επίσης ζητούν από τη ΡΑΕ, να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν θα επιβαρύνονται επιπλέον, σε σύγκριση με τους καταναλωτές που βρίσκονται πάνω στο ενεργό δίκτυο αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης