Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι Θεσμοί επιμένουν να καταργηθεί το όριο των εξαγωγών μετά την δημοπρασία - Στα 70 εκατ ευρώ εκτιμάται η ζημιά της αγοράς

Οι Θεσμοί επιμένουν να καταργηθεί το όριο των εξαγωγών μετά την δημοπρασία - Στα 70 εκατ ευρώ εκτιμάται η ζημιά της αγοράς
Aναμένονται οι κινήσεις στην εμπορική πολιτική των βασικών παρόχων
Απροσδόκητα συγκαταβατικοί εμφανίστηκαν οι Θεσμοί με την διαμόρφωση των τιμών στα ΝΟΜΕ καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κλειστή σύσκεψη που έλαβε χώρα την επόμενη την δημοπρασίας, δηλαδή χθες 26/10 /2017 σχολίασαν ότι ο ανταγωνισμός εντάθηκε.
Παράλληλα επέμειναν για να άρση των ποσοστών περιορισμού στις εξαγωγές, θεωρώντας ότι η αγορά είναι εννιαία.
Στην αγορά όμως επικρατεί μεγάλη δυσαρέσκεια καθώς η υψηλή τιμή που διαμορφώθηκε αναγκάζει εταιρίες να εξετάζουν την μετακύλιση στους πελάτες.
Δεδομένο θεωρείται ότι το αποτέλεσμα της δημοπρασίας δεν θα βοηθήσει μειώσεις τιμών για τους καταναλωτές, το αντίθετο.
Μπάινει λοιπόν το ερώτημα ποιός θα αντέξει στα δεδομένα αυτά και πώς θα κινηθούν εταιρίες- σηματωροί στην εμπορική τους πολιτική.
Κύκλοι της αγοράς εκφράζουν ερωτήματα πώς εταιρίες μικρής δυναμικότητας όπως η ΚΕΝ πήρε 50MWh.
Βέβαια στην επόμενη δημοπρασία με τα τρέχοντα δεδομένα ορισμένοι δεν θα έχουν περιθώρια να συμμετάσχουν, εφόσον διοχετεύσουν σε εξαγωγές άνω του 30% των πσοτήτων που πήραν.

Παράλληλα από τους θεσμούς δεν τέθηκε θέμα υδροηεκτρικών, όπως φοβόταν η ελληνική πλευρά από το αποτέλεσμα της δημοπαρασίας.
Είναι όμως ηλείου φαεινότερο, ότι η ζημιά για τους παρόχους ενέργειας συνολικά μπορεί να αποτιμηθεί σε 70 εκατ ευρώ από την άνοδο της τιμής και την αύξηση του κόστους για τις ποσότητες.
Πάντως κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν σκοπιμότητες.

Όπως γνωστοποιήθηκε:
Στους τρεις μεγαλύτερους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας κατοχυρώθηκαν περίπου οι 400 MWh από τις συνολικά 718 MWh που διατέθηκαν κατά τη χθεσινή (25/10) δημοπρασία ΝΟΜΕ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του worldenergynews.gr, η εταιρία Ήρων αγόρασε 160 MWh προς 45,15 ευρώ, η Protergia 105 MWh προς 45,15 ευρώ και η Εlpedison 151 MWh προς 45,20 ευρώ.
Αναφορικά με τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου, η ΚΕΝ αγόρασε 50 MWh προς 45,15 ευρώ, η Watt + Volt 70 MWh προς 45,25 ευρώ και τα ΕΛΤΑ 21 MWh προς 45,20.
Μάλιστα τρεις προμηθευτές αποχώρησαν από τη διαδικασία της δημοπρασίας, ενώ μια εταιρεία - το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό - αγόρασε μόλις 1 MWh προς 45,20 ευρώ.
Επίσης η NRG έλαβε 56 MWh, η Voltera 29 MWh, η Green 28 MWh και ο ΟΤΕ 10 MWh.
H ΕΠΑ Θεσσαλονίκης με 7 ΜWh και η ΕΠΑ Αττικής με 4 MWh.
Από τους traders η Aliq με 20 ΜWh και NOVAERA με 2 MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης