Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Την κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη ζητά η ελληνική βιομηχανία

Την κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη ζητά η ελληνική βιομηχανία
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που επιβάλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη χρήση του φυσικού αερίου ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία
Το πρόβλημα της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από την ελληνική βιομηχανία, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδείχθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα στις Βρυξέλλες το ενεργειακό think tank Hellenic Association for Energy Economics (ΗΑΕΕ).
Κεντρικοί ομιλητές ήταν η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, υποψήφιος του ΔΗΚΟ για το αξίωμα του Προέδρου στις επικείμενες εκλογές της Κύπρου, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μελέτη για την επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για πρώτη ύλη στη βιομηχανία, την οποία εκπόνησε ο κ. Φίλιππος Ιωαννίδης, υποψήφιος διδάκτωρ του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που φορολογεί με ειδικό φόρο κατανάλωσης τη χρήση του φυσικού αερίου ως πρώτη ύλη, γεγονός που αντίκειται στις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Ο κ. Ιωαννίδης επεσήμανε ότι συγκεκριμένος φόρος που επιβλήθηκε το 2011, έρχεται σε αντίθεση με την Οδηγία 2003/96/ΕΚ και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας αυξάνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βιομηχανικοί καταναλωτές στην Ελλάδα πληρώνουν το φυσικό αέριο για πρώτη ύλη κατά 19% ακριβότερα από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Άνισος ανταγωνισμός

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ιωαννίδης στις επιπτώσεις που έχει ο συγκεκριμένος φόρος στην παραγωγή λιπασμάτων και ειδικά αμμωνίας. Υπολογίζεται πως για το διάστημα 2011 - 2016 η ελληνική βιομηχανία λιπασμάτων επιβαρύνθηκε με πάνω από 40 εκατ. ευρώ λόγω της επιβολής του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα η βιομηχανία ελληνικών λιπασμάτων που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο να αδυνατεί να ανταγωνιστεί τις ομοειδείς ευρωπαϊκές βιομηχανίες.
Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Σκαρλάτος, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής  Ένωσης Χημικών Βιομηχανιών τάχθηκε υπέρ του αιτήματος κατάργησης της σχετικής φορολογίας στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη.
Στην συνέχεια ο Michal Wendolowski Διευθυντής στο τμήμα αγοράς της Fertilizers Europe, τόνισε ότι το 60% της παραγωγής αμμωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στη χρήση του φυσικού αερίου, ενώ τα περισσότερα από τα 36 ευρωπαϊκά εργοστάσια με τα οποία πρέπει να ανταγωνιστεί η ελληνική βιομηχανία λιπασμάτων χρησιμοποιούν φυσικό αέριο χωρίς να πληρώνουν τον εν λόγω ειδικό φόρο κατανάλωσης.
Από την πλευρά του ο Ashutosh Shastri, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Global Gas Centre – World Energy Council, χαρακτήρισε ως «ανώμαλη» τη συγκεκριμένη κατάσταση στην Ελλάδα, διότι η υψηλή φορολογία στην κατανάλωση του φυσικού αερίου στα λιπάσματα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα στην συγκεκριμένη αγορά εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Από νομικής πλευράς, ο Κωνσταντίνος Αδαμαντόπουλος, νομικός σύμβουλος στις Βρυξέλλες σε θέματα φορολογίας, υπογράμμισε ότι το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα αντιβαίνει στη βασική αρχή του ενωσιακού δικαίου και ότι η επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη αντίκειται έτσι όχι μόνο στο γράμμα αλλά και στο πνεύμα της Οδηγίας 2003/96/ΕΚ, καθώς και στα άρθρα 107 και 110 της Συνθήκης για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης