Ενέργεια

Προτάσεις πολυεθνικών προς ΕΛΠΕ για πώληση μεριδίων στις παραχωρήσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Προτάσεις πολυεθνικών προς ΕΛΠΕ για πώληση μεριδίων στις παραχωρήσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων
Υπογράφεται την Τρίτη 31 Οκτωβρίου η σύμβαση παραχώρησης της θαλάσσιας περιοχής δυτικά της Κέρκυρας, το λεγόμενο «οικόπεδο 2», που θα αναλάβει η κοινοπραξία ΕΛΠΕ –Total - Edison
Αποδέκτης προτάσεων από πολυεθνικούς πετρελαϊκούς ομίλους για εξαγορά μεριδίων από τις περιοχές που τους έχουν παραχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, έχουν δεχτεί το τελευταίο διάστημα τα Ελληνικά Πετρέλαια και σύμφωνα με πληροφορίες αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης της διοίκησης του Ομίλου.
Πρόκειται για τις χερσαίες περιοχές «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» και «Άρτα Πρέβεζα», καθώς και για την υποθαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου.
Οι δύο πρώτες περιοχές έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και αναμένεται η έγκριση των σχετικών συμβάσεων παραχώρησης από τη Βουλή, ενώ στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου τα ΕΛΠΕ έχουν ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες και την επεξεργασία τους, η οποία και δίνει σοβαρές ενδείξεις για ύπαρξη ενός κοιτάσματος αντίστοιχου με αυτό του Πρίνου.
Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης της θαλάσσιας περιοχής δυτικά της Κέρκυρας, το λεγόμενο «οικόπεδο 2», μεταξύ της κοινοπραξίας των ΕΛΠΕ, Total, Edison.
O δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης άνοιξε μετά την έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ αμέσως μετά η σύμβαση θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων, προκειμένου να αποκτήσει ισχύ ειδικού νόμου.

Δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά μέσω του νέου γύρου παραχωρήσεων

Εκτός από την «πόρτα» των ΕΛΠΕ πάντως, αλλά και αυτή της Energean Oil & Gas που άνοιξε ήδη για την ισπανική Repsol με την εξαγορά του 60% της παραχώρησης των Ιωαννίνων, δυνατότητα εισόδου στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων διασφαλίζουν και οι νέοι διαγωνισμοί για περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου, η έναρξη των οποίων αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο με τη δημοσίευση των σχετικών προκηρύξεων στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές Νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης και δυτικά της Κέρκυρας και της Λευκάδας.
Τον πρώτο διαγωνισμό προκάλεσε με αίτησή της προς το υπουργείο Ενέργειας η κοινοπραξία των εταιρειών ΕΛΠΕ, Total, ExxonMobil και τον δεύτερο η Εnergean Oil.
Ενόψει της έναρξης των δύο αυτών διαγωνισμών η ΕΔΕΥ έχει ξεκινήσει ήδη επαφές για την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος και άλλων πετρελαϊκών πολυεθνικών και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη «κλειδώσει» το ενδιαφέρον της Ιταλικής ΕΝΙ, η οποία δραστηριοποιείται και στην ΑΟΖ της Κύπρου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης