Στην κρίση των δανειστών η υλοποίηση ή η κατάργηση της τροπολογίας για τους υβριδικούς σταθμούς ενέργειας

Στην κρίση των δανειστών η υλοποίηση ή η κατάργηση της τροπολογίας για τους υβριδικούς σταθμούς ενέργειας
Τα υβριδικά έργα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά θα αναπτυχθούν βάσει του νόμου του 2006 κατά παρέκκλιση του θεσμικού πλαισίου που έχει εγκρίνει η ΕΕ και οι θεσμοί
Με μία τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για την δόμηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίσθηκε χθες (18/10), η κυβέρνηση επαναφέρει το καθεστώς των υψηλών εγγυημένων τιμών του νόμου 3468/2006 που στήριξε τη μεγάλη «φούσκα» των ΑΠΕ στην προ κρίσης περίοδο και κόντεψε να τινάξει την αγορά ηλεκτρισμού στον αέρα.
Η τροπολογία αφορά στους υβριδικούς σταθμούς που εγκαθίστανται στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και στρώνει το έδαφος για την δημιουργίας μιας νέας «φούσκας» στην αγορά των ΑΠΕ, πριμοδοτώντας με υψηλές εγγυημένες τιμές την ενέργεια που θα παράγεται σε υποκατάσταση της παραγωγής των πετρελαϊκών σταθμών της ΔΕΗ.
Η κατάθεση της τροπολογίας αιφνιδίασε την αγορά ηλεκτρισμού, η οποία έκανε λόγω χθες για διάταξη που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.
Κυρίαρχη ήταν επίσης στην αγορά η εκτίμηση ότι θα υπάρξει αντίδραση των θεσμών, αφού το πλαίσιο του 2014 ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και εγκρίθηκε από τους θεσμούς.
Κάποιοι μάλιστα έκαναν λόγω για φωτογραφική διάταξη αφήνοντας να εννοηθεί ότι στηρίζει συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια.
Η τεχνολογία των υβριδικών δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας από αιολικά, φωτοβολταϊκά ή υδροηλεκτρικά και ταυτόχρονα έξυπνης διαχείρισης ανάλογα με την διακύμανση της ζήτησης που καλείται να καλύψει.
Η ανάπτυξη των υβριδικών σταθμών όπως και η τιμολόγηση της ενέργειας που παρέχει στο σύστημα ρυθμίζεται από το νόμο 4414/2016 που αντικατέστησε τον νόμο του 2006 στο πλαίσιο μνημονιακής δέσμευσης για την εξυγίανση και βιωσιμότητα της αγοράς των ΑΠΕ.
Το νέο αυτό πλαίσιο τιμολογεί την ενέργεια που παράγεται από υβριδικούς σταθμούς βάσει διαγωνιστικής διαδικασίας με ξεχωριστή τιμή για την ενέργεια που παράγεται και δίνεται απευθείας στο σύστημα και ξεχωριστή για την ενέργεια που αποθηκεύεται σε μπαταρία.
Ένα ακόμη ζήτημα που ανακύπτει είναι αν η όλη αυτή διαχείριση συνιστά και την διαμόρφωση ενός νέου επιχειρηματικού εγχειρήματος με το οποίο συσχετίζονται ολλανδική εταιρία που παρέχει τον εξοπλισμό και κορυφαίος εξωκοινοβουλευτικός παράγοντας που συσχετίζεται με το κυβερνόν κόμμα.

Ένταξη projects σε ευνοϊκό καθεστώς

Η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες εξαιρεί από το νόμο του 2014 και τα εντάσσει στο προηγούμενο καθεστώς του νόμου 2006, όλα τα υβριδικά έργα που είχαν αδειοδοτηθεί πριν την 31η/12/ 2015 για να εγκατασταθούν σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως και όλα τα υβριδικά σε μη διασυνδεδεμένα νησιά επίσης, που έχουν ενταχθεί στο σύνολό τους ή έχει ενταχθεί τμήμα τους, σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα πριν την 31η/12/2015 και είναι στο τελικό στάδιο υλοποίησης.
Στο ειδικό αυτό καθεστώς σύμφωνα με την τροπολογία θα ενταχθούν δύο ακόμη πιλοτικά υβριδικά έργα σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, η ανάθεση των οποίων θα γίνει από τη ΡΑΕ μέσω διαγωνισμού και τα οποία θα αποτελέσουν πιλότο για την ανάπτυξη αντίστοιχων έργων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Αυτό σημαίνει ότι όλα τα υβριδικά έργα στο εξής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά θα αναπτυχθούν βάσει του νόμου του 2006 κατά παρέκκλιση του θεσμικού πλαισίου που έχει εγκρίνει η ΕΕ και οι θεσμοί.
Η ενέργεια που θα παράγεται θα παρέχεται στο σύστημα βάσει 20ετούς σύμβασης και με τιμή που θα διαπραγματεύεται ο επενδυτής βάσει μελέτης κόστους με τη ΡΑΕ και με «ταβάνι» το υψηλό κόστος παραγωγής των πετρελαϊκών σταθμών της ΔΕΗ.
Η μέση εγγυημένη τιμή για την ενέργεια που παράγεται από υβριδικούς σταθμούς με το παλαιό καθεστώς που επαναφέρει η τροπολογία για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά ήταν 236 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι των 147 ευρώ η μεγαβατώρα του feed in premium και ακόμη χαμηλότερης τιμής που μπορεί να προκύψει από διαγωνιστική διαδικασία.
Είναι ενδεικτικό ότι στην διαγωνιστική διαδικασία για τα νέα φωτοβολταϊκά η τιμή που διαμορφώθηκε είναι 80 ευρώ η μεγαβατώρα.
Το παλαιό καθεστώς προβλέπει επίσης αποζημίωση των υβριδικών μονάδων και για την διαθέσιμη ισχύ που μπορούν να παρέχουν (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) κάτι που δεν προβλέπει ο νόμος του 2014.
Επιπλέον το παλαιό καθεστώς που επαναφέρει η τροπολογία προβλέπει αποζημίωση σε εγγυημένη τιμή για 20 χρόνια, ενώ ο νόμος του 2016 προβλέπει ότι εάν κατασκευαστεί διασύνδεση του νησιού η ενέργεια από το υβριδικό θα πληρώνεται στην οριακή τιμή του συστήματος συν κάποιο premium.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης