Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το case RWE - Uniper οδηγός για τις στρατηγικές επιλογές των ανθρακούχων ενεργειακών

tags :
Το case RWE - Uniper οδηγός για τις στρατηγικές επιλογές των ανθρακούχων ενεργειακών
"Είναι πολύ φθηνότερο για την RWE να περιμένει από το να ξεκινήσει έναν πόλεμο προσφοράς με τη Fortum" δήλωσαν πηγές στο Reuters
Η γερμανική  RWE είναι πιθανό να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία Uniper που πωλεί η Fortum καθώς η φινλανδική εταιρεία σχεδίασε εξαγορά ύψους 8,5 δισ. ευρώ (9,5 δισ. δολάρια), ανέφεραν οι επενδυτές και πηγές στο Reuters.
Η κρατική Fortum, υπό την πίεση των επενδυτών υπέβαλε προσφορά για την Uniper τον περασμένο μήνα για μερίδιο 46,65% που επιθυμεί να εκχωρήσει η E.ON.
Η Uniper προέκυψε από spin off από την E.ON και δραστηριοποιείται σε όλους τους κλάδουε της ενέργειας.
Δεν είναι σαφές ποιά ακριβώς θα είναι η στρατηγική και οι στόχοι της RWΕ και αν θα επιλέξει και κλάδους καθαρότερης ενέργειας προς εξαγορά.
Όμως έχει τεράστια σημασία ποιές επιλογές θα κάνει, διότι σε μεγάλο βαθμό σηματοδοτεί αυτά που μπορεί να κάνει για την Ελλάδα αντίστοιχα η ΔΕΗ.
Η Fortum ενδιαφέρεται κυρίως για τα περιουσιακά στοιχεία της Uniper στη Σουηδία και τη Ρωσία και λιγότερο για τα πιο ρυπογόνα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και άνθρακα, κάτι που θα ήταν καλύτερο για την RWE, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
"Είναι πολύ φθηνότερο για την RWE να περιμένει από το να ξεκινήσει έναν πόλεμο προσφοράς με τη Fortum", δήλωσε πηγή που είναι εξοικειωμένή με τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι η RWE θα είναι ουσιαστικά το  "κερασάκι".
Η Fortum, η οποία θέλει να επεκτείνει την ενεργειακή της δραστηριότητα χωρίς άνθρακα, δήλωσε ότι δεν έχει σχέδια για αναδιάρθρωση και θέλει να είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής στην Uniper.
Ωστόσο, η φινλανδική Kauppalehti ανέφερε την Παρασκευή 13/10 ότι ο επικεφαλής της παραγωγής της Fortum Tiina Tuomela επεσήμανε ότι η εταιρεία αναμένει από τη βιομηχανία ενέργειας να σταματήσει να χρησιμοποιεί άνθρακα μακροπρόθεσμα χωρίς να σχολιάσει τα βραχυπρόθεσμα σχέδια της εταιρείας.
Οι επενδυτές αμφιβάλλουν ότι η Fortum θα διατηρήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Uniper εάν η προσφορά της πετύχει.
"Υπάρχει πιθανότητα η Uniper να διαιρεθεί", δήλωσε ο Thomas Deser, διευθυντής της fund της Union Investment, μέτοχος της Uniper, προσθέτοντας ότι η RWE θα μπορούσε να ενδιαφέρεται για το εργοστάσιο άνθρακα της Uniper 1,05 gigawatt .
Οι μικρότερες συμφωνίες θα συνάδουν επίσης με τη στρατηγική επιλεκτικών συγχωνεύσεων και εξαγορών της RWE.
Η RWE θα μπορούσε εύκολα να πουλήσει μερίδια στο δίκτυο της και την ανανεώσιμη μονάδα Innogy στην οποία εξακολουθεί να κατέχει το 76,8%, για να πληρώσει τμήματα της Uniper, σύμφωνα με πηγές.
Η Fortum έχει υποβάλει προσφορά 22 ευρώ ανά μετοχή για την Uniper, η οποία διαπραγματεύεται περίπου 24 ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης