Αναλύσεις

Goldman Sachs: Τι εκτιμούν οι Κινέζοι επενδυτές για το outlook στα μέταλλα το 2017

tags :
Goldman Sachs: Τι εκτιμούν οι Κινέζοι επενδυτές για το outlook στα μέταλλα το 2017
Η πλειοψηφία των επενδυτών στην Κίνα δηλώνει bullish (αισιόδοξη) για το outlook στις τιμές των μετάλλων το 2017
Τις εκτιμήσεις των Κινέζων επενδυτών για τις προοπτικές των μετάλλων το 2017, παρουσιάζει η Goldman Sachs σε σημείωμά της (28/11/2016).
Στελέχη της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας συμμετείχαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε σχετικό συνέδριο στην Ασία και συναντήθηκαν με πολυάριθμους επενδυτές από την κοινότητα των μετάλλων και της εξόρυξης, συμπεριλαμβανομένων hedge funds, traders, παραγωγών και ιδιωτών επενδυτών.
Η πλειοψηφία των επενδυτών δηλώνει bullish (αισιόδοξη) για το outlook στις τιμές των μετάλλων το 2017.
Ειδικότερα, οι bullish εκτιμήσεις κάνουν λόγο για στόχο 6.000-7.000 δολ./τόνο για τον χαλκό, με το ράλι στις τιμές να αποδίδεται στην ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας και στην πρόθεση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, να αυξήσει τις δαπάνες στις υποδομές.
Πολλοί επενδυτές εκτιμούν ότι οι πιο αυστηροί έλεγχοι στην εκροή κεφαλαίων και
ισχυρή πιστωτική επέκταση στην Κίνα κατά τη διάρκεια του 2016 , δημιούργησαν πλεονάζουσα ρευστότητα, γεγονός που ενίσχυσε τις τιμές των ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2016 στην Κίνα.
Με φόντο τα πιο αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται από τον Οκτώβριο, οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η στροφή προς τον κλάδο των commodities.


Ο πληθωρισμός αναμένεται να στηρίξει τις τιμές των εμπορευμάτων και το 2017, ωστόσο κάποιοι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί.
Ειδικότερα, εκτιμούν ότι καθοδικό ρίσκο αποτελεί ενδεχόμενη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από το Πεκίνο, καθώς η πιο σφικτή πολιτική θεωρείται αρνητική για τις τιμές των μετάλλων.
Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η πλειοψηφία εκτιμά ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τον Δεκέμβριο του 2016, ωστόσο το τοπίο για ενδεχόμενες αυξήσεις το 2017, παραμένει ομιχλώδες.
Σχετικά με την κινεζική οικονομία, εμμένουν οι ανησυχίας για τη διατηρησιμότητα της ανάπτυξης, ωστόσο εκτιμούν ότι θα είναι ισχυρό και στο α΄εξάμηνο του 2017.

Χαλκός

Η πλειοψηφία των επενδυτών εκτιμά ότι το πρόσφατο ράλι στις τιμές είχε ως οδηγό την υποτίμηση του κινεζικού γουάν και ελπίζουν σε περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης κατά της διάρκεια της προεδρίας Trump στις ΗΠΑ.
Ωστόσο εκτιμούν ότι η πραγματική ζήτηση το 2017, δεν μπορεί να είναι τόσο ισχυρό όσο κατά τη διάρκεια του 2016.
Επίσης εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το timing και το μέγεθος της ζήτησης για χαλκό, λόγω της αύξησης των δαπανών για έργα υποδομής στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Trump.

Ψευδάργυρος

Όσον αφορά τον ψευδάργυρο, παρά το γεγονός ότι η προσφορά έχει αρχίσει να ανακάμπτει τους τελευταίους μήνες, η οποία υποστηρίζεται από
υψηλές τιμές, καθώς και νέα έργα , φαντάζει δύσκολο να καλυφθεί το έλλειμμα στα ορυχεία τα 2017.

Αλουμίνιο

Για το αλουμίνιο οι επενδυτές αναμένουν μια μικρή διόρθωση βραχυπρόθεσμα, με φόντο μια σειρά παραγόντων, όπως η πτώση στις τιμές του θερμικού άνθρακα και η σταδιακή πίεση στην προσφορά.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης