Αναλύσεις

Την κοινοπραξία Snam – Fluxys – Gasunie – Εnagas «βλέπει» νικήτρια του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ ο βελγικός τύπος

Την κοινοπραξία Snam – Fluxys – Gasunie – Εnagas «βλέπει» νικήτρια του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ ο βελγικός τύπος
Οι δύο διεκδικητές απέκτησαν πρόσβαση στα οικονομικά, τεχνικά και νομικά στοιχεία της εταιρίας, ώστε να διαμορφώσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους
Σημαντικές προοπτικές να κερδίσει το διαγωνισμό για το 66% του ΔΕΣΦΑ η κοινοπραξία των τεσσάρων ευρωπαϊκών εταιριών φυσικού αερίου, Snam – Fluxys – Gasunie - Εnagas, διαβλέπει ο βελγικός τύπος, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της βελγικής Fluxys, Pascal de Buck υπογραμμίζει στην εφημερίδα L’Echo την πολύ καλή στρατηγική θέση της Ελλάδας όσον αφορά τις νέες ροές φυσικού αερίου που θα προμηθεύσουν μακροπρόθεσμα την Ευρώπη.
Δημοσιεύματα του βελγικού τύπου αναδεικνύουν το γεγονός ότι η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και η εταιρία εκμετάλλευσης του βελγικού δικτύου φυσικού αερίου Fluxys, επιλέχθηκε στην τελική φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και σημειώνουν η κοινοπραξία των τεσσάρων ευρωπαϊκών εταιριών έχει σημαντικές προοπτικές να κερδίσει το διαγωνισμό.

Προβάδισμα στην κοινοπραξία

Συγκεκριμένα η εφημερίδα De Tijd σε ρεπορτάζ του David Adriaen με τον τίτλο «Η Fluxys έχει καλές πιθανότητες για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ», εκτιμά ότι η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η βελγική εταιρία έχει τις περισσότερες πιθανότητες να καταστεί πλειοδότρια, καθώς σε αυτή συμμετέχουν μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες συμμετέχουν ήδη και στον αγωγό TAP (Κοινοπραξία εταιριών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U., Fluxys S.A. και N.V. Nederlandse Gasunie), ενώ όπως αναφέρει ο άλλος υποψήφιος, η εταιρία Reganosa, είναι ένας πολύ μικρότερος παίκτης που δραστηριοποιείται στη βορειοανατολική Ισπανία.
Η οικονομική εφημερίδα L’Echo σημειώνει ότι η Ελλάδα πρόκειται να ολοκληρώσει την πώληση της ΔΕΣΦΑ μέχρι το τέλος του έτους στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπεται στο σχέδιο διάσωσης της χώρας και προσθέτει ότι η πρώτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ είχε αποτύχει.
Σημειώνει μάλιστα ότι η εταιρία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, είχε προσφέρει 400 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που οι ελληνικές αρχές ελπίζουν να επιτύχουν και στο νέο διαγωνισμό όπως αναφέρει εφημερίδα.
Σημειώνεται ακόμη ότι η Fluxys έχει παρουσία σε 10 χώρες, υπολογίζεται ότι διαθέτει πάγια περιουσιακά στοιχεία αξίας 6 δις. ευρώ και προγραμματίζει την περαιτέρω επέκταση της τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής.

Στρατηγική η θέση της Ελλάδας και του ΔΕΣΦΑ

Εξάλλου σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fluxys  Pascal de Buck είχε δηλώσει στην εφημερίδα L’Echo σχετικά με την Ελλάδα και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ: «Περιμένουμε τη συνέχιση της διαδικασίας για να μελετήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το ζήτημα και αν επιλεγούμε, η συμμετοχή της Fluxys στο ΔΕΣΦΑ θα είναι σχετικά μέτρια, αλλά είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει πολύ καλή στρατηγική θέση, δεδομένου ότι οι νέες ροές φυσικού αερίου θα προμηθεύσουν την Ευρώπη μακροπρόθεσμα».
Εν τω μεταξύ από χθες 11/10 μετράει αντίστροφα ο χρόνος των 12 εβδομάδων για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ μετά την υπογραφή των σχετικών συμφωνητικών εμπιστευτικότητας που «άνοιξε» η δυνατότητα πρόσβασης τους στα οικονομικά, τεχνικά και νομικά στοιχεία της εταιρίας προκειμένου να τα ελέγξουν και να διαμορφώσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης