Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Eurogroup: Ψυχρό μέτωπο για την Ελλάδα λόγω καθυστερήσεων στα προαπαιτούμενα

Eurogroup: Ψυχρό μέτωπο για την Ελλάδα λόγω καθυστερήσεων στα προαπαιτούμενα
Όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews από τις 15 δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου η Αθήνα έχει ολοκληρώσει μόλις 1 ή το πολύ 2 από αυτό το «πακέτο»
Ψυχρό μέτωπο θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα λόγω καθυστερήσεων στα προαπαιτούμενα στο Eurogroup σήμερα 9 Οκτωβρίου
Όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews από τις 15 δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου η Αθήνα έχει ολοκληρώσει μόλις 1 ή το πολύ 2 από αυτό το «πακέτο» (!) και με τους δανειστές να εμφανίζονται έτοιμοι να βγάλουν στη «σέντρα» την ελληνική πλευρά.
Και εκεί που ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υπολόγιζε ότι θα περάσει ένα ήσυχο απόγευμα στο Λουξεμβούργο τα σύννεφα πάνω από την πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου έχουν αρχίσει ήδη να συσσωρεύονται προμηνύοντας την έλευση ψυχρού μετώπου.
Το Eurogroup θα αποχαιρετίσει τον Schaeuble και θα ξεκινήσει μια πρώτη διαπραγμάτευση για την μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαικό Νομισματικό Ταμείο.
Μετά τον «πονοκέφαλο» μετά τα ληξιπρόθεσμα χρέη - που παραμένουν σε αυξητική τάση, (σ.σ. αύξηση 588 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο) που κανονικά θα έπρεπε να είχε ανακοπεί από τη στιγμή που είχε ξεκινήσει η αποπληρωμή αυτών των οφειλών με τα 800 εκατ. ευρώ που έλαβε τον Ιούλιο η χώρα από τους δανειστές - ο κ. Τσακαλώτος θα βρεθεί απολογούμενος και για τις καθυστερήσεις με τα «παραδοτέα» προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα, όμως τα 15 προαπαιτούμενα που δέσμευαν την κυβέρνηση έως τον Σεπτέμβριο είναι:      

1.  Διατήρηση ρευστότητας: Λήψη μέτρων από την Τράπεζα της Ελλάδος αν τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των λιγότερο συστημικών τραπεζών (LSIs)

2. Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία): Υποβολή για έγκριση της νέας πολιτικής για τα διόδια στην Εγνατία και τους κάθετους άξονες.

3. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ αν κριθεί αναγκαίο.

4. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Μεταφορά του πρώτου «πακέτου» ακινήτων κατόπιν συμφωνίας με τις αρχές.

5.Ενέργεια-φυσικό αέριο: Το ΚΥΣΟΙΠ κατόπιν εισήγησης της ΡΑΕ να υιοθετήσει το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο (2017-2020) για την αγορά φυσικού αερίου.

6. Δίκτυα ύδρευσης: Νέα επιχειρηματικά σχέδια για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ

7.  Κτηματολόγιο: Νέα νομοθεσία για τα γραφεία Κτηματολογίου.

8. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ): Προσδιορισμός των οργανικών θέσεων σε μεσοπρόθεσμη βάση.

9. Δημόσια έσοδα (Τελωνεία): Εγκατάσταση των τριών scanners στα διεθνή αεροδρόμια.

10. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Νέα νομοθεσία μέσα για τους τομείς εξόρυξης.

11. Ανεξάρτητες αρχές: Προσαρμογή της νομοθεσίας για τις ανεξάρτητες αρχές συμπεριλαμβανομένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της ΡΑΕ και της Ρυθμιστικής Αρχής Επιβατικών Μεταφορών.

12. Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα): Εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας.  

13. Δημόσια διοίκηση (εκσυγχρονισμός): Προκηρύξεις για όλες τις γραμματείες υπουργείων- Επιλογή γενικών διευθυντών.

14.  Δικαιοσύνη: Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του πτωχευτικού νόμου και άλλων σχετικών νόμων για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των δανειστών σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.

15. Κοινωνική προστασία: Νομοθεσία για το επίδομα στέγασης.

Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων

Ένα νέο χρονοδιάγραμμα απόλυτα ελληνικού ενδιαφέροντος αρχίζει να σχηματοποιείται συνδέοντας την συμφωνία για την γερμανική κυβέρνηση, με το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και το ελληνικό χρέος.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις ο σχηματισμός της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί Ιανουάριο 2018 με το υπουργείο Οικονομικών να περνάει στο FDP τους γερμανούς φιλελεύθερους.
Τον Φεβρουάριο του 2018 θα κλείσει η 3η αξιολόγηση.
Ως εκ τούτου το αρχικό σχέδιο στις 4 Δεκεμβρίου του 2017 στο Eurogroup να κλείσει η 3η αξιολόγηση φαίνεται απίθανο σενάριο.
Πολύ κρίσιμο για την Ελλάδα θα αποδειχθεί το συνέδριο του ΔΝΤ στις 13 με 15 Οκτωβρίου του 2017 όπου θα επανεξεταστεί ο ρόλος του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα και θα παρουσιαστούν εκ νέου οι θέσεις του Ταμείου για το ελληνικό χρέος.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι εφόσον έως τον Φεβρουάριο του 2018 κλείσει η 3η αξιολόγηση τον Μάρτιο του 2018 θα μπορούσε να ανοίξει το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο στο σκέλος αυτό υπάρχουν δύο προβλέψεις
1)Τα μέτρα που θα υιοθετηθούν για το χρέος δεν θα καταστήσει εφικτή μια θετική έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος DSA
2)Τα μέτρα για το χρέος ακόμη και εάν περιλαμβάνουν επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων του EFSF – σενάριο όχι πιθανό – παρ΄ ότι είχαν εξεταστεί σε Eurogroup του παρελθόντος πάλι δεν θα οδηγούν σε θετική έκθεση βιωσιμότητας DSA για το ελληνικό χρέος.
Οπότε η ένταξη στο QE στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν θεωρείται πιθανό σενάριο.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης