Ενέργεια

Al. Novak: Fund 1 δισ. δολ.για επενδύσεις στην ενέργεια δημιουργούν Ρωσία και Σ. Αραβία

Al. Novak: Fund 1 δισ. δολ.για επενδύσεις στην ενέργεια δημιουργούν Ρωσία και Σ. Αραβία
Αλλάζουν οι ισορροπίες στην αγορά πετρελαίου - Αναμένονται πολύ περισσότερες συνεργασίες και κοινοπραξίες στον τομέα του πετρελαίου, της ενέργειας, έργα υποδομών και δημόσιες επενδύσεις
Στη δημιουργία ενός fund, ύψους 1 δισ. δολαρίων, θα προχωρήσουν Ρωσία και Σαουδική Αραβία, με στόχο τις από κοινού επενδύσεις σε ενεργειακά projects, σηματοδοτώντας ένα ακόμη κεφάλαιο στην αναπτυσσόμενη οικονομική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.
Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak διευκρίνισε ότι το fund θα μπορεί να επενδύει σε όλους τους τομείς του ενεργειακού κλάδου ακόμη και σε αυτούς που αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια ή τις ανανεώσιμες πηγές.
Σημειώνεται ότι ο βασιλιάς της Σ. Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud αναμένεται στη Μόσχα στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ κατά την επίσκεψή του εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί πληθώρα συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.
Σε report της η RBC Capital Market αναφέρει ότι η συμφωνία αυτή ειναι "μόνο η κορυφή του παγόβουνου" και ότι αναμένει πολύ περισσότερες συνεργασίες και κοινοπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας στον τομέα του πετρελαίου, της ενέργειας, έργα υποδομών και δημόσιες επενδύσεις.
"Είναι αξιοσημείωτο τι συμβαίνει τώρα με τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.
Μόλις το 2015, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι δεν είχε καμία πρόθεση να συνεργαστεί με τη Σαουδική Αραβία...
Απλά πρέπει να δούμε την τελευταία συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Μάιο του 2017 και να δούμε τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih και τις αντίστοιχες του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας Alexander Novak, είναι σαν να παρακολουθούμε ένα πολιτικοοικονομικό ειδύλλιο" αναφέρει χαρακτηριστικά η RBC Capital Market.
Οι ηγέτες της χωρών της πετρελαϊκής βιομηχανίας (ΟΠΕΚ και μη μέλη του ΟΠΕΚ) και οι υπουργών Ενέργειας θα συναντηθούν στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο κατά πόσο θα επεκταθεί η υπάρχουσα συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση θα παρευρεθεί και ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman, η οποία θα είναι και η πρώτη επίσκεψη μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας στη Ρωσία.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η RBC Capital Market "για να μπορέσει ο βασιλιάς Salman να πραγματοποιήσει αυτήν την επίσκεψη στη Ρωσία τώρα, με όλες τις αναφορές για την άσχημη κατάσταση της υγείας και τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σχεδιάζει να παραδώσει τα ηνία της χώρας στον πρίγκιπα   Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud,  υποδηλώνει πόσο σημαντική έχει γίνει η στρατηγική σχέση Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας".
Από την πλευρά της η Macro Advisory Partners αναφέρει σε report της ότι η συμμετοχή του ¨Βασιλιά Salman στη συνάντηση στη Ρωσία είναι πολύ σημαντική.
Το γεγονός ότι ο βασιλιάς Salman επισκέπτεται τη Μόσχα, η οποία θα είναι και η πρώτη επίσκεψη μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας στη Ρωσία - υπογραμμίζει απλώς το πόσο έχει αλλάξει η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας τα τελευταία χρόνια και περισσότερο τους τελευταίους 12 μήνες".
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία σύσφιξαν τη σχέση τους το 2016, όταν συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα (μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ), προκειμένου να στηρίξουν και να σταθεροποιήσουν τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες υποχώρησαν από τα μέσα του 2014.
Τον Ιούνιο του 2017, οι παραγωγοί πετρελαίου συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές αυτές μέχρι τον Μάρτιο του 2018.
Ωστόσο οι τιμές του πετρελαίου, παρόλες τις περικοπές δεν έχουν καταφέρει να ανακάμψουν, με τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου να αυξάνουν την παραγωγή τους και να κερδίζουν μερίδιο αγοράς.
Υπάρχουν επίσης προσδοκίες ότι οι παραγωγοί θα μπορούσαν να συζητήσουν μια επέκταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής πέρα από τον Μάρτιο του 2018.
Η RBC Capital Market εκτιμά ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης