Αναλύσεις

Reuters: Η EKT θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες προβλέψεις στο 100% των NPLs

Reuters: Η EKT θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες προβλέψεις στο 100% των NPLs
Οι νέοι κανόνες ενδέχεται να βλάψουν την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, καθώς οι τράπεζές τους κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του μη εξυπηρετούμενου χρέους
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τις προβλέψεις τους στο 100% των NPLs.
Αυτό ζητά σε έγγραφό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενέργεια που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία, αρχής γενομένης από 1η Ιανουαρίου 2018.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΚΤ το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters, η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να ζητήσει από τις τράπεζες της ευρωζώνης να διαθέσουν αρκετά κεφάλαια για να καλύψουν το 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους τα επόμενα χρόνια.
Στο σχέδιο εγγράφου των νέων κατευθυντήριων γραμμών, οι τράπεζες της Ευρωζώνης συγκεντρώνουν αρνητικό χρέος ύψους σχεδόν 1 τρισ. ευρώ, "μπλοκάροντας" τους ισολογισμούς τους και περιορίζοντας το δανεισμό.
Το ζήτημα αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την ΕΚΤ, καθώς η ασθενής πιστωτική επέκταση αντισταθμίζει το κίνητρο που προσπαθεί να προσφέρει μέσω των χαμηλών επιτοκίων.
Η κεντρική τράπεζα αγωνίζεται εδώ και χρόνια για να υποχρεώσει τις τράπεζες να απαλλάξουν τα βιβλία τους από την έκθεση σε επισφαλείς χορηγήσεις που δημιουργήθηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρώπης και οι νέοι κανόνες αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής.
Από την 1η Ιανουαρίου, η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες δύο χρόνια περιθώριο για να καλύψουν το 100% της αξίας του μη εξασφαλισμένου ακάλυπτου χρέους τους και επτά χρόνια για να καλύψουν το σύνολο του εξασφαλισμένου χρέους τους.
"Η εφαρμογή των νέων κανόνων δεν θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την απότομη άνοδο του κινδύνου στην Ευρωζώνη, αλλά θα πρέπει μάλλον να εφαρμοστεί με σταδιακό τρόπο από τις τράπεζες από τη στιγμή της ταξινόμησης των NPEs μέχρι την στιγμή που αναμένεται η πρόβλεψη", αναφέρει το προσχέδιο.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σε όλη τη ζώνη του ευρώ, οι τράπεζες διέθεταν κατά μέσο όρο αρκετά χρήματα για να καλύψουν το 45% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Οι νέοι κανόνες ενδέχεται να βλάψουν την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, καθώς οι τράπεζές τους κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του μη εξυπηρετούμενου χρέους, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.
Στο σχέδιο, η ΕΚΤ δήλωσε ότι ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι δεσμευτικές, αλλά οι τράπεζες θα πρέπει να εξηγήσουν τυχόν αποκλίσεις και θα πρέπει να αναφέρουν τη συμμόρφωσή τους με τους εποπτικούς φορείς.

Πηγή:bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης