Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Από 6 έως 49% η μείωση των τελών του ΔΕΣΦΑ για το φυσικό αέριο από τον Μάιο του 2018

Από 6 έως 49% η μείωση των τελών του ΔΕΣΦΑ για το φυσικό αέριο από τον Μάιο του 2018
Σύμφωνα με την πρόταση του ΔΕΣΦΑ η μεσοσταθμική μείωση του τιμολογίου χρήσης ΕΣΦΑ ανέρχεται σε έξι τοις εκατό (6%) για τις μακροχρόνιες συμβάσεις, ενώ για τις βραχυχρόνιες η ανωτέρω μεταβολή καθίσταται σημαντικά μεγαλύτερη λόγω της σημαντικής απομείωσης των συντελεστών βραχυχρόνιων συμβάσεων
Σε 6% ανέρχεται η μεσοσταθμική μείωση των τιμολογίων χρήσης του φυσικού αερίου για τις μακροχρόνιες συμβάσεις, σύμφωνα με την πρόταση του ΔΕΣΦΑ, για τη δεύτερη αναθεώρηση του κανονισμού τιμολόγησης που δόθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από την ΡΑΕ έως την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου.
Η μείωση για τη βραχυχρόνια μείωση του δικτύου είναι ακόμη μεγαλύτερη, ξεκινώντας από 4% και φτάνοντας έως το 49% για την αεριοποίηση στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ έχει ως εξής:
«Σε συνέχεια της από 27.09.2017 Ανακοίνωσης της ΡΑΕ για τη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης επί της πρότασης του ΔΕΣΦΑ για την 2η αναθεώρηση του Κανονισμού Τιμολόγησης Βασικών Δραστηριοτήτων του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), αναρτάται συμπληρωματικά και προς διευκόλυνση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης Σχέδιο Τιμολογίου Χρήσης ΕΣΦΑ που υπεβλήθη από τον ΔΕΣΦΑ στην Αρχή με το υπ΄αριθμ. πρωτ. ΔΕΣΦΑ 109647/2.10.2017 (ΡΑΕ Ι-226900/3.10.2017).
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 88 παρ. 5 περ. β του ν. 4001/2001, όπως ισχύει, το νέο Τιμολόγιο Χρήσης ΕΣΦΑ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον έβδομο μήνα μετά το μήνα δημοσίευσης του αναθεωρημένου Κανονισμού Τιμολόγησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι την 1η Μαΐου 2018.  
Σύμφωνα με την πρόταση του ΔΕΣΦΑ η μεσοσταθμική μείωση του τιμολογίου χρήσης ΕΣΦΑ ανέρχεται σε έξι τοις εκατό (6%) για τις μακροχρόνιες συμβάσεις, ενώ για τις βραχυχρόνιες η ανωτέρω μεταβολή καθίσταται σημαντικά μεγαλύτερη λόγω της σημαντικής απομείωσης των συντελεστών βραχυχρόνιων συμβάσεων, τόσο στις εισόδους όσο και στις εξόδους του ΕΣΦΑ. Ενδεικτικά, ο συντελεστής βραχυχρόνιας χρήσης για σύμβαση μίας (1) ημέρας μειώνεται κατά δεκατρία τοις εκατό (13%) στο Σιδηρόκαστρο και τους Κήπους, κατά σαράντα εννέα τοις εκατό (49%) για την αεριοποίηση (χρήση εγκατάστασης ΥΦΑ και Αγία Τριάδα) και κατά τέσσερα τοις εκατό (4%) στις εξόδους του ΕΣΜΦΑ σε σχέση με τα υφιστάμενα τιμολόγια. Σε ότι αφορά τη μέση χρέωση ανά είσοδο του ΕΣΦΑ, σημειώνεται σημαντική σύγκλιση της μέσης χρέωσης στις τρεις εισόδους του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.
Σύμφωνα με την πρόταση του ΔΕΣΦΑ για το έτος 2018 το ποσό της Ανακτήσιμης Διαφοράς 2006-2016 που προστίθεται στο προς ανάκτηση απαιτούμενο έσοδο ανέρχεται κατόπιν περαιτέρω τροποποίησης του άρθρου 19Β του υπό δημόσια διαβούλευση σχεδίου Κανονισμού Τιμολόγησης συνολικά σε είκοσι (20) εκ. €.  
H ως άνω δημόσια διαβούλευση παρατείνεται έως την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017».

Δείτε εδώ το συνημμένο αρχείο
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης