Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μειώνονται κατά 7 – 8% τα τέλη του ΔΕΣΦΑ για το φυσικό αέριο από τον Μάιο του 2018

Μειώνονται κατά 7 – 8% τα τέλη του ΔΕΣΦΑ για το φυσικό αέριο από τον Μάιο του 2018
Εκτιμάται πως η επικείμενη μείωση δεν θα έχει συνέπειες στο εν εξελίξει διαγωνισμό για την πώληση της επιχείρησης
Στην κατανάλωση επιστρέφει ο ΔΕΣΦΑ τα υπερέσοδα του 2017 με απόφαση της ΡΑΕ.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ έχει καταρτίσει ήδη αναπροσαρμοσμένο σχέδιο τιμολόγησης των τελών του ΔΕΣΦΑ που αναμένεται να τεθεί σήμερα (3/10) σε δημόσια διαβούλευση, το οποίο προβλέπει μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 7 - 8% για τις καταναλώσεις του 2018.
Μέσω των μειώσεων θα επιστρέψει στους καταναλωτές το 50% των παραπάνω από τα προβλεπόμενα εγκεκριμένα έσοδα που είχε το 2017 ο ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη ΡΑΕ ο ίδιος ο ΔΕΣΦΑ, τα παραπάνω έσοδα (υπερανάκτηση) ανέρχονται σε 60 -70 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο της ΡΑΕ προβλέπει επιστροφή του 50% αυτών περίπου με μειώσεις στα τέλη και για το υπόλοιπο 50% συμψηφισμό με τα ποσά που θα πρέπει να ανακτήσει ο ΔΕΣΦΑ σε ορίζοντα 20ετίας για παρελθόντα έτη, τα οποία με νομοθετική ρύθμιση έχουν προσδιοριστεί στα 320 εκατ. ευρώ.

Σε ισχύ από τον Μάιο του 2018

Οι μειώσεις στις ταρίφες του ΔΕΣΦΑ θα ισχύσουν από τον Μάιο του 2018 και αυτό γιατί ο Κανονισμός Τιμολόγησης προβλέπει ότι σε περίπτωση αλλαγής του θα πρέπει να παρέλθει 7μηνο για να τεθεί σε ισχύ.
Η μείωση των τελών δεν αναμένεται να επηρεάσει την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, αφού οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές γνώριζαν από πριν το εγκεκριμένο έσοδο για το 2017 και το 2018.
Η υπερανάκτηση εσόδων για το ΔΕΣΦΑ προέκυψε από την αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου πέραν των προβλέψεων που είχαν καθορίσει το ύψος των τελών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης