Επιχειρήσεις

Έργο ύψους 400 εκατ. δολαρίων στη Λιβύη για τον Όμιλο Μυτιληναίου

Έργο ύψους 400 εκατ. δολαρίων στη Λιβύη για τον Όμιλο Μυτιληναίου
Προβλέπει την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Σημαντική συμφωνία για την αποκατάσταση της ενεργειακής φτώχειας στη Λιβύη, υπέγραψε η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με τη Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού της Λιβύης (GECOL).
Πρόκειται για το πρώτο έργο της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στη Λιβύη, μίας εταιρείας που για ακόμα μία φορά ανοίγει νέους δρόμους και διαφοροποιείται από την υπόλοιπη αγορά αναλαμβάνοντας έργα αιχμής, αυξημένης δυσκολίας και ρίσκου λόγω της πολιτικής κατάστασης στην εν λόγω περιοχή.
Συγκεκριμένα, ο ελληνικός όμιλος υπέγραψε με την κυβέρνηση της Λιβύης, ύψους 400 εκατ. δολαρίων και προβλέπει την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για έργο με την μορφή EPC που αναλαμβάνει η ΜΕΤΚΑ.
Κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Λιβύη, σε συνέχεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά τον Νοέμβριο του 2016, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η Ελλάδα επανέρχεται δυναμικά στη Λιβύη, συμβάλλει στην πολιτική σταθεροποίηση της χώρας αυτής και επιδιώκει μια εξεύρεση πολιτικής λύσης όσο γίνεται πιο περιεκτική.
Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι το έργο στη Λιβύη σηματοδοτεί τη σταδιακή αποκατάσταση της χώρας σε μία «κανονικότητα».
Σε κοινωνικό επίπεδο θα φέρει ένα βασικό αγαθό πρώτης ανάγκης στη διάθεση του πληθυσμού της χώρας, άρα και την προοπτική βελτίωσης της ποιότητας ζωής όπου τα βασικά αγαθά δε θα είναι είδος πολυτέλειας αλλά προσβάσιμα σε όλους.
Σε πολιτικό επίπεδο θα φέρει τους αιώνιους αντίπαλους κοντά σε μία συμφωνία σταθμό για τη χώρα αλλά και τις γεωπολιτικές ισορροπίες και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει τη δυναμική της μέσα από τη βιομηχανία της, καθώς βάλλεται και δέχεται τις πιέσεις όλης της διεθνούς κοινότητας με αφορμή τον τρόπο που χειρίζεται την οικονομική κρίση.
Μάλιστα, η εταιρεία «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ», παρά την κρίση στη χώρα μας, κατάφερε να αναπτυχθεί και να βγει από τα ελληνικά σύνορα, αναλαμβάνοντας πολλά και δύσκολα έργα σε χώρες με ιδιαίτερες γεωπολιτικές συνθήκες, μετατρέποντας τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.
Τέλος, αξιοσημείωτα είναι και κάποια ιστορικά στοιχεία για τη Λιβύη, προκειμένου να αποτυπωθεί το μέγεθος του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου.
Η Λιβύη έχει εμφύλιο από το 2014. Ενώ αρχικά ο εμφύλιος ήταν ανάμεσα σε ανατολή και δύση, τώρα το ζήτημα έχει γίνει πιο πολύπλοκο αφού έχουν δημιουργηθεί πολλές παράλληλες παραστρατιωτικές οργανώσεις. Όλες οι αντίπαλες ομάδες επιζητούν τον έλεγχο της επικράτειας της Λιβύης. Οι μεγαλύτερες παρατάξεις είναι από την μια πλευρά στα δυτικά και συγκεκριμένα στην Τρίπολη η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αλ Σαραζ.
Από την άλλη μεριά, στο Τομπρουκ της ανατολικής Λιβύης είναι ο στρατηγός Χαφταρ που ελέγχει τον εθνικό στρατό της Λιβύης. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια προσπάθεια σύγκλισης των δύο πλευρών, καθώς υπήρξε κινητικότητα ώστε να βρεθεί λύση με πλούσια διπλωματική δραστηριότητα – πρόσφατα συνάντηση υπό τον Μακρόν. Η προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει περνά μέσα και από την ανοικοδόμησή της, που συνδέεται άμεσα και με την προσπάθεια για ανάπτυξής της.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης