Ναυτιλία

ΑΝΕΚ: Κέρδη 2,1 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2017

ΑΝΕΚ:  Κέρδη 2,1 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2017
Αύξηση μεταφορικού έργου σε όλες τις κατηγορίες
Ο Όμιλος της ΑΝΕΚ το α’ εξάμηνο του 2017 δραστηριοποιήθηκε με ιδιόκτητα και ναυλωμένα πλοία σε γραμμές της Αδριατικής (Ανκόνα, Βενετία), της Κρήτης (Χανιά, Ηράκλειο), των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.
Εμφανίζοντας αύξηση σε όλες τις κατηγορίες μεταφορικού έργου και εκτελώντας συνολικά 7% περισσότερα δρομολόγια σε σχέση με τη συγκρίσιμη περίοδο, τα πλοία του Ομίλου το α’ εξάμηνο του 2017 διακίνησαν συνολικά 356 χιλ. επιβάτες έναντι 339 χιλ. το α’ εξάμηνο του 2016, 62 χιλ. Ι.Χ. αυτοκίνητα έναντι 56 χιλ. και 70 χιλ. φορτηγά, έναντι 67 χιλ. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αποδοτικότερης διαχείρισης του στόλου, πραγματοποιήθηκαν εκναυλώσεις πλοίων της Εταιρείας στο εξωτερικό.
 Σε συνέχεια των δύο τελευταίων κερδοφόρων χρήσεων, ο Όμιλος της ΑΝΕΚ το α’ εξάμηνο του 2017 διατήρησε την κερδοφορία του και εμφάνισε σημαντική βελτίωση των καθαρών αποτελεσμάτων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.
 Η αύξηση της μέσης τιμής των καυσίμων, σε ποσοστό άνω του 50% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2016, είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους και τη μείωση του EBITDA.
Εντούτοις, το μικρότερο χρηματοοικονομικό κόστος, τα χρηματοοικονομικά έσοδα και τα θετικά επενδυτικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2017, οδήγησαν στη βελτίωση των καθαρών αποτελεσμάτων και στην ενίσχυση της καθαρής θέσης του Ομίλου.  
 Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα στον κλάδο χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα, γεγονός που έχει επίπτωση στα έσοδα και τα λειτουργικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, τα οποία κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και δεν είναι ενδεικτικά των ετήσιων.  
 Τα βασικά οικονομικά μεγέθη της περιόδου διαμορφώθηκαν ως εξής:  
 
Κύκλος Εργασιών  
Μικρή άνοδο παρουσίασε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το α’ εξάμηνο του 2017 και ανήλθε σε ευρώ 65,3 εκατ. έναντι ευρώ 65,0 εκατ. τη συγκρίσιμη περσινή περίοδο. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών της Μητρικής ανήλθε σε ευρώ 58,0 εκατ. έναντι ευρώ 57,8 εκατ.
 
Μικτά Αποτελέσματα  
Τα ενοποιημένα μικτά αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο του 2017 ανήλθαν σε κέρδη ευρώ 0,4 εκατ. έναντι ευρώ 11,2 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2016, ενώ για την Εταιρεία διαμορφώθηκαν σε ζημιές ευρώ 0,3 εκατ. έναντι κερδών ευρώ 10,1 εκατ. Το κόστος πωληθέντων του Ομίλου ανήλθε σε ευρώ 64,9 εκατ. από ευρώ 53,8 εκατ. και της Εταιρείας σε ευρώ 58,4 εκατ. από ευρώ 47,7 εκατ., κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων.   
EBITDA  
Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου του α’ εξαμήνου 2017 διαμορφώθηκαν σε ζημιές ευρώ 6,3 εκατ. έναντι κερδών ευρώ 4,9 εκατ., ενώ, αντίστοιχα, για τη Μητρική σε ζημιές ευρώ 5,6 εκατ. έναντι κερδών ευρώ 5,5 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2016.  
 
Χρηματοοικονομικά αποτελέσματα
Μετά την επιτυχή αναδιάρθρωση του μακροπρόθεσμου δανεισμού της Μητρικής η οποία ολοκληρώθηκε εντός του α’ εξαμήνου του 2017, το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος του Ομίλου ανήλθε σε ευρώ 4,6 εκατ. έναντι ευρώ 9,1 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2016, ενώ προέκυψε σημαντικό έσοδο από διαγραφή κεφαλαιοποιημένων τόκων.  
 
Καθαρά αποτελέσματα  
Τέλος, τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για α’ εξάμηνο του 2017 ανήλθαν σε κέρδη ευρώ 2,1 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 9,1 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2016, ενώ αντίστοιχα, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους της Μητρικής διαμορφώθηκαν σε κέρδη ευρώ 3,3 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 7,9 εκατ. τη συγκρίσιμη περίοδο.
 Με την αναδιάρθρωση του μακροπρόθεσμου δανεισμού της Μητρικής και σύμφωνα με τους όρους των νέων συμβάσεων, η αποπληρωμή συμφωνήθηκε σταδιακά έως το 2023, με επιτοκιακή επιβάρυνση σημαντικά χαμηλότερη.
Επίσης, επιτυγχάνεται η διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας του Ομίλου, η σταδιακή αποκατάσταση του κεφαλαίου κίνησης και η ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης. Τέλος, επισημαίνεται ότι το 2017 αποτελεί έτος ορόσημο για την ΑΝΕΚ, καθώς συμπληρώνει 50 χρόνια αδιάλειπτης και δυναμικής παρουσίας στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης