Ενέργεια

ΡΑΕ: Μία τελικά η δημοπρασία ΝΟΜΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο

ΡΑΕ: Μία τελικά η δημοπρασία ΝΟΜΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο
Ανοιχτός παραμένει ο προβληματισμός για το αν θα συνεχίσει να επιτρέπεται η εξαγωγή ποσοτήτων ηλεκτρισμού που προέρχονται από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ
Οι έντονες αντιδράσεις που ξεσήκωσε η εισήγηση του ΛΑΓΗΕ για το σπάσιμο των υπολοιπόμενων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατεθούν μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ οδήγησαν τη ΡΑΕ στην απόφαση να πραγματοποιηθεί τελικά μία και μόνη δημοπρασία στην οποία θα διατεθούν 718 MW/h.
Η απόφαση ελήφθη αργά χθες (26/9) το βράδυ από τη ολομέλεια της ΡΑΕ και όπως όλα δείχνουν προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για τη διενέργεια της δημοπρασίας στις 18 Οκτωβρίου.
Πάντως ανοιχτός παραμένει ο προβληματισμός για το αν θα συνεχίσει να επιτρέπεται η εξαγωγή ποσοτήτων ηλεκτρισμού που προέρχονται από δημοπρασία ΝΟΜΕ.
Η ΡΑΕ αναμένει σχετική εισήγηση από το ΛΑΓΗΕ η οποία έχει καθυστερήσει και όπως όλα δείχνουν η σχετική απόφαση θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στη δημοπρασία του Οκτωβρίου.
Για να παρακαμφθούν δε οι αντιρρήσεις των θεσμών ως προς την απευθείας απαγόρευση εξαγωγών δημοπρατούμενης ενέργειας, φαίνεται πως θα επιλεγεί η λύση της επιβολής πλαφόν στις ποσότητες που μπορεί να αγοράζει κάθε προμηθευτής από τη δημοπρασία ανάλογα με το μερίδιο που διαθέτει στην αγορά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί τελικά στην επικείμενη δημοπρασία και ενδέχεται να αξιοποιηθεί η δυνατότητα μικρής παράτασης στο χρόνο διενέργειά της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης