Ενέργεια

Γ. Λακκοτρύπης: Η μετακίνηση των πετρελαιοειδών θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Λάρνακας

Γ. Λακκοτρύπης: Η μετακίνηση των πετρελαιοειδών θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Λάρνακας
Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι "στις 29 Αυγούστου εκδόθηκε για την Petrolina η πολεοδομική άδεια για ανέγερση στο Βασιλικό επιπρόσθετων δεξαμενών πετρελαιοειδών, ασφάλτου και γεμιστηρίου βυτιοφόρων οχημάτων
Η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας θα συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Επαρχίας, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης
 Σε χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λάρνακας ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε πως "το πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης Αναστασιάδη για την επαρχία Λάρνακας ήταν να προχωρήσει το μεγαλεπήβολο έργο της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο.
Για δεκαετίες ολόκληρες η Λάρνακα υπήρξε δέσμια των εν λόγω εγκαταστάσεων και πλέον, κατόπιν πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης και των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι εργασίες επιτέλους προχωρούν" είπε και σημείωσε πως "η πρόοδός τους παρακολουθείται από αρμόδια Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και οι Δήμοι Λάρνακας και Λιβαδιών".
Αφού ανέφερε ότι "ήδη τα κρατικά αποθέματα πετρελαιοειδών έχουν απομακρυνθεί και οι σχετικές εγκαταστάσεις έχουν αποξηλωθεί" ο Υπουργός είπε πως "το αποτέλεσμα είναι ορατό" και σημείωσε πως "η Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών προχωρά με τη σταδιακή αποκατάσταση του χώρου της, ενώ στην περιοχή απομένουν τα αποθέματα πετρελαιοειδών, υγραερίου και ασφάλτου των ιδιωτικών εταιρειών, από τα οποία μόνο η άσφαλτος αποθηκεύεται σε κρατικές εγκαταστάσεις".
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι "έχει δρομολογηθεί, επίσης, η μετακίνηση των ιδιωτικών εταιρειών πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα στα τερματικά των εταιρειών Petrolina και VTTV, στο Βασιλικό, μέχρι την ανέγερση των νέων ιδιόκτητων τερματικών τους. Όσον αφορά στην VTTV, η εταιρεία έχει προβεί στις απαραίτητες διευθετήσεις και είναι έτοιμη το 2018 να φιλοξενήσει πετρελαιοειδή που θα μετακινηθούν από την επαρχία Λάρνακας".
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι "στις 29 Αυγούστου εκδόθηκε για την Petrolina εκδόθηκε η πολεοδομική άδεια για ανέγερση στο Βασιλικό επιπρόσθετων δεξαμενών πετρελαιοειδών και ασφάλτου και γεμιστηρίου βυτιοφόρων οχημάτων. Επιπλέον, η εταιρεία, στις 11 Σεπτεμβρίου, κατέθεσε αίτηση για έκδοση Άδειας Οικοδομής στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, η οποία αναμένεται να εγκριθεί πριν το τέλος του 2017".
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε "πολύ σημαντική εξέλιξη" την αίτηση "που κατέθεσε στον Δήμο Λάρνακας η Petrolina Ltd, στις 13 Σεπτεμβρίου, για άδεια κατεδάφισης της μεγαλύτερής της πετρελαιοδεξαμενής, χωρητικότητας 57.000 κυβικών μέτρων" και απηύθυνε "θερμή παράκληση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, τηρουμένων φυσικά όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως εγκριθεί το συντομότερο η αίτηση της εταιρείας, για να προχωρήσει και η συγκεκριμένη αποξήλωση".
Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε επίσης ότι "προχωρά η μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου" και σημείωσε πως "η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των εταιρειών υγραερίου για δημιουργία νέας εταιρείας που θα αναλάβει τις δραστηριότητες διαχείρισης και αποθήκευσης υγραερίου, αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει την υπό αναφορά πράξη συγκέντρωσης, συμβατή με τη λειτουργία ανταγωνισμού στην αγορά, υπό την επιφύλαξη όρων και δεσμεύσεων. Στην παρούσα φάση, λοιπόν, αναμένουμε τις εταιρείες να προχωρήσουν σε σύσταση της νέας εταιρείας, η οποία θα προωθήσει τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου ανέγερσης τερματικού υγραερίου στο Βασιλικό".
Ο Υπουργός Ενέργειας επανέλαβε ότι "η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας θα συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της επαρχίας. Θα δημιουργήσει, ασφαλώς, τις προοπτικές για νέες μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή και τούτο συνάδει απόλυτα και με την ευρύτερη πολιτική μας για τον τομέα του τουρισμού, ο οποίος βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της αναπτυξιακής μας στρατηγικής".
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης