Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τα μηνύματα που κομίζει ο Dijsselbloem στην ελληνική κυβέρνηση - Πιέσεις για πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων

Τα μηνύματα που κομίζει ο Dijsselbloem στην ελληνική κυβέρνηση - Πιέσεις για πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων
H Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία για αρκετά χρόνια ακόμη μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018, έχει διαμηνύσει ο Ολλανδός αξιωματούχος
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα μηνύματα που θα στείλει σήμερα στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, ενώ αργά το απόγευμα θα μιλήσει στο συνέδριο του Economist.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις από τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για επιτάχυνση των αποφάσεων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, ενώ βέβαιη θεωρείται η περιγραφή των επόμενων βημάτων που σχεδιάζουν οι ευρωπαίοι πιστωτές για την περίοδο μετά την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Μια πρόγευση έχει δώσει ήδη ο κ. Dijsselbloem, με δηλώσεις του, λίγες ώρες πριν την επίσκεψή στου στην Αθήνα τονίζοντας μεταξύ άλλων:
- Ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία για αρκετά χρόνια ακόμη μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018, υπενθυμίζοντας ότι σε όλες τις περιπτώσεις έχουν εφαρμοστεί προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο.
-  Ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια αποτελεί κοινό στόχο, της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της. Προειδοποιεί όμως ότι απαιτεί να διασφαλιστεί πρώτα ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.
- Ότι η οικονομία της έχει εισέλθει σε ανοδική πορεία και ότι έχουμε εξασφαλίσει ότι υπάρχει οικονομική σταθερότητα και ότι η εμπιστοσύνη έχει επανέλθει ώστε να καταστεί η χώρα οικονομικά ανεξάρτητη.
- Για το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους επαναλαμβάνει ότι όπως αποφασίστηκε τον Μάιο 2016, θα εξετασθεί μετά το τέλος του προγράμματος και αν είναι αναγκαίο, και εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα προχωρήσουμε σε ό,τι χρειάζεται να γίνει.
- Για την ελληνική οικονομία εκτιμά ότι πηγαίνει καλύτερα, αλλά προέχει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τον Αύγουστο του 2018.

Η τρίτη αξιολόγηση

Ειδικότερα σε ότι αφορά στη τρίτη αξιολόγηση, ο ευρωπαίος αξιωματούχος θα πιέσει:
- Για επιτάχυνση των μέτρων αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, την εφαρμογή των 95 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και την προοπτική εξόδου από το Μνημόνιο.
- Θα θέσει θέμα έναρξης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες, αλλά για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η δυσφορία για την εκ νέου παράταση που έλαβε η λειτουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ήταν ξεκάθαρη τις προηγούμενες ημέρες και κατά την επίσκεψη των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα αλλά και στις συναντήσεις που έγιναν στον SSM.
- Θα ζητήσει προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, τήρηση των συμφωνηθέντων στα εργασιακά, εξηγήσεις για το θέμα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και νεότερα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και κυρίως για την τρύπα 1,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία στο 8μηνο.
- Λεπτομέρειες θα ζητήσει και για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες πρέπει να απομειωθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το ύψος που είχαν στο τέλος Απριλίου (με τη συνδρομή 800 εκατ. ευρώ από τον ESM και 400 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα) προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να ζητήσει και να λάβει την 2η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ (που εκκρεμεί από την 2η αξιολόγηση).

«Έξοδος» από την επιτήρηση

Σήμερα (25/9) στις Βρυξέλλες, προγραμματίζεται να υπογραφεί και τυπικά η απόφαση για την έξοδο της Ελλάδας από την διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος».
Δηλαδή για την έξοδο από το "τούνελ" στο οποίο εισήλθε στις 27 Απριλίου του 2009, όταν διαπιστώθηκε ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα (έλλειμμα μαζί με τους τόκους) ήταν υψηλότερο από το 3% του ΑΕΠ.
Μόνο που πρόκειται για μία απόφαση με "ψυχολογικό" μόνο αντίκτυπο, αφού από το 2010 έως και σήμερα η Ελλάδα επιτηρείται μέσα από τα "μνημόνια".
Επιπλέον, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του EWG Thomas Wieser θα υπάρχει το 2018 "συνέχεια", με άλλη μορφή αυξημένης (σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ) εποπτείας για 10ετίες.
Η διαδικασία εξόδου από την επιτήρηση για "υπερβολικό έλλειμμα", δηλαδή για όσα κράτη έχουν δημοσιονομικά προβλήματα αλλά και ομαλή πρόσβαση στις αγορές, ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου, όταν η Επιτροπή υπέβαλε στο Συμβούλιο σχετική σύσταση απόφασης.
Έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση και πλέον τη Δευτέρα, στη σύνοδο των υπουργών Γενικών Υποθέσεων θα ληφθεί η τυπική απόφαση.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης